„Abu-Hasan“, „Dl. Goe“, „Vizită…“, „Bubico“, „Kir Ianulea“.
Fac parte din lista de lecturi recomandate elevilor, pe care, însă, le citesc şi adulţii cu plăcere.
Dacă generaţia noastră se delecta citindu-le sau comentându-le cu familia şi prietenii, în ziua de azi lucrurile s-au schimbat fundamental. Pe de o parte, tabletele au invadat viaţa micuţilor noştri, mergând până la dependenţă. Pe de altă parte, însă, copiii au uimitoarea capacitate de a-şi închipui poveşti fabuloase şi de a construi personaje fantastice. Pentru că omul se naşte povestitor, ştie să istorisească celorlalţi fragmente din viaţa lui şi a altora. Totodată, în epoca Internetului, au apărut şi site-uri în care aceste povestiri renumite sunt re-povestite, în rezumat, astfel încât elevii să nu-şi mai dea silinţa să-şi caute/cumpere o carte (în biblioteci, librării sau în online), ci doar să petreacă câteva minute în faţa calculatorului şi să priceapă rapid despre ce e vorba în aceste texte. Dar nici aceasta nu e soluţia corectă.
Cum rezolvăm, însă, această dilemă? Cum îi determinăm pe copii să citească? Cum îi apropiem cu mai multă dragoste de textele literare? Mă refer cu precădere la schiţe şi povestiri, precum sunt cele ale lui I.L. Caragiale şi enumerate mai sus. Schiţele, cu puţină îndemânare, pot fi dramatizate şi se pot transforma în mici piese de teatru interpretate de copii. Dar, până la acest pas, textele trebuie citite. Înţelese. Gândite. Iubite de elevi. În această lume informaţională şi informatizată în care trăim în prezent.
Editura Adenium ne propune formula remarcabilă a benzilor desenate, pe baza acestor povestiri şi schiţe.
Abu Hasan - Povestiri și schițe. Benzi desenate
adaptare după I.L.Caragiale, ilustrații: Ș.Andreescu
Editura Adenium, www.adenium.ro
Astfel, micii cititori sunt ghidaţi prin lumea acestro scrieri celebre, descoperă de ce le place un personaj sau o anumită poveste, învaţă să gândească, să se descopere pe ei înşişi, pe baza scenariului scris de Liviu Antonesei şi Adriana Nazarciuc. Care „au coborât“, cu sensibilitate şi atenţie, în delicatul univers al copilăriei, redând cu graţie literară aceste texte semnate de I. L. Caragiale. Culori deosebite, grafică de excepţie, adaptate perfect comicului de moravuri din schițele și nuvelele lui Caragiale, atât de actual și astăzi.
Totul, reprodus pentru prima dată în benzi desenate. Trucuri și retete pentru ca imaginaţia și spiritul de aventură al copiilor să-şi găsească corespondenţii adecvaţi în această carte.
Aşadar, textele sunt citite cu plăcere și uimire de cei din jur, fie ei părinţi, fraţi, colegi sau chiar de profesoara de română. Personaje precum Goe, Ionel, Bubico, Kir Ianulea și Abu-Hasan revin în prim-plan, oferindu-le copiilor o invitație la lectura operei marelui scriitor român, într-o superbă ediție de lux.
Pe scurt. Ai copii la școală?... Frățiori, nepoți?... Îndeamnă-i să citească aceste schiţe şi povestiri, îi vor ajuta să înțeleagă mai bine textele originale.
Poți citi și tu, îți vei reaminti cu drag de lecturi dragi din copilărie, adolescență, tinerețe.
Poți citi și tu, îți vei reaminti cu drag de lecturi dragi din copilărie, adolescență, tinerețe.
Pentru că, pe drept cuvânt, sunt unele dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii, adolescenţi şi tineri până la vârsta de… 90 de ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu