joi, 24 ianuarie 2013

Iacob Karo, cățelul mâzgălit și micuța fereastră de hârtie



Am aflat povestea aceasta într-o zi înnorată de primăvară, pe când hoinăream pe podurile orașului Praga. M-am oprit să mă uit la ce desena un tânăr cu barbă, așezat pe un scaunel cu trei picioare. Pictorul era grăbit să-și strângă șevaletul și să plece, fiindcă tocmai începuse să plouă. Am apucat să arunc o privire: desena un arlechin cu un costum în carouri, viu colorat. Părea adevărat, atât era de precis conturat și m-am uitat în jur, după model. Până să mă dezmeticesc, pictorul a plecat, cu cățelul lui cu tot, fluturând din coadă. Mi-a lăsat povestea sub o piatră și m-am grIonut dormindăbit să o smulg de acolo, înainte să o șteargă ploaia. Scria așa:
A fost odată un băiețel pe nume Ionuț. Îi plăcea mult să deseneze și să picteze cu acuarelele. Într-o bună zi, pe când afară ploua, a desenat un omuleț cu o hăinuță în carouri, care i-a dat mult de furcă. Dar Ionuț avea timp și răbdare și era foarte perseverent. Când l-a terminat, omulețul părea viu.
Seara, înainte de culcare, a mai desenat repede un tren, însă Mama, care nu-l pierdea din ochi, i-a spus că trebuia să fie de mult în pat! Grăbindu-se, lui Ionuț i-a căzut unde nu trebuia, o picătură de albastru, cu care urma să coloreze cerul. S-a supărat atât de tare, încât a mâzgălit pata cu creionul, a tăiat-o și a aruncat-o.
Cățel mâzgălitÎnainte să adoarmă, s-a gândit că făcuse bine deschizând o ferestruică în hârtie și s-a dat jos să se uite prin ea. Fiți atenți! Tocmai descoperise o căsuță țesută dintr-un fir transparent ca de perdea, iar în mijlocul ei se legăna într-un balansoar, cine credeți? Chiar omulețul!
- Cât mă bucur să te văd - îl salută zâmbind -. Mă numesc Iacob Karo. Ce mai faci, Ionuț?
- Bine, răspunse, și tu?
- La fel de bine - zise Iacob -. Chiar acum vine trenul tău și vreau să știu pe cine îmi aduce în vizită.
N-a terminat bine de vorbit, că trenul și sosise, acoperind ferestruica. Băiețelul era obosit și nu și-a mai adus aminte, a doua zi, de cine coborâse din tren. Toată ziua s-a uitat nerăbdător prin ferestruica foii de hârtie, dar n-a zărit nimic. Numai noaptea, în pat, a reușit să vadă căsuța: Iacob Karo ținea un cățel pe genunchi și mica vietate era acoperită cu o pată mare, făcută cu creionul.
- Cine a mâzgălit cățelul acesta?
- Chiar tu  - răspunse Iacob Karo.
- Eu mergeam cu trenul, să-i fac o vizită lui Iacob și dintr-odată tu m-ai mâzgălit - adaugă cățelul.
- Eu credeam că ștergeam pata - zise Iacob mirat.
- Sunt, oare, atât de mic încât un copil să nu mă poata deosebi de o pată? - zise cățelul și începu să plângă cu deznădejde.
- Iacob, Iacob - spuse atunci, Ionuț - n-ar trebui să căutam un veterinar?
Dar Iacob nu i-a răspuns, ci s-a uitat să vadă unde începea și unde se sfârșea pata: i-a examinat spatele, burtica, labele, coada și s-a uitat chiar și în gura cățelului. Ionuț era atât de obosit încât, a doua zi nu și-a mai amintit cum se sfârșise aventura și a trebuit să aștepte până seara ca să vadă din nou, căsuța. Iacob îl aștepta în spatele ferestruicii și-i dădu un ghem: era firul mâzgălelii.
- Trebuie să pui din nou firul pe hârtia distrusă - spuse Iacob Karo - dacă nu, cățelul nu se va liniști.
Totul s-a întâmplat foarte repede. Iacob a desfășurat silueta cățelului de parcă ar fi fost un scul de lână, iar Ionuț l-a pus din nou pe hârtie. Cățelul a început să cânte, dar cu cât se bucura mai mult micul animal, cu atât se întrista mai tare Ionuț.
Cățel curatFerestruica se micșora odată cu sculul și curând, băiatul n-a mai văzut nimic. Doar putea asculta cântecul cățelului. "Când sunt mititel, copiii mă iubesc mult".
Ionuț stătea pe pat întristat. Îi părea rău că fusese neatent la desen. Deodată, zări o lăbuță care dădea la o parte liniile grilajului de la fereastră și năsucul lui Iacob, lipindu-se de ele. Chipul lui Ionuț se lumină de bucurie, văzând că prietenii lui nu l-au uitat și spuse:
- Dragii mei prieteni, tocmai mă gândeam la voi. Mi-ar plăcea să ne jucăm împreună.
- La noapte te trezim - îi răspunse Iacob. Vrei?
- Cum să nu? - exclamă Ionuț -.
- Să vii repede - continuă Iacob -, ne vom duce să ne scăldam în lacul poveștilor.
- Mă voi culca devreme - spuse băiețelul -.
Și toți și-au spus în cor:Omulețul Iacob Karo
- Pe curând!
Ionuț i-a văzut întorcându-se în căsuță. De atunci, se culca devreme, pentru că Iacob și cățelul îl așteptau noapte de noapte (deveniseră prieteni nedespărțiți). Desena totdeauna încet, cu grijă, și numai când nu se grăbea. 
Gânduri din fotoliu
Cred, dragii mei, că am priceput cu toții ce vrea să ne învețe povestea lui Iacob Karo: că adeseori, personajele create de imaginația noastră ne sunt cele mai bune prietene. Cu condiția să le ducem cu grijă, la bun sfârșit. E foarte important să ne recunoaștem greșelile și să încercăm să le îndreptăm la timp!
Alt mesaj important al poveștii este cel pe care ni-l servesc mereu părinții, uitându-se peste umerii noștri, la purcelușii din caietul de caligrafie: graba strică treaba!
Să dăm, deci, fiecărei activități, timpul cuvenit. Ca să ne fie joaca tihnită și inima ușoară, seara, la culcare…

Angelica Lambru

vineri, 18 ianuarie 2013

Libertatea, liberalismul şi naşterea modernităţii


Conferinţă susţinută la Iaşi de scriitorul Liviu Antonesei, directorul Editurii Adenium

Editura Adenium din Iasi se reinventeaza


editura Adenium

După doi ani de când s-a înfiinţat ca editură specializată în literatură şi benzi desenate pentru copii, edituraAdenium se transformă în editură generalistă. Cărţile pentru copii rămân în continuare în atenţia sa, dar aria de activitate se va extinde pe următoarele coordonate:
Scriitorii limbii române : autori de limbă română de pretutindeni;
Cei care vin : debutanţi şi autori aflaţi la primele cărţi;
Universul literelor : scriitori aparţinând literaturii universale;
Anthropos : cărţi din domeniile psihologiei, antropologiei, ştiinţelor educaţiei, sociologiei, politologiei, teologiei şi religiilor etc. ;
Bucuria copiilor : literatură pentru copii ;
Spectator : cărţi dedicate teatrului, filmului, muzicii, artelor plastice etc. ;
Action&Suspence : literatură poliţistă, de acţiune, spionaj etc. ;
BD Junior și BD Senior: serii de benzi desenate.
În afara activităţii editoriale propriu-zise, editura oferă şi diferite servicii  complementare:
- editare/redactare/traducere de text;
- culegere/corectură/redactare materiale editate de companii naţionale/multinaţionale;
- design/tehnoredactare (machetare cărţi, reviste, flyere, broşuri, cărţi de colorat; realizarea de coperţi, cataloage de prezentare, panouri publicitare etc.).
De asemenea, se oferă servicii de consultanţă în domenii specifice.
Pe viitor, Adenium va colabora cu Fundaţia Culurală Timpul  în ceea ce priveşte editarea revistei TIMPUL.

L-am rugat pe scriitorul Liviu Antonesei, directorul editorial al editurii, să ne spună cum a intrat în acest proiect ambiţios şi cum îl vede evoluînd peste cinci ani.
 
Am intrat în proiect din întâmplare, însă nu complet din întâmplare! Pe vremea când era numai editură pentru copii, am lucrat cu Adriana (editor la Adenium) la proiectul iniţial – cărţile pentru copii scrise de dl. Gheorghe Vîrtosu, pe care le-am citit şi pentru că mi-au placut, le-am şi prefaţat.
Am citit şase volume din cele vreo 27 – 28, câte vor fi în seria O inima de broscuţă. Când a apărut ideea extinderii editurii, m-am gândit puţin şi am acceptat direcţia editorială a acesteia. De ce? Mai întîi, pentru că nu mai acceptasem vreo funcţie de conducere din 1998, când am părăsit preşedinţia judeţului Iaşi. Şi mi s-au făcut destule oferte, de stat sau private în intervalul acesta, dar le-am refuzat, aşa că, acum, eram odihnit din acest punct de vedere! Conducerea Fundaţiei Timpul şi a revistei omonime nu intră la socoteală, pe acelea nu le părăsisem vreodată din 1993 încoace – iată se fac în august 20 de ani!
Pe de altă parte, a prelua conducerea unei noi edituri pe o piaţă a cărţii saturată şi în plină criză economică, mi s-a părut o provocare, un pariu care merita să fie făcut! Cum va fi peste cinci ani? Nu ştiu, că nu sunt tare la profeţii sau citirea viitorului. Însă mi-ar plăcea foarte tare să se spună atunci: Dintre zecile – poate sutele? – de edituri ieşene, două sunt într-adevar importante: Polirom şi Adenium. Dacă nu va fi aşa, înseamnă că n-am meritat şansa de a avea această oportunitate la dispoziţie.
Iulian Sirbu

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Editura Adenium - Comunicat


Editura Adenium – Comunicat


Înfiinţată în urmă cu doi ani ca editură specializată în literatură şi benzi desenate pentru copii, Adenium se transformă acum în editură generalistă. Profilul său de activitate nu se schimbă – cărţile pentru copii rămân în continuare în atenţia sa –, ci se extinde. Într-o formulă concentrată, încercăm să ne structurăm activitatea viitoare după coordonatele: Scriitorii limbii române (autori de limbă română de pretutindeni), Cei care vin (debutanţi şi autori aflaţi la primele cărţi), Universul literelor (scriitori aparţinând literaturii universale), Anthropos (cărţi din domeniile psihologiei, ştiinţelor educaţiei, antropologiei, sociologiei, politologiei, teologiei şi religiilor etc), Bucuria copiilor (literatură pentru copii), SpectActor (cărţi dedicate teatrului, filmului, muzicii, artelor plastice etc), Enigma (literatură poliţistă, de acţiune, spionaj etc). Seriile de benzi desenate, BD Junior şi BD Senior, completează oferta editorială. De altfel, suntem în continuare deschişi extinderii domeniilor de interes.
În afara activităţii editoriale propriu-zise, oferim şi diferite servicii  complementare:
 - editare/redactare/traducere de text;
- culegere/corectură/redactare materiale editate de companii naţionale/multinaţionale;
- design/tehnoredactare (machetare cărţi, reviste, flyere, broşuri, cărţi de colorat; realizarea de coperţi, cataloage de prezentare, panouri publicitare etc.).

De asemenea, oferim servicii de consultanţă în domenii specifice.

Momentul acestei extinderi marchează şi începutul colaborării editurii cu Fundaţia Culturală „Timpul”, în ce privește editarea revistei Timpul.

Mai multe informaţii privind echipa, activitatea de până acum, precum şi proiectele editurii pot fi obţinute de pe site-ul www.adenium.ro .
Cei interesaţi pot contacta editura în Iaşi, Aleea Copou nr. 3 sau la adresa electronică: office@adenium.ro
Liviu Antonesei,
Director editorial

luni, 7 ianuarie 2013

Planta cea periculoasă



De Angelica Lambru
elefantPovestea aceasta, copii, o știu de la un Elefant bătrân, de la Circ. Era felul lui de a răspunde la întrebarea tuturor: "Cum ajunsese acolo, tocmai din îndepărtata Africă?" Mai precis, din Burkina Faso, puncta elefantul, care ținea foarte mult să se știe exact din ce țară venea. E foarte important să nu ne pierdem originile, rădăcinile. "Eu, spre exemplu, spunea el, sunt un elefant din Burkina Faso și îmi place să se știe asta! Africa e mare! Vouă v-ar plăcea să vă ia lumea drept niște europenași, acolo?" le-a răspuns el oarecum țâfnos, copiilor care-l ascultau cu gura căscată. Apoi s-a îmbunat și a continuat:
A fost odată o broască țestoasă foarte înțeleaptă, iubită de toate animalele. Din când în când, se ducea în sat, trăgea cu urechea și venea să-și avertizeze tovarășii despre ce mai puneau oamenii la cale:
broasca testoasa- Aveți grijă, bărbații vor ieși la vânat!
Sau:
- Oamenii vor arde câmpurile, trebuie să fugiți!
Într-o zi, broasca descoperi pe câmp o plantă necunoscută. După plecarea sătenilor, broasca s-a apropiat cu mersul ei legănat și i-a spus:
- Ce fragedă, frumoasă și verde ești! Am venit să facem cunoștință! Care ți-e numele și ce înseamnă?
- Oamenii mi-au dat un nume nobil și frumos, răspunse planta . Înseamnă "pericol pentru toate animalele".
Broasca le-a mulțumit frunzelor verzi și s-a întors să-și prevină prietenii.
- Ar trebui să distrugem cultura aceasta, căci oamenii ne pregătesc o capcană.
Însă animalelor de acolo, printre care se află și străbunicul meu, le era mult prea lene și nu aveau chef să smulgă rădăcini de pe o suprafață atât de întinsă.
- Vom evita locul acela, au hotărât. Dacă nu mâncăm din ea, nu ni se poate întâmpla nimic rău.
La puțin timp după întâmplarea aceasta, pe câmp au crescut niște tulpini robuste. Oamenii le-au smuls și au făcut funii cu ele. Din ele au țesut plase cu care au prins păsările, peștii și antilopele. Pe străbunicul meu l-au poprit cu un laț. Au legat animalele de picioare, ca să le împiedice să fugă, iar săgețile lor, erau de asemenea, iscusit prevăzute cu funii, ca sa rețină prada.
Animalele nu se mai simțeau nicăieri în siguranță. Disperate, și-au amintit de spusele broaștei țestoase. Ea era singura care nu se afla în primejdie, căci dinții ei ascuțiți rupeau ușor cele mai groase plase. Broasca i-a avertizat pe toți puii despre cât de periculoasă era planta aceea:
- Oamenii i-au dat un nume nobil și frumos. Înseamnă "pericol pentru toate animalele".
Planta aceea îngrozitoare despre care era vorba în poveste, este Cânepa. În țara noastră se folosește la împletit funii…
Elefantul și-a încheiat povestea oftând, întristat. Dar s-a înseninat repede, când glasuri zglobii de copii au început să-l strige pe numele lui adevărat, de elefant din Burkina Faso. Care era acel nume? Pentru a-l afla, trebuie neapărat să mergeți la Circ. E scris cu litere aurite, (de vedetă) pe afiș!
Pisica visandGânduri din Fotoliu
Istorioara aceasta, copii, e o fabulă cu o morală limpede: că răul trebuie strivit din fașă. Ca și animalele din poveste, oamenii tind să nu ia în seamă pericolul, de la primele lui semne, iar trecerea timpului nu face decât să înrăutățească situația. E cazul cataclismelor naturale, ale furtunilor și inundațiilor, în care cei temerari refuză până în ultima clipă să fugă din calea primejdiei. E cazul războaielor care ar costa mai puține vieți omenești, dacă ar fi înăbușite de la primele semne
Am și două zicale înțelepte pentru încheierea acestei povești. Cu siguranță, le-ați auzit de la părinții și bunicii voștri: "Dă-mi, Doamne, mintea românului cea de pe urmă!" Sau "Tot pățitu-i priceput!" Vă las pe voi să vă gândiți, până peste două săptămâni, la ce vor să spună…