marți, 30 aprilie 2013

Stiti voi cine este PAPATRAM?



În curând la ADENIUM,
Papatram & Compania, sub peniţa tânărului ilustrator Silviu Teodor-Stanciu!
„Papatram & Compania" este o serie de reviste ilustrate, educative, destinate copiilor.
Va avea o apariție constantă, cu o periodicitate o dată la două luni. Proiectul se individualizează prin originalitate, având în vedere că protagoniștii poveștilor prezentate sunt tramvaie personificate.
Papatram există, nu este doar un personaj de poveste! Este tramvaiul cu numarul 1 din depoul RATP Iaşi!
În lucrarea “Papatram & Compania” el reflectă tipologia bătrânului înțelept, ce oferă sfaturi și învățături mai tinerilor colegi de depou (Compania) aflați în situații-limită. Fiecare număr al seriei aduce în prim-plan episoade memorabile din istoria transportului public ieșean. Vom face cunoştinţă, rând pe rând, cu diferite modele de tramvaie, date uitării de multă vreme!
Poveștile lui Papatram au caracter educaţional, contribuind la dezvoltarea personalității copiilor care cu siguranţă le vor îndrăgi! Vor fi însoțite de jocuri de perspicacitate și de numeroase informații inedite.
Proiectul este realizat de designer Silviu Teodor-Stanciu, în strânsă colaborare cu Editura Adenium din Iași, fiind susținut de Asociația Pasionaților de Transport Public TRAMCLUB IAȘI.




Cel mai aşteptat ALBUM BD românesc




De Pasti, te poti bucura impreună cu pruncul tău, de lectura in varianta modernă (pe tabletă) 
a celui mai aşteptat ALBUM BD, adaptare dupa Amintirile şi povestirile lui Creangă, la un preţ de excepţie. 

http://elefant.ro/ebooks/carti-pentru-copii/grupe-de-varsta/iv-vii-ani/amintiri-din-copilarie-povestiri-207023.html

luni, 22 aprilie 2013

Gainuşa cea roşie



A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti, a fost odată o găinuşă roşie care trăia într-o fermă, cu puişorii ei.Găinușa roșie cu puișoriAvea şi trei prieteni: raţa, câinele şi pisica. Într-o bună zi, în timp ce ciugulea prin ţărâna din curte, a găsit un bob micuţ de grâu. L-a observat cu atenţie. Nu se pricepea să-l semene singură, aşa că s-a hotărât să le ceară sfatul celor trei prieteni.
- Mă poate ajuta careva dintre voi să semăn bobul acesta de grâu?
Numai că prietenii ei erau foarte leneşi!
- Nu pot, acum dorm! - a minţit-o raţa, închizând ochii.
- Nici eu! - a spus pisica şi a căscat lung.
- Eu nici atât! - a lătrat câinele.

Găinuşa roşie şi puişorii ei au semănat bobul. A încolţit şi a ieşit o tulpiniţă verde şi frumoasă.
Mai târziu, s-a copt şi a căpătat o frumoasă culoare aurie. Era gata de cules.Pisica leneșă
- Cine mă ajută la secerat? - a întrebat găinuşa roşie.
- Eu nu pot - a spus raţa, înainte să se scufunde.
- Nici eu - a adăugat pisica, gata să plece.
- Eu sunt la ora mesei! - a mârâit câinele şi-a fugit cu osul.
Atunci, găinuşa şi puişorii au secerat singuri tulpina. A venit apoi momentul de a despărţi bobul de pleavă.
- Cine vrea să treiere bobul cu mine?
- Nu voi fi eu! - a răspuns raţa şi a prins cu ciocul o râmă.
- Nici eu! - a adăugat pisica, prea ocupată cu urmărirea unui şoarece alb.
- Iar eu, nici atât! - a insistat câinele.
Găinuşa şi puişorii au trebuit să se descurce singuri. Grâul era gata de măcinat!
- Cine vrea să macine grâul? - a întrebat găina.
- Îmi pare rău dar pescuiesc! - a spus raţa scufundându-se in baltă.
- Eu prefer să rămân lânga foc - a tors pisica.
- Eu trebuie să păzesc casa - s-a lăudat câinele, de după gardul fermei.
- Vedem noi ce vom face! - a spus găinuşa fără să se supere.
Fără să mai stea pe gânduri, a plecat să macine grâul. Făina a fost gata îndată, acum nu mai lipsea decât să frământe pâinea!
- Vreţi să faceţi pâinea cu mine? - a întrebat găinuşa roşie.
- Eu nu! - a spus raţa.
- Nici eu! - a spus pisica.
- Eu nici atât! - a zis batjocoritor câinele.
- Nu contează - a replicat răbdătoare, găinuşa roşie.
Din nou, nu s-a putut baza decât pe harnicii ei puişori. A amestecat făina cu apa, ca să pregătească aluatul. L-a introdus apoi, în cuptor, şi foarte curând o delicioasă aromă s-a răspândit în toată curtea. Pâinea era gata. Călduţă, aştepta, doar, ca cineva să o guste.
- Cine vrea o bucăţică din pâinea aceasta delicioasă?
- Eu! - a strigat raţa.
- Şi eu! - a răspuns pisica entuziasmată.
- Nici pe mine să nu mă uitaţi! - a lătrat câinele.
Atunci, găinuşa roşie s-a supărat.
- Nimeni nu s-a deranjat să mă ajute la semănat, la secerat, la treierat sau la măcinat grâul. N-am putut să contez pe niciunul dintre voi când a trebuit să frământ aluatul! Nu veţi primi nicio firimitură din această delicioasă pâine!
Întreaga familie s-a aşezat la masă. Raţa, pisica şi câinele se uitau cu jind, pe fereastră, cum găinuşa cea roşie şi puişorii ei se delectau cu felii aurite şi groase de pâine! Ce hrană grozavă! Fiţi siguri că niciodată nu mai mâncaseră o pâine atât de bună!
Gânduri din fotoliu
Unul dintre cei mai iscusiţi povestitori români, scriitorul Ion Creangă, foloseşte deseori, în scrierile sale, un foarte înţelept proverb: “La plăcinte înainte, la război înapoi!”. Vă daţi şi singuri seama că i se potriveşte ca o mănuşă poveştii noastre! Niciunul dintre aşa-zişii prieteni ai găinuşei nu au vrut să o ajute la complicatele treburi “agricole”, dar, când pâinea a fost gata, tare ar mai fi vrut să se înfrupte din ea! Vă las pe voi să hotărâţi dacă găinuşa cea roşie a procedat corect închizându-le uşa în nas leneşilor ei tovarăşi!
Cu astfel de prieteni, nu-ţi trebuie duşmani” spune o zicătoare înţeleaptă din sud…Cu siguranţă, asta şi-a zis şi găinuşa, învăţând că, în viaţă, e mult mai bine să te bazezi pe propriile tale puteri, aşa firave cum sunt, decât să speri la ajutorul falşilor prieteni…

duminică, 21 aprilie 2013

Mircea Daneliuc, in curand la Adenium


În curând, va apărea în librării romanul „Pisica ruptă” (ediția a II-a, revăzută și întregită), un tablou în culori tari al lumii noastre cinematografice dinainte și după 1989, semnat de Mircea Daneliuc.


vineri, 19 aprilie 2013

Adenium din nou la Chisinau


In perioada 18 - 21 aprilie, la Chisinau, are loc cea de-a XVII-ea editie a Tirgului International de Carte pentru Copiii si Tineret (in Romania nu avem asa ceva!). Editura noastra este prezenta cu cartile pentru copii aparute pina acum, trei volume text si unul BD din "O inima de broscuta" semnate de Gheorghe Virtosu, originar din Basarabia. Azi, impreuna cu Adriana Nazarciuc, redactorul sef, am desantat si eu la Chisinau intr-o - cum se spunea pe vremuri - "vizita fulger. La 8, 30 am plecat din Iasi , la 10, 55 am ajuns in fata cladirii Radio Romania/Radio Chisinau, unde dl Mircea Dascaliuc, directorul postului ne-a luat la intrebari, vreme de o ora, dar a luat-o si pe dna directoare a Bibliotecii Nationale a Cartii pentru Copii (nici asa ceva nu avem in Romania). La 12, am plecat la Expo Moldova, am aruncat un ochi prin tirg si ca 12, 30 a inceput lansarea noastra. Am avut un scenariu diferit de la lansarea din iarna. Totuil a incpeut cu cu un spectacol jucat de actorii Teatrului pentru Copii "Licurici", abia dupa aceea, Adriana si cu mine, am prezentat cartile cu care sintem prezenti la tirg si viitoarele aparitii, doua volume Creanga in BD, un Caragiale in BD, dar si noi volume din "O inima de broscuta". A urmat o surpriza, vrea sa spun ca si pentru noi - trei copii de clasa a II-a au jucat citeva ample scene din cartile autorului cu un talent intrepretativ remarcabil, de spuneai ca s-au nascut actori. La terminarea evenimentului, am mers la restaurantul Bastion, unde am mincat excelent. Asta e publicitate? Sa fie, poate data viitoare ne hranesc pe gratis. N-as uita nici excelentul cupaj sec de Cricova, Cabernet & Merlot... La 17, urcam in masina si putin dupa 19 desantam din nou, dar acasa! O zi frumoasa nu doar meteorologic, de buna seama. Mai jos, poze de la eveniment... Nu cred ca reusesc sa le pun in ordine crobologica, dar micul meu reportaj poate ajuta! Pozele sint realizate de Ionuta Marketind, e noul sau nume!, si de Adriana. Dl Mircea Dascaliuc, care este si seful redactiei noastre de la Chisinau a pozat si el cu telefonul Adrianei... Poate podul de carti sa aiba mai mult succes decit podul de flori din 1990...
1

Adenium din nou la Chisinau


In perioada 18 - 21 aprilie, la Chisinau, are loc cea de-a XVII-ea editie a Tirgului International de Carte pentru Copiii si Tineret (in Romania nu avem asa ceva!). Editura noastra este prezenta cu cartile pentru copii aparute pina acum, trei volume text si unul BD din "O inima de broscuta" semnate de Gheorghe Virtosu, originar din Basarabia. Azi, impreuna cu Adriana Nazarciuc, redactorul sef, am desantat si eu la Chisinau intr-o - cum se spunea pe vremuri - "vizita fulger. La 8, 30 am plecat din Iasi , la 10, 55 am ajuns in fata cladirii Radio Romania/Radio Chisinau, unde dl Mircea Dascaliuc, directorul postului ne-a luat la intrebari, vreme de o ora, dar a luat-o si pe dna directoare a Bibliotecii Nationale a Cartii pentru Copii (nici asa ceva nu avem in Romania). La 12, am plecat la Expo Moldova, am aruncat un ochi prin tirg si ca 12, 30 a inceput lansarea noastra. Am avut un scenariu diferit de la lansarea din iarna. Totuil a incpeut cu cu un spectacol jucat de actorii Teatrului pentru Copii "Licurici", abia dupa aceea, Adriana si cu mine, am prezentat cartile cu care sintem prezenti la tirg si viitoarele aparitii, doua volume Creanga in BD, un Caragiale in BD, dar si noi volume din "O inima de broscuta". A urmat o surpriza, vrea sa spun ca si pentru noi - trei copii de clasa a II-a au jucat citeva ample scene din cartile autorului cu un talent intrepretativ remarcabil, de spuneai ca s-au nascut actori. La terminarea evenimentului, am mers la restaurantul Bastion, unde am mincat excelent. Asta e publicitate? Sa fie, poate data viitoare ne hranesc pe gratis. N-as uita nici excelentul cupaj sec de Cricova, Cabernet & Merlot... La 17, urcam in masina si putin dupa 19 desantam din nou, dar acasa! O zi frumoasa nu doar meteorologic, de buna seama. Mai jos, poze de la eveniment... Nu cred ca reusesc sa le pun in ordine crobologica, dar micul meu reportaj poate ajuta! Pozele sint realizate de Ionuta Marketind, e noul sau nume!, si de Adriana. Dl Mircea Dascaliuc, care este si seful redactiei noastre de la Chisinau a pozat si el cu telefonul Adrianei... Poate podul de carti sa aiba mai mult succes decit podul de flori din 1990...
1

joi, 18 aprilie 2013

Ganduri din fotoliu IX


In curand, Noi Ganduri din fotoliu!Cu Angelica Lambru!

 Numai pe www.adenium.ro

Unul dintre cei mai iscusiţi povestitori români, scriitorul Ion Creangǎ, foloseşte deseori, în scrierile sale, un foarte înţelept proverb: “La plǎcinte înainte, la rǎzboi înapoi!”. Vǎ daţi şi singuri seama cǎ i se potriveşte ca o mǎnuşǎ poveştii noastre! Niciunul dintre aşa-zişii prieteni ai gǎinuşei nu au vrut sǎ o ajute la complicatele treburi “agricole”, dar, când pâinea a fost gata, tare ar mai fi vrut sǎ se înfrupte din ea! Vǎ las pe voi sǎ hotǎrâţi dacǎ gǎinuşa cea roşie a procedat corect inchizându-le uşa în nas leneşilor ei tovarǎşi!

Cu astfel de prieteni, nu-ţi trebuie duşmani” spune o zicǎtoare înţeleaptǎ din sud…Cu siguranţǎ, asta şi-a zis şi gǎinuşa, învǎţând cǎ, în viaţǎ, e mult mai bine sǎ te bazezi pe propriile tale puteri, aşa firave cum sunt, decât sǎ speri la ajutorul falşilor prieteni…

marți, 16 aprilie 2013

Debut BD





EDITURA ADENIUM anunță lansarea unui concurs de debut pentru categoria bandă desenată și ilustrație. Concursul, care se va desfășura anual, face parte din strategia editurii de a susține autorii încă nedebutați în volum.

CUI SE ADRESEAZĂ? 
Concursul se adresează desenatorilor, graficienilor și designerilor care nu și-au publicat încă lucrările (bandă desenată sau ilustrație) într-un volum lansat pe piața cărților. Nu există limită de vârstă.

TEMATICĂ
Tematica concursului este liberă – pot fi propuse benzi desenate sau ilustrații pornind de la un scenariu original sau de la o operă literară deja existentă.

CE TREBUIE PREGĂTIT ȘI TRIMIS PENTRU CONCURS?
O serie unitară de benzi desenate (o poveste originală, o carte sau un capitol dintr-o carte) sau o serie de ilustrații (minim 15) pentru o carte, în varianta lor originală (pe hârtie sau print, dacă se lucrează digital).
Tehnica de lucru este liberă (alb/negru sau color/digital sau hârtie/creion, tuș, acuarelă etc.).
Coletul pentru concurs va conține două plicuri:
– unul care va cuprinde lucrările în format original și electronic (CD, DVD, stick etc.);
– unul care va cuprinde o pagină cu datele de identificare ale autorului: nume, prenume, adresă, număr de telefon, adresă de poștă electronică.

ATENTIE!
În locul numelui și prenumelui, cele două plicuri vor fi „semnate” cu același motto (ales de către participant), pentru a putea fi păstrat anonimatul participantului, dar în același timp pentru a putea fi identificate lucrările cu datele de contact ale autorului.
Lucrările trimise spre jurizare nu se returnează!
Participanții sunt răspunzători pentru originalitatea și conținutul lucrărilor prezentate.

CALENDARUL CONCURSULUI ȘI ADRESA DE EXPEDIERE
Lansarea concursului: 2 februarie 2013.
Lucrările vor fi trimise (personal sau prin poștă) până pe data de 31 mai 2013, la următoarea adresă: Editura Adenium, Aleea Copou, nr. 3, Iași, România.
Câștigătorul va fi anunțat public (pe site-ul Editurii Adenium) și personal până pe 10 septembrie 2013.

PREMIUL
Câștigătorul va primi din partea sponsorului o tabletă grafică și va beneficia de editarea, tipărirea și promovarea lucrării de către Editura Adenium. De asemenea, i se vor acorda 50 de exemplare ale cărții pentru propria activitate de promovare. 


luni, 8 aprilie 2013

duminică, 7 aprilie 2013

Viermişorul care aproape reuşise sǎ scufunde o corabie


Viermişorul care aproape reuşise sǎ scufunde o corabie
Vas pe mareA fost odatǎ ca niciodatǎ o corabie care strǎbǎtea mǎrile cu marinarii săi la bord. Unul dintre ei avea un mǎr şi, cum îi era foame, a muşcat din el. Chiar atunci, un viermişor a scos capul din fruct.
- Mǎrul acesta este al meu, i-a strigat indignat. Eu l-am gǎsit primul!Viermișorul din măr
Marinarul a izbucnit în râs şi, cu un bobârnac, s-a descotorosit de viermişor. Apoi a mâncat tot mǎrul, a aruncat codiţa în mare şi s-a dus la culcare. Însǎ viermişorul plângea şi plângea, cǎci mereu i se întâmpla la fel: cei puternici îl umileau şi abuzau de el. De-atâta furie, s-a apucat sǎ roadǎ din corabie şi nu s-a lǎsat pânǎ nu a fǎcut o gǎuricǎ. Dupǎ aceea s-a suit pe catarg şi s-a uitat sǎ vadǎ ce se întâmplǎ.
Marinarii dormeau duşi şi sforǎiau ca nişte hipopotami. Apa a început sǎ pǎtrundǎ, puţin câte puţin, în corabie. Dintr-odatǎ, s-a auzit un ţipǎt: cǎpitanul visase cǎ-şi fǎcea baie în cadǎ şi cǎ se spǎla pe cap, dar cǎ îi intra sǎpun în ochi. Când s-a trezit şi-a dat seama cǎ apa îi ajungea pânǎ la gât şi cǎ ambarcaţiunea se scufunda. A dat alarma şi îndatǎ au început sǎ mişune pe punte marinarii, cu mânecile suflecate, strigând din toate puterile: ”SOS, SOS!”. Fugeau în toate pǎrţile. În mijlocul acestei harababuri, un matelot îşi cǎlca pantalonii, ca sǎ fie corect îmbrǎcat atunci când vor veni sǎ-l salveze. Timonierul îşi scutura hainele şi se spǎla pe dinţi, fiindcǎ nu dorea ca trupul sǎu sǎ murdǎreascǎ marea. Însǎ cel mai înfricoşat marinar, cel care striga cel mai tare, era chiar cel care mâncase mǎrul. Alerga în jurul busolei, cu o umbrelǎ în mânǎ şi ţipa:
Marinari pe vas- Ne-a venit sfârşitul! Vom muri cu toţii!
Viermişorul, înclinat pe catarg, murea de râs. Un tânǎr marinar îşi astupase urechile cu vatǎ şi citea liniştit cartea Cum sǎ înveţi repede sǎ înoţi. Secundul se vârâse într-un butoi. În vreme ce toţi se gândeau la cum sǎ se salveze, a început încet sǎ se lumineze. Unii marinari au îndrǎznit sǎ-şi înmoaie mâinile şi picioarele în apǎ ca sǎ nu fie nevoiţi sǎ sarǎ dintr-odatǎ. Unul care avea o fâşie latǎ de cauciuc în jurul gâtului, încercând sǎ vadǎ dacǎ apa era caldǎ, a fǎcut plaf! şi-a cǎzut în mare.
Au început cu toţii sǎ ţipe. Au fugit la comandant, l-au scos din cabinǎ şi vrând-nevrând, acesta a trebuit sǎ meargǎ sǎ vadǎ spectacolul. Tocmai când se uitau inmǎrmuriţi, aşteptându-se la o tragedie, şi-au dat seama cǎ marinarului îi ajungea apa pânǎ la genunchi şi cǎ i se vedeau chiar şi degetele de la picioare. Îşi ţinea pijamaua cu amândouǎ mâinile, ca sǎ nu şi-o ude şi dârdâia de fricǎ.Insula cu cocotieri
A ieşit soarele, apoi, şi au putut sǎ vadǎ cǎ se aflau pe plaja unei insule de cocotieri: maimuţele râdeau de ei. Dupǎ ce şi-au tras niţel sufletul şi au bǎut cu paiul laptele de la nouǎzeci şi nouǎ de nuci de cocos, marinarii au scos apa din corabie, au astupat orificiul şi au plecat din nou, în larg. În ultima clipǎ, viermişorul a sǎrit în apǎ şi a înotat pânǎ la mal. A gǎsit o coajǎ de nucǎ de cocos unde şi-a fǎcut o cǎsuţǎ frumoasǎ, cu bucǎtǎrie şi baie, perdele şi flori la fereastrǎ. Şi mai trǎieşte acolo, împreunǎ cu viermişoara lui şi cei trei viermişoruţi, cǎrora le istoriseşte in fiecare searǎ, cu ochelarii pe nas şi pipa în gurǎ, cum s-a rǎzbunat pe marinarul cel nepoliticos.Fotoliu cu pisica dormind

Gânduri din fotoliu
Snowie e de pǎrere, dragii mei, cǎ povestea este un pic cam gogonatǎ. Cǎ oricât de furios ar fi un viermişor, el nu poate gǎuri o corabie. Bineînţeles cǎ nu sunt de acord. O poate face cu mare usurinţǎ dacǎ e de hârtie… Existǎ viermişori care au devorat biblioteci intregi, iar eu nu vreau sǎ mǎ pun rǎu cu ei… Chiar şi în povestea aceasta pot sǎri, dacǎ aud cǎ-l bǎnuim pe fratele lor de minciunǎ! Şi sǎ ne-o roadǎ toatǎ! Nu, cu viermişorii nu e de glumit, aşa cum nu e de glumit cu furia celor mici de staturǎ…

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Mâine - noi gânduri din fotoliu




În curând... 
...noi gânduri din fotoliu

În Căsuţa fermecată de pe www.adenium.ro va poposi mâine o nouă poveste. Unora li se va părea un pic cam... gogonatǎ. Oricât de furios ar fi un viermişor, el nu poate gǎuri o corabie. Noi am zice că din contra: o poate face cu mare usurinţǎ dacǎ e... din hârtie… Existǎ viermişori care au devorat biblioteci intregi, iar noi nu vrem sǎ ne punem rǎu cu ei… Chiar şi în povestea aceasta pot reacţiona, dacǎ aud cǎ-l bǎnuim pe fratele lor de minciunǎ! Şi ce-om pţi, cu nimeni n-om împărţi! Nu, cu viermişorii nu e de glumit, aşa cum nu e de glumit cu furia celor mici de statură… Ştim cu toţii: buturuga mică...

miercuri, 3 aprilie 2013

Timp in relief - Negruzzistii la Adenium


Lansare la Editura ADENIUM

P1330393  Marţi 2 aprilie 2013, la Editura Adenium, clasa a VI-a A de la Liceul Negruzzi a lansat revista “Timp în relief”.P1330339 P1330340 P1330341  Înainte de lansare, tinerii ziarişti au vizitat sediul editurii. Au început cu mansarda.P1330315  Au continuat cu etajul I.P1330319  În biroul redactorilor, Gabi Cheşcu le-a explicat despre ceea ce se petrece acolo.P1330321    Redactorul şef, doamna Adriana Nazarciuc, le-a arătat oaspeţilor unde va fi librăria Adenium.P1330328  Apoi toată lumea s-a adunat în sala de şedinţe unde s-a lansat revista şi au avut loc discuţii deosebit de interesante.P1330332P1330336  Doamna Adriana a prezentat modul cum se ajunge la cartea tipărită, pornind de la manuscris.P1330342P1330350  George, greficianul, a povestit cum a ajuns să practice această meserie.P1330361 P1330366  Scriitorul Liviu Antonesei, directorul editorial al editurii, le-a vorbit musafirilor despre experieţa sa de jurnalist şi despre modul cum erau tipărite revistele în secolul trecut.P1330383    Redactorul, Gabi Cheşcu, a vorbit şi el despre experienţa sa, atât ca student cat şi ca redactor.P1330380  Domnul profesor Iancu, dirigintele clasei a VI-a A, a vorbit despre continuarea publicării revistei, în colaborare cu ADENIUM, dar şi despre un proiect (tot în colaborare cu editura) ambiţios: un manual de geografie  realizat de către elevi.P1330390