Cristina Rhea
Fac parte din lista de lecturi recomandate elevilor, pe care, însă, le citesc şi adulţii cu plăcere.
Dacă generaţia noastră se delecta citindu-le sau comentându-le cu familia şi prietenii, în ziua de azi lucrurile s-au schimbat fundamental.
Cum rezolvăm, însă, această nouă realitate? Cum îi determinăm pe copii să citească? Cum îi apropiem cu mai multă dragoste de textele literare? Mă refer cu precădere la următoarele cărți (Editura Adenium):
Amintiri din copilărie. Povestiri - Benzi desenate
adaptare după I. Creangă, ilustrații: Ș. Andreescu, scenariu: Liviu Antonesei, Adriana Nazarciuc
Nebunia frumoasă de întâmplări a Amintirilor lui Creangă este transpusă în benzi desenate! Citeşti cu încântare aventurile lui Nică si afli cum să te distrezi de-adevăratelea! Ediție de lux, desene superbe, scenariu ingenios.
Capra cu trei iezi și alte povești în versuri
de Lidia Batali; ilustrații de Adrian Barbu
Adevăratele poveşti ale copilăriei, reinterpretate în versuri de autoarea Lidia Batali, alături de imagini vesele, semnate de Adrian Barbu, completate cu un minidicționar explicativ al regionalismelor și arhaismelor, foarte util micilor cititori. O călătorie de zile mari, în care însuși Creangă, povestitorul, ne deschide poarta magică a viselor şi năzdrăveniilor copilăreşti. Apoi, poveşti ruseşti sau germane sunt, la fel, dezvăluite prin versuri pline de umor şi graţie de poeta Lidia Batali.
Universul fascinant al copilăriei este, astfel, îmbogăţit de muzica, vibraţia şi căldura poveştilor versificate. Ilustrațiile realizate de Adrian Barbu sunt încîntătoare şi adaptate perfect sufletului de copil.
„Abu-Hasan“, „Dl. Goe“, „Vizită…“, „Bubico“, „Kir Ianulea“
Schiţe şi povestiri semnate de I.L. Caragiale. Schiţele, cu puţină îndemânare, pot fi dramatizate şi se pot transforma în mici piese de teatru interpretate de copii. Dar, până la acest pas, textele trebuie citite. Înţelese. Gândite. Iubite de elevi. În această lume informaţională şi informatizată în care trăim în prezent.
Benzi desenate, pe baza acestor povestiri şi schiţe. Astfel, micii cititori sunt ghidaţi prin lumea acestro scrieri celebre, descoperă de ce le place un personaj sau o anumită poveste, învaţă să gândească, să se descopere pe ei înşişi, pe baza scenariului scris de Liviu Antonesei şi Adriana Nazarciuc. Care au coborât, cu sensibilitate şi atenţie, în delicatul univers al copilăriei, redând cu graţie literară aceste texte semnate de I. L. Caragiale. Culori deosebite, grafică de excepţie, adaptate perfect comicului de moravuri din schițele și nuvelele lui Caragiale, atât de actual și astăzi,
Aşadar, textele sunt citite cu plăcere și uimire de cei din jur, fie ei părinţi, fraţi, colegi sau chiar de profesoara de română. Personaje precum Goe, Ionel, Bubico, Kir Ianulea și Abu-Hasan revin în prim-plan, oferindu-le copiilor o invitație la lectura operei marelui scriitor român, într-o superbă ediție de lux.
Pe scurt. Ai copii la școală?... Frățiori, nepoți?... Îndeamnă-i să citească aceste schiţe şi povestiri, îi vor ajuta să înțeleagă mai bine textele originale.
Poți citi și tu, îți vei reaminti cu drag de lecturi făcute în copilărie, adolescență, tinerețe.
Poți citi și tu, îți vei reaminti cu drag de lecturi făcute în copilărie, adolescență, tinerețe.
Pentru că, pe drept cuvânt, sunt unele dintre cele mai frumoase cărți pentru copii, adolescenţi şi adulți de toate vârstele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu