miercuri, 24 iunie 2015

A sosit TIMPUL! De iunie!


Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 195,
din iunie 2015.


Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii iunie 2015. Nr. 195 al revistei este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente.

            În Editorialul din acest număr, „Metaforele” și discursul urii, Daniel Șandru se întreabă ce anume îl poate determina pe un om să fie purtator al urii. Pornind de la această problemă, autorul încearcă să identifice resorturile sociale și mentalitare ce propulsează „metaforele” proprii discursului urii în arena publică. Articolul se referă la recentele atacuri ale lui Nicolae Breban la adresa lui Horia-Roman Patapievici.
            Paginile de Actualitate, coordonate de Andrei Giurgia, introduc cititorul în atmosfera Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
            Paginile rubricii Polis, coordonată de Sorin Bocancea, cu titlul „Diplomație cu liste negre”, analizează apariția listei cu persoane non grata difuzată la Moscova. Opiniile sunt semnate de Iulia Badea Guéritée, Sorin Bocancea, Iulian Chifu și Cristian Unteanu.
            Paginile de Filosofie, coordonate de Geoge Bondor, conțin o dezbatere incitantă asupra normativității, analizând statutul normelor, de la cele morale, juridice și estetice până la legile naturii. Articolele sunt semnate de Tudor Ionuț, Cristian Nae, Tudor Cosma Purnavel și Gerard Stan.
            Paginile Focus și Anchetă, coordonate de Radu Vancu, dezbat cartea recent publicată de Ion Vianu, Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri (Polirom, 2015).
            Paginile 12-13 ale numărului din luna iunie conțin un interviu realizat de George Bondor, redactorul-șef al revistei de cultură contemporană „Timpul”, cu Horia-Roman Patapievici, despre sfera publică și programul cultural al Institutului Cultural Român.
            În pagina Exclusiv a revistei Timpul, Adina Scutelnicu îl prezintă pe Sylvain Corentin, „anarhitectul” unui univers plăsmuit din clădiri complexe, înrudite vizual cu arta sacră a catedralelor, dar și cu colibele primelor veacuri.
Numărul 195 al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Andrei C. Șerban, Ion Șerbu, Șerban Axinte, Radu Vancu, Claudiu Komartin, Anca Vieru, Mark Bucuci, Maria Bilașevschi, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Daniel Cristea-Enache, Roxana Patraș, Lucian Dîrdală, Bogdan Călinescu, Stelian Dumistrăcel, Lavinia Maria Pruteanu, Mioara Anton, Teodora Manea, Dan Pavel, Dragoș Dascălul, Cătălin Mihuleac și Mircea Gheorghe.


miercuri, 10 iunie 2015

Daniel Șandru: Despre monarhie în postcomunismul românesc


www.revistatimpul.ro
De: Daniel ȘandruPublicat la: 08-06-2015
Alexandru Muraru, Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989, București, Curtea Veche, 2015
Având toate datele pentru a depăși provincialismul academic pe care, inclusiv în sfera științelor sociale și politice, l-a manifestat și încă îl manifestă mediul universitar românesc, politologul ieșean Alexandru Muraru ne propune, în forma adresată publicului a lucrării sale de doctorat, o incursiune excelent construită prin mrejele istorice ale unei realități ce suscită permanentul apel la memorie. Utilizând o foarte consistentă resursă documentară, de natură istorică și politologică, dar și jurnalistică, fiind perfect conectat la punctele-cheie ale problemei pe care o supune dezbaterii, volumul Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989 direcționează cititorul, pe fondul unei analize bine temperate, într-o intersecție în care regăsește una dintre oglinzile principale în care se reflectă istoria noastră recentă.
Consistența temei abordate cu un aparat metodologic foarte bine pus la lucru de Alexandru Muraru rezidă în faptul că aceasta se constituie într-un element specific al postcomunismului românesc, al cărui debut s-a bazat, ca și în cazul comunismului ce l-a precedat, pe foarte multe mistificări. Acestea din urmă au creat o veritabilă mitologie și, din perspectiva analizei relației dintre autoritățile postcomuniste ale statului român și Casa Regală, cartea lui Alexandru Muraru vine nu doar să o deconstruiască, ci și să pună în ordine lucrurile.
Structurat pe cinci mari capitole, volumul amplu al informațiilor analizate și interpretate cu onestitatea responsabilă proprie unui cercetător autentic debutează cu o „căutare a drumului perfect” pentru a ne transpune, spre final, în orizontul „marilor speranțe”. Nu este vorba, aici, în mod necesar, despre acel „optimism gnoseologic” specific teoreticienilor care își construiesc discursul argumentativ plecând de la falsa impresie că ar deține adevărul în forma necesității istorice. Dimpotrivă, demersul discursiv al lui Alexandru Muraru vizează faptele concrete, îmbrăcate instituțional, pe care reprezentanții statului român le-au orientat, în prima decadă postcomunistă, împotriva Casei Regale și a reprezentantului legitim al monarhiei, Regele Mihai, pentru ca apoi să ofere o analiză interpretativă a comportamentului unui om de stat care, date fiind chiar și aceste condiții, a susținut până în prezent cauza patriei sale.
În fond, cartea lui Alexandru Muraru recuperează, spre necesară aducere aminte, un segment deosebit de important al istoriei noastre politice și reușește să reconstruiască bucla temporală dintre antecomunism și postcomunism. Scris într-un ritm alert și dozând într-o formulă echilibrată trimiterile istorice și referințele de natură analitică, marcând un demers cu totul original din perspectiva unghiului de interpretare, volumul se detașează, aș spune, inclusiv ca tipar scriitural, de stilul specific lucrărilor de știință politică. Mai exact, cred că avem de-a face cu o scriitură asumată, deloc „tehnică” și impersonală, care nu-și propune să se încadreze în spațiul iluzoriu circumscris de ceea ce aș numi „mitul obiectivității”, ci să ofere cititorilor interpretarea unei instanțe auctoriale pentru care responsabilitatea intelectuală constituie reperul esențial.

joi, 4 iunie 2015

Teodora Manea: 20 de kilograme de viaţă ambalată


De: Teodora ManeaPublicat la: 24-02-2015
www.revistatimpul.ro
În decembrie 2006 m-am hotărât să trec Canalul Mânecii ca să fiu cu marea mea iubire. Am renunţat la jobul vieţii mele și la orice ambiţii de carieră, hotărâtă să mă dedic familiei. Sau ideii mele abstracte de familie: ceva roz și moale, cu aromă de cozonaci și mere coapte, cu copii geniali și soţ iubitor. Relaxată și strălucitoare, ornez salată boeuf și citesc toţi clasicii greci de care nu am avut timp până acum. Mă gândesc cu cinism că, dacă o fi ceva de steaua mea filosofică, atunci va străluci chiar și în UK, dacă nu, atunci umanitatea nu a pierdut nimic și nu am ce să regret.
Încerc să-mi rezum viaţa la cele 20 de kilograme admise de British Airways. Ce să iau, ce să las? Îmi iau diplomele, cartea și publicaţiile mele, câteva fotografii de familie, Critica raţiunii pure, Categoriile lui Aristotel, o punguţă cu bijuterii, ceva haine de iarnă, cadouașe de Crăciun. Cele 20 de kilograme sunt gata. Îmi pare rău că nu o pot lua pe Missi, dar cum UK e liberă de turbare, ar trebui să stea în carantină șase luni la un hotel de mâţe și nu prea știu cum să-i spun iubitului meu că am venit cu mâţa-n traistă și că trebuie să-i plătească șase luni la hotel. Casa noastră va fi gata abia peste două săptămâni, așa că până atunci nu știu unde o să stau. Părinţii mei mă privesc cu groază. Nu-mi cunosc iubitul, le spun că nu știu unde voi sta și că nu am serviciu. Dar le spun să aibă încredere și mă conduc la aeroport cu cele 20 de kilograme de viaţă ambalată.
Ajung pe 26 decembrie, care aici se cheamă Boxing Day. Nu are nimic cu boxul, ci desemnează ceva legat de cutii. După Crăciun, oamenii bogaţi pun în cutii pentru săraci resturile sau lucrurile pe care nu le doresc. Mă gândesc la existenţa mea ca la o cutie care stă acum în faţa iubitului meu. Mă ia și mă duce spre sudul Angliei. Trecem pe lângă Stonehenge și ne oprim ca să-mi bag nasul prin gard și să mă zgâiesc la cultura lor. Trecem printre dealuri și văi, peisaj ondulat mioritic, dar oile lor au capul negru și nu sunt metafizice. Stăm la Robert, provizoriu, în camera lui Susanne, care-i plecată de sărbători acasă. Robert e prof de istorie la Uni și închiriază la doctoranzi. Casa e jegoasă și părăginită. Înţeleg că așa e normal la profii universitari, nu-i ca-n Germania. Plouă, ne ghemuim pe o canapea din care ies fulgii în faţa unui radiator plantat în gaura de șemineu. Începem să bem ceai cu lapte și fumăm ţigările aduse din RO.
Mereu m-au fascinat alte culturi, mereu am vrut să vizitez, dar, știind că asta este destinaţia mea finală… ei bine, asta face ușa din faţa mea imposibil de grea. Nu știu cum să ies și ce să fac. Nu cunosc pe nimeni, nu am nimic de făcut. Stau acasă și am grijă de fetele soţului meu. Vreo 6 luni am mereu același sentiment, că ușa este prea grea și că nu o pot deschide să ies. Noii viruși mă ţin oricum în pat, iar peste asta, neașteptat, mai rămân și însărcinată. Când ajung să mă înregistrez la medic, o asistentă mă întreabă ce ocupaţie am. Îi spun că sunt lector în Romania și că sunt în concediu de studii pe trei ani. Dar că nu lucrez, că am grijă de copii… Nu apuc să termin. Îmi scrie pe fișă: ocupation: full time mum. Îmi vine să plâng și să-i spun că-i idioată, dar sunt prea speriată să protestez.
Încep să calc, să spăl, să gătesc de două ori pe zi. Aliniez cămășile pe grupuri cromatice și inventez un algoritm de pus rufele la uscat. Mi-e dor de categoriile mele, dar cine ia în serios o full time mum? Cineva dintre colaboratorii mei elveţieni mă invită să ţin o conferinţă despre percepţia cercetării celulelor stem. În Londra, la Royal Society for Philosophy, unde, vorba bunică-mii, nu a fost neam de neamul meu. Doar că sunt la două săptămâni după naștere. Corpul meu tăiat și umflat e o mașină de produs lapte. Mă uit în oglindă și scriu un email cu păreri de rău.

miercuri, 3 iunie 2015

Să mâncăm etic, carte și brunch vegan

http://www.adenium.ro/search?orderby=position&orderway=desc&search_query=sa+mancam&submit_search=Cautare

 Va previn ca articolul e plin de surprize, asa ca cititi pana la capat ;).
2015 Mai-0663

Sambata trecuta am organizat un brunch vegan in gradina exemplar ingrijita de parintii mei. Am fost aproape 20 de persoane, fara a mai numara pisicile si cateii. Atmosfera a fost asa vesela si placuta, ca am uitat de griji si emotii de cum am vazut primii invitati sosind zambitori.
Au fost prezenti si Cruf, cu sonerii de bicicleta si alte accesorii vegane si Editura Adenium, cu cartea“Sa mancam etic” de Gary L. Francione si Anna Charlton. 
Avand in vedere ca de o saptamana tot 30ºC erau la Iasi am modificat putin meniul si cam toata mancarea era rece. Asta face meniul destul de potrivit pentru picnicuri, petreceri sau, desigur, brunch-uri de vara.meniu brunch vegan vegan iasi laminesubnuc

Iar nu am documentat grozav mancarea, asa incat cartofii dulci, pateul si saleurile-melc va trebui sa le cautati prin pozele cu masa sau in farfuriile oamenilor. In rest detaliez aici.
brunch vegan la iasi la mine sub nuc blog vegan

Salata de brocoli a avut mare succes si, cat de modesta as vrea sa fiu, nu pot sa spun decat ca inteleg de ce.
2015 Mai-0642

Tofu simplu de la Inedit l-am lasat la desarat peste noapte si dimineata l-am dat prin ulei de masline si oregano uscat. Apoi am adaugat frunze colorate de busuioc si rosii dulci, desi cam inainte de vremea lor.
2015 Mai-0643

Clatite sarate umplute cu o crema de tofu cu spanac. Am gasit in sfarsit lapte vegetal bun, neindulcit si fara aroma dulce: cel cu soya si orez, parca de la Joya. Pe deasupra sunt bucatele de ceapa fina, tot din gradina. Pentru vreun curios, spanacul era 4 lei/kg. Dar sa stiti ca in mod normal nu fac asa clatite groase! M-am straduit mult pentru astea.
2015 Mai-0644

Salata din porumb este facuta cu maioneza de casa din tofu matasos. Era cea mai neprietenoasa pentru brunch, caci nu m-a lasat inima sa nu pun si un pic de usturoi proaspat.
Castravetii, tot din piata, se-ntelege, erau deliciosi. Daca nu ati inceput sa cumparati, eu va recomand sa incepeti!
2015 Mai-0645-2

In piata (la Nicolina) am gasit niste busuioc perfect, tanar si parfumat si mov si verde. La alta piata (in Hala) am gasit flori de cimbrisor pe care le-am folosit la decorat cartofii dulci si frunze am mai presarat pe ici, pe colo, ca de exemplu pe humusul cu sfecla.
2015 Mai-0646
Parjoale de naut cu branza de caju cu marar si ceapa. Pe deasupra au flori de ceapa, petale de albastrele si fire de marar. 
2015 Mai-0647

2015 Mai-0654
2015 Mai-0649

Papushel, curios si saritor, cum e el :x.
2015 Mai-0661
Farfuria lui A..
2015 Mai-0671-2

Farfuria lui C., cu fotografia ei perfecta!
IMG_3278

Deserturile au fost si ele reci si, dupa standarde romanesti, nu prea dulci. Panna cotta a fost numai pe meniu, caci nu am pus destul agar-agar si a iesit un soi de crema de cocos, pentru care,in mod surprinzator, mi s-a cerut cel mai des reteta.
Florile sunt iasomie, soc si macies, toate din gradina.
2015 Mai-0688

2015 Mai-0689
2015 Mai-0690 2015 Mai-0697
 2015 Mai-0692
A, sa nu uit si gradina, asteptand musafirii.
2015 Mai-0622

brunch vegan la mine sub nuc blog vegan
2015 Mai-0569

2015 Mai-0624
Dupa cum vedeti, soneriile Cruf au fost si testate si sunt super! Le recomand cu incredere – puteti face comanda pe breslo sau in Iasi le gasiti la Cuib. Cea verde “keep calm and go vegan” e a mea :D.
IMG_3351

Cartea “Sa mancam etic” de Gary Francione si Anna Charlton a fost recent tradusa si in romaneste (in poza mai jos). Este o argumentare irezistibil de logica care porneste de la ipoteza ca:
1. Avem obligatia morala sa nu creem suferinta nenecesara animalelor iar motive precum amuzament sau comoditate nu pot fi catalogate drept o necesitate.
2. Animalele au o oarecare valoare morala. Nu la fel de mare, intr-o situatie de conflict intre interesul omului si interesul animalului cel din urma pierde. Totusi o oarecare valoare au.
Daca va numarati printre cei care subscriu la cele de mai sus, eu spun ca merita sa cititi cartea, si daca sunteti deja vegani si daca nu. Argumentarea, pe langa logica, este si clara si succinta, asa ca cititul ei nu e nicidecum un efort. Majoritatea cartii se ocupa cu raspunsul intrebarilor pe care le-am auzit sau ni le-am pus cu totii, gen : “Dar sunt prea tanar(a) ca sa fac schimbarea”“Dar Hitler a fost vegetarian” (nu, nu a fost!!), “Dar e natural sa mananci carne”“Dar Dumnezeu ne-a lasat animalele sa le mancam”“Dar stiu eu pe cineva care s-a imbolnavit mancand vegan”“Dar mai bine ne ocupam de drepturile omului” si multe, multe altele.
Abordarea nu este foarte stiintifica, in sensul ca nu sunt citate prea multe publicatii serioase insa in contextul asta nu consider asta o limitare serioasa, caci toate informatiile sunt extrem de usor de verificat.

marți, 2 iunie 2015

'Am încercat să nu mai fim o colonie'


 Alexandru Petria
 01/06/2015
alexandru matei
De vorbă cu eseistul Alexandru Matei
Alexandru Petria: - Alexandru Matei, aţi scris că v-ați ”săturat de Gabriel Liiceanu, m-am săturat să trăiesc într-o țară în care filosofii visează să ajungă scriitori și-n care scriitorii se cred omphalos-ul lumii. Să trăiesc într-o țară în care cei care nu gândesc sunt ajutați să nu gândească în continuare. Să mă duc cu o bicicletă de 1000 de euro în Aleea Alexandru la roiul papioanelor și să o ard apolitic prin stratosferele culturii.”, în „25 de ani după. Alternative şi provocări”, recenta carte care v-a apărut la Adenium, semnată împreună cu Paul Cernat. V-aş ruga să detaliaţi.
Alexandru Matei: - Există o mare doză de vanitate, de “imaginar” sau de “design” în manifestările publice ale intelectualului român. Dar asta-i normal, poate, intelectualul este şi el o marcă, trebuie recunoscut. Regimul comunist a încercat să recupereze marca, şi a reuşit. În România, Puterea nu e de fapt niciodata cu adevărat pusă în chestiune. Ea fascinează şi gata. Am avut o putere politică, acum avem una economică, tropismul e acelaşi. Intelectualul este de fiecare dată un fel de înger care nu se opune, care se lasă flatat şi flatează la rîndul lui puterea, cu condiţia să fie lăsat în pace. Filosoful român care scrie pentru public nu e cineva care scrie pentru a-l pune pe gînduri, ci unul care scrie pentru a spune ceea ce cititorul aşteaptă de la el. Nimic de gîndit, totul de confirmat şi de admirat. Apoi, fascinaţia filosofului pentru scriitor mi se pare păguboasă. E ca şi cum ai recunoaşte că nu descoperirea unor adevăruri sau înnoirea metodologiilor sînt importante, ci numai charisma stilului. La adăpostul charismei, poţi spune orice. Acesta pare să fie principiul meritocratic din România. Apolitismul care transpiră din titluri despre îngeri şi empireu e o formă de acceptare a unui partaj al puterii care a funcţionat foarte bine în comunism. Faceţi ce vreţi în spaţiul public, voi politicienii, voi “capitaliştii” (sau “comuniştii”), daţi-ne timp, bonne chère şi linişte, noi o să stăm cu ale noastre şi o să ne vindem marca în mulţime.
Asta nu înseamnă că aş fi de acord cu o eventuală exagerare contrară. Avem nevoie de literatură, avem nevoie de “filosofie”, dar haideţi să facem asta fără să trecem sub tăcere spaţiul public, să ne afişăm, cum ar spune Barthes, să nu ne ascundem sub faldurile diverselor costume de prestigiu şi de status.
A.P.: - Ce mă deranjează, în mod deosebit, la majoritatea intelectualilor români este lipsa de compasiune pentru cei nevoiași, care sunt priviți ca gandacii sau negii. Este un sâmbure de fascism care nu prevestește anotimpuri senine.
A.M.: - Mi se pare că nu-i vorba de nimic altceva decît de marketing intelectual. Atîta vreme cît intelectualul se produce pe sine ca un atractor de identificare, el nu îşi poate permite să nu se afişeze ca fetiş. Cu papion, cu un anume timbru, cu anumite teme, cu anumite convingeri care nu se schimbă, intelectualul trebuie să-şi afirme nobleţea, pentru a se vinde pe sine. Fără îndoială, există elemente bune şi rele în această imagine. E bine să asculţi muzică bună, să vorbeşti frumos, să fii un diletant în artă şi poate să mergi la biserică. Dar nu-i vorba de asta, ci de faptul că aceste elemente sînt asamblate într-o marcă scoasă pe piaţă. Din această imagine, compasiunea pentru nevoiaşi nu poate face parte. Pentru că nu nevoiaşilor li se adresează aceşti intelectuali. Cezura trebuie păstrată, săracii trebuie consideraţi vinovaţi, pentru ca ceilalţi, care urmează să cumpere cărţi şi să-i asculte pe autorii lor, să se simtă, prin opoziţie, merituoşi. Însă aici chestiunea devine complexă: dacă intelectualii îşi restrîng acţiunea la cei pe care-i consideră clienţii lor, altora le rămîn masele. Nimeni nu se mai preocupă de ele. Ele rămîn să se descurce singure, aşa cum de altfel au făcut mai mereu. Asta nu înseamnă că educaţia, emanciparea, e o treabă uşoară, că nu există rezistenţe. Da, există, dar e şi rolul nostru să le punem în evidenţă şi să atragem atenţia asupra lor. Iar dacă aceste iniţiative suferă de lipsă de spectaculos, c’est la vie, ne vom obişnui cu un public redus. Probabil că marginea culturală care suntem îi face pe actorii ei să compenseze absenţa la centru printr-un succes de masă şi de casă aici, la margine. Dar asta devine o altă discuţie.
A.P.: - Cartea e provocatoare, o să stârnească polemici, în condiţiile în care spiritul de turmă parcă e în ADN-ul intelectualităţii româneşti… Ce se doreşte textul, de fapt?
A.M.: - Mă tem că publicul vrea sînge şi nu va găsi aici sînge. Textul doreşte altceva: în primul rînd, să demonstreze că un dialog între opinii diferite e posibil. Dar există, desigur, o platformă comună. Ea nu e însă una partinică, politică, nu e nici una instituţională (deşi ne leagă de bună seamă revista în care articolele au apărut, Observator cultural, unde publicăm de peste 15 ani amîndoi), ci mai degrabă o afinitate de sensibilitate intelectuală (şi poate de condiţie socială): absolvenţi de Litere, cred că simţim mai acut clişeul, “cărămida” cum ar spune Barthes, gata-făcutul. Poate-i vorba de o sensibilitate critică, şi asta mi se pare esenţial. Poţi vota cu Ponta sau cu Iohannis, important este să-ţi dai seama cînd un anume discurs începe să se audă în gol, să devină o marcă pe care o vindem, prin care ne dobîndim o respectabilitate în spaţiul public nesusţinută de altceva. E vorba şi de refuzul de a alege o dată pentru totdeauna o tabără, de a alege violent, de a fi în mod clar de o parte sau de alta pentru a fi mai uşor identificat şi promovat sau înjurat ca atare. De asta, nu cred în succesul acestui volum, ci într-un fel în morala gestului al cărui rezultat este. E vorba despre un fel de utopie: noi vrem să convingem fără să apelăm la un discurs persuasiv. Oare se poate?
A.P.: - La ce lucraţi acum?
A.M.: - Lucrez la o traducere din Bruno Latour (Moduri de existenţă, o carte “mare” şi mare!), care va apărea în toamnă la editura Tact din Cluj, o excelentă editură de teorie, dar şi la un volum despre Roland Barthes, de la a cărui naştere se împlinesc la toamnă 100 de ani. Nu am profilul lui Barthes, nici scriitura lui, dar mă simt aproape de aproape tot ceea ce gîndea el. Cartea urmează să apară la editura Art, dacă totul merge bine, tot în această toamnă. Ar mai fi nişte proiecte, dar cam asta aş avea de spus deocamdată.
A.P.: - Ca intelectual de stânga, cum vedeţi normalizarea României? Avem vreo şansă să nu mai fim un soi de colonie?
A.M.: - Întrebarea ar putea să nască o altă carte. Mi se pare important ce va fi, de aici în cîteva decenii, România. Aici nu cred în mari schimbări. Noi am încercat să nu mai fim o colonie, sub Ceauşescu, şi a ieşit prost. Istoria nu-ţi oferă prea multe şanse, şi nu pentru mult timp. Acum nu văd niciuna, dar pe termen lung, nu ştiu. Cred însă că, în România, dar şi în afara ei, vor exista mulţi oameni valoroşi, inteligenţi, care vor lăsa urme fericite în lume. Nu cred că ei vor avea puterea, însă, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să încerce să devină puternici. Sunt un intelectual de stînga numai în măsura în care încerc să nu idealizez “natura” umană şi, apoi, realităţile sociale şi individuale, nici în bine nici în rău. Asta înseamnă probabil scepticism, fie. Cred, asta ca să pornesc un altfel de scandal că, în ciuda criticilor aduse intelectualilor români dominanţi, poate-i mai bine să citeşti o carte de Liiceanu decît una de Dan Puric sau una de Danielle Steel. Dar pentru asta trebuie să existe şi instituţii care să funcţioneze. Or, trebuie spus totuşi: aceste instituţii funcţionau mai bine într-o anumită perioadă dintr-un sistem totalitar decît astăzi. Intelectualii sînt primii care ar trebui să recunoască asta.
Interviu realizat de Alexandru Petria
Alexandru MATEI (39 ani)
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Doctor în literatură franceză contemporană la Universitatea din București și la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Burse doctorale şi post-doctorale la Bucureşti şi Paris (POSDRU, NEC, Bourse de la Ville de Paris). Rezidenţă ICR Paris în 2009. Lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universităţii Europei de Sud-Est Lumina. A predat la Universitatea Spiru Haret (1999-2013), Universitatea din Bucureşti (2009-2013), Universitatea Transilvania din Braşov (2008-2009), SNSPA Bucureşti (2014-2015).
A publicat: Ultimele zile din viața literaturii, București, Editura Cartea Românească, 2008 (premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată, 2009), Mormântul comunismului românesc. „Romantismul revoluționar” înainte și după 1989, Bucureşti, IBU Publishing, 2011, Jean Echenoz et la distance intérieure, Paris, L’Harmattan, 2012, şi O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983), București, Curtea Veche, 2013. Votat cel mai bun tânăr eseist într-o anchetă a revistei 22 (2008). În prezent, colaborator permanent la Observator cultural (din 2000), Astra din Braşov (din 2011) şi Şapte Seri (Bucureşti, din 2015). A publicat articole academice în România, Franţa, Olanda, Estonia, Republica Moldova. A colaborat la majoritatea revistelor culturale din Bucureşti.
http://www.adenium.ro/carte-electronica/242-25-de-ani-dup-alternative-i-provocri-ebook.html