marți, 7 iunie 2016

Bookfest 2016: Sărbătoarea benzii desenate!

Bookfest 2016: Sărbătoarea benzii desenate!

Dodo Niță
http://www.adenium.ro/carte/capitanul-ro-volumul-1-razboi-inima-europei/

 Dragi cititori, vă rog să reţineţi data de 4 iunie 2016! Va veni o vreme când va fi sărbătorită ca un jalon important al istoriei benzii desenate din România!
  În puţine cuvinte, pentru prima oară în viaţa mea, sâmbătă,  la Bookfest, am cumpărat  8 albume BD traduse în româneşte (şi am primit alte 3  din partea  editorilor)!
Acum  s-au pus în circulaţie două albume BD  eveniment:
- Corto Maltese:  Balada Mării Sărate, de Hugo Pratt, editura Cartea Copiilor
- Căpitanul RO: Război în inima Europei?, desene Puiu Manu după un scenariu de Adrian Cioroianu, editura Adenium (1).


La ora 11,00 a avut loc lansarea  albumului Căpitanul Ro.
Cei care au venit la lansare  nu doar au avut ocazia să stea de vorbă cu legenda vie Puiu Manu şi cu extraordinarul om de cultură Adrian Cioroianu ci şi să primească autografe pe album şi mai ales să admire planşele originale ale albumului desenat de unicul şi inegalabilul Puiu Manu! Un adevărat regal!

(c) fotografii  - editura Adenium






Despre geneza albumului puteţi să aflaţi din prefaţă, precum şi de pe coperta  a 4-a albumului,  eu doresc,  în cele ce urmează, să spun doar câteva cuvinte despre subiect şi punerea sa în pagină. 

Inspirat de lecturile sale de comics american, Adrian Cioroianu a imaginat o deschidere dramatică şi incitantă şi abia apoi defilează  genericul lucrării.
Aflăm în continuare cum s-a transformat Mihai,  timidul asistent la Istorie, îndrăgostit iremediabil de frumoasa Dana, studentă la geografie, în Căpitanul Ro., super-eroul indispensabil, după care intrăm  în plină acţiune, aşa cum se cuvine unui super-erou !

Scenariul ne poartă, cu sute de km la oră, din Bucureşti în  Munţii Pădurea Neagră, apoi  la Budapesta,  Londra, undeva în India,  revenim în România, la Constanţa, mergem la Bruxelles, ne paraşutăm în deşertul Negev din Israel, luăm trenul de la Praga la Bucureşti, etc, noroc că, datorită puterilor sale extraordinare,  Căpitanul Ro poate să zboare ca Superman!
Adrian Cioroianu, deşi se află la primul său scenariu BD, a reuşit să creeze un super-erou românesc 100% care, pe lângă  puterile sale supra-naturale are şi un al şaselea simţ, cel al umorului. Căpitanul Ro  parcă ştie că e doar un personaj de BD şi nu se ia în serios, ba de multe ori ne face să râdem cu lacrimi.
De altfel scenaristul a creat o adevărată galerie de personaje credibile, cele negative fiind pe cât de rele, pe atât de amuzante: profesorul Decenew, Ana Manola, Jeanne d`Orleans, Cavalerul Trac, Cneazul Igor, Shadow U.S., Barnul M., Cotho Raontsa, tovarăşul Vassinski sau contele Skar O`Tzke. 


Să mai notăm că Adrian Cioroianu a citit şi celelalte albume desenate anterior de Puiu Manu,  şi le citează în noul album, reuşind astfel performanţa să integreze într-un univers coerent multe dintre personajele create grafic de maestru.

Căpitanul Ro: Război în inima Europei? este un album dens şi antrenant, un  thriller de excepţie, care se citeşte cu sufletul la gură (oprindu-ne doar din când în când, pentru a ne trage răsuflarea şi a admira grafica extraordinară a lui Puiu Manu)  iar când ajungem la finalul său,  ne pare rău  că s-a terminat.
Noroc că,  direct de pe copertă,  aflăm că acesta este primul volum dintr-o serie pe care ne-o dorim cât mai longevivă, iar ultima pagină reprezintă nu doar deznodământul primei aventuri ci şi începutul  incitant al unei noi aventuri a  Căpitanului Ro.

Albumul are  62 de planşe full color şi coperţi cartonate, este tipărit impecabil, fiind o adevărată carte bibliofilă,  de citit şi re-citit, dar şi de păstrat şi de transmis din generaţie în generaţie,  precum albumele cu Tintin şi Milou (un exemplar din Tintin au Pays des Soviets, editat în 1930, s-a vândut de curând la licitaţie cu 30,000 de euro).

Fanii lui Puiu Manu vor cumpăra  albumul Căpitanul Ro: Război în inima Europei? cu ochii închişi, nu am nici cea mai mică îndoială, eu însă sfătuiesc pe cei care nu au citit niciodată benzi desenate, şi au ajuns din greşeală pe acest blog, dacă vor să ştie ce este banda desenată de calitate, atunci să citească albumul excepţionalului tandem Adrian Cioroianu & Puiu Manu. Am certitudinea că se vor converti imediat în admiratori ai celei de-a noua arte!


 Felicit şi  pe această cale editura Adenium, care a avut încredere în potenţialul artistic şi comercial al benzii desenate  şi a început să publice BD într-o vreme în care lumea încă avea prejudecăţi contra acestui tip de literatură,  ba mai mult decât atât, a impus un înalt standard artistic,  de care acum trebuie să ţină cont orice nou editor care va intra pe piaţa benzii desenate româneşti.

(1) Mai este oare nevoie să vă spun că,  atât Puiu Manu,  cât şi Adrian Cioroianu,  sunt fani iremediabili ai lui  Corto Maltese?
(2) Cu această  postare, numărul de accesări al blogului nostru a ajuns la 250.000!
      Vă mulţumesc,  dragi cititori,  şi vă promit că şi în continuare aici veţi afla despre cele mai bune benzi desenate apărute în limba română şi, în general, despre actualitatea fierbinte a celei de-a noua arte pe meleagurile noastre!
      Aşa cum spune şi Căpitanul Ro:
         "Cu puterea ursului dacic  şi cu agerimea acvilei romane - pe calea dreaptă -  a adevărului, a binelui şi a respectului pentru ceilalţi!"

Radu Vancu: „Ni se vinde drept valoare ceea ce e departe de a fi așa ceva”


Diana Stancovici (Sibiu100.ro)
Cea de-a treia ediţie a Campaniei „Oamenii Timpului” a fost lansată de curând şi la Sibiu. În această perioadă pot fi propuse şi votate personalităţi din domeniul cultural, economic sau social, care contribuie la dezvoltarea spaţiului românesc, premierea urmând să aibă loc în luna decembrie. Ce persoane pot fi nominalizate de public în cadrul acestui proiect, ne spune scriitorul sibian Radu Vancu, membru al Juriului Național al Campaniei.
Sibiul este unul din centrele regionale unde a fost lansat proiectul „Oamenii Timpului”, iar dumneavoastră faceţi parte din Juriul Naţional al secţiunii Literatură. Cum vedeţi acest demers, axat pe căutarea valorilor într-un „timp” care parcă, vorba lui Marin Preda, nu mai are răbdare?
Îl văd exact așa cum spuneți: ca pe un proiect comun al unor oameni care caută împreună valorile, în vremuri care par sistematic și definitiv orientate împotriva valorilor. Boala de sistem fundamentală a României este anomia – adică indistincția între valori, amestecul năucitor dintre ele, care face ca ele, nu doar să se pervertească, ci să îți dea senzația că valorile pur și simplu nu există. Proiectul „Oamenii Timpului” tocmai asta își propune: să arate că valorile există – și să ne învețe să le recunoaștem.
Care este, în opinia dumneavoastră, definiţia unui „Om al Timpului”?
Un Om al Timpului este cel care produce aceste valori – și, deopotrivă, cel care le recunoaște. Și are, încă, puterea de a le admiraFaptul că admirația a devenit atât de rară în vremurile noastre, e încă un simptom al unei grave boli de sistem.Neputința de a admira e un corolar al neputinței de a iubi, despre care un personaj al lui Dostoievski spunea că e iadul. Nu e de mirare că, uneori, lumea din jur ne pare infernală; e o lume a unor oameni care nu pot să admire. Iată, așadar, o altă definiție: un Om al Timpului este acela care poate să admire.
Proiectul se află la cea de-a treia ediţie, consideraţi că cei care au reuşit să câştige până în prezent trofeul sunt oameni cu adevărat valoroşi?
Da, bineînțeles. Și nu doar cei care l-au câștigat – ajunge să ne uităm pe listele de nominalizați pentru a vedea ce oameni extraordinari trăiesc azi în România. Cum ziceam, problema României nu e inexistența valorilor – ci indistincția dintre ele, faptul că ni se vinde drept valoare ceea ce e departe de a fi așa ceva. O garanție a faptului că „Oamenii Timpului” e un proiect bun, e însăși lista anuală a nominalizaților: ce se vede acolo ,e o variantă de Românie extraordinară. Sau, altfel spus, Oamenii Timpului face vizibilă acea Românie extraordinară care supraviețuiește cu greu, sufocată de România ineptă cu care ne inundă televiziunile.
Care sunt în acest an domeniile în care pot fi propuşi oameni de valoare şi cum se pot implica sibienii în nominalizarea persoanelor care să concureze pentru Oamenii Timpului ?
Sunt aceleași ca și anul trecut: literatură, arte, educație & cercetare, societate civilă, diplomație publică, memorie & istorie, jurnalism, sănătate, tinere valori, antreprenoriat. Până în septembrie, sibienii pot nominaliza și vota, pe platforma online www.oameniitimpului.ro, acele persoane despre care cred că reprezintă excelența în oricare dintre aceste zece domenii. Din septembrie încolo, juriul Oamenii Timpului va începe să analizeze voturile și nominalizările.
Problema României e faptul că ni se vinde drept valoare ceea ce e departe de a fi așa ceva”
Credeţi că, la acest moment, Sibiul are oameni valoroşi în toate aceste 10 domenii?
N-am nicio îndoială. Ca membru al juriului, nu îmi e îngăduit să fac nominalizări – însă am credința că Sibiul va fi excelent reprezentat. Se va vedea asta, n-am nicio îndoială, în septembrie, când se va închide lista de nominalizări.
Dumneavoastră jurizaţi secţiunea Literatură. Care sunt criteriile după care se decide ce reprezintă astăzi valoare în acest domeniu?
E la fel de dificil astăzi ca întotdeauna să spui ce e valoare durabilă în literatură și ce nu. Se pot înșela chiar și criticii cei mai mari – Lovinescu, de exemplu, era convins că Gh. Brăescu e un autor superior lui Caragiale. Ori că, de pildă, Camil Baltazar e un mare poet al epocii interbelice, incomparabil superior lui Bacovia. Există, așadar, o doză de risc în orice apreciere critică, oricât de bine intenționată și de profesionistă. În ce mă privește, cer literaturii să fie intensă și vie, să fie în același timp un eșantion al timpului ei, dar să treacă în același timp dincolo de el, și să restituie o figură a umanului, să treacă adică peste infernul istoriei, un chip al omului. Atâta vreme cât face asta, am convingerea că e literatură adevărată, în cel mai tare sens al cuvântului.
Sunteţi poet, om de litere, om de cultură, sensibil la mentalităţile contemporane. În actualul spirit al timpului, cum credeţi că poate influenţa acest proiect societatea românească, au puterea modelele selectate de juriu să învingă modelele negative promovate la televizor şi să ofere o alternativă, mai ales pentru cei tineri?
O pot face doar în măsura în care aceleași televiziuni pot fi convinse să preia imaginea și mesajul lor. Iată un exemplu concret: unul dintre laureații Oamenilor Timpului de anul trecut a fost academicianul Solomon Marcus. Între luna decembrie, când a fost premiat, și luna martie, când a trecut la cele veșnice, a apărut de câteva ori la televizor – inclusiv într-un interviu amplu despre educație, la una dintre televiziunile de știri de mare audiență. Opiniile lui au fost preluate de site-urile de știri, au făcut capul de afiș al multor dezbateri, au generat discuții despre politicile necesare ale educației ș.a.m.d. Dacă asta s-ar petrece cu toți laureații galei Oamenii Timpului, am convingerea că s-ar petrece o schimbare semnificativă. Altfel, e nerezonabil să cerem unui proiect privat să schimbe lumea în care trăim. (Dar însuși faptul că îi cerem asta arată cât îl simțim de important, firește.)
Care este mesajul dumneavoastră pentru cititorii Sibiu 100%, atât referitor la calităţile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pe care le vor propune, cât şi cu privire la vot?
Am toată încrederea că cititorii Sibiu 100% vor ști să recunoască valoarea și să o propună pentru premiere. Nu au nevoie de sfaturile mele pentru a ști cine merită propus. Abia aștept, tocmai din această pricină, să văd cum va arăta lista de propuneri din septembrie. Va fi o imagine vie a discernământului critic al sibienilor. Și sunt sigur că nu va fi doar vie – ci și cât se poate de reconfortantă.
www.oameniitimpului.ro

„OAMENII TIMPULUI”

„OAMENII TIMPULUI”

vineri, 3 iunie 2016

Eveniment TIMPUL la Salonul Internațional de Carte Bookfest, 2016


Eveniment TIMPUL la Salonul Internațional de Carte Bookfest, 2016

Duminică, 5 iunie, începând cu ora 17:30, Scena Agora din Pavilionul C5 (Romexpo) va găzdui lansarea numărului din mai al revistei de cultură contemporană TIMPUL, care va fi precedată de Conferința Spiritul critic și dialogul ideilor.
Vor participa Daniel Șandru, George Bondor, Cosmin Ciotloș și Claudiu Komartin. Evenimentul va fi moderat de Gabriel Cheșcu, redactor-șef ajunct TIMPUL și este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Înființată acum 140 de ani, la data de 15 martie 1876, revista de cultură contemporană Timpul a devenit un reper nu doar din perspectiva istoriei culturale a României, ci și din aceea a istoriei presei moderne românești și a spațiului public de care aceasta a fost legată în mod indeniabil. Cu o tradiție marcată de numeroase personalități, de la Mihai Eminescu și I.L. Caragiale până la Ioan Slavici și A.D. Xenopol, Timpul reprezintă, și în România contemporană, un veritabil indicator al evoluției mediului nostru cultural și intelectual.

Numărul lunii mai conține un supliment special dedicat Festivalului Serile Filmului Românesc, un eveniment cultural important, dedicat anul acesta actorului Mircea Diaconu.
În Editorialul din acest număr, George Bondor scrie despre „Camera Plus. Bienala de fotografie contemporană şi imagine dinamică”. Paginile de Actualitate cuprind un material semnat de Lia Faur, care surprinde „Radiografia sufletului unui festival”, Zile și Seri de Literatură Doinaș.
Paginile Polis, coordonate de Sorin Bocancea, au în centrul discuției o problemă actuală, cea a modului în care se desfășoară campania electorală. Paginile de Filosofie, coordonate de George Bondor, propun un dosar care are ca temă situația traducerilor din Anselm în limba română și contextul general mai larg al studiilor medievale. Paginile Focus, coordonate de Radu Vancu, dedică o anchetă integralei poetice a lui Alexandru Mușina. Pagina Exclusiv, semnată de Adina Scutelnicu, vă introduce în universul „pictorului asaltat de îngeri”, Cristian Diaconescu. Din numărul 206 al revistei de cultură contemporană TIMPUL, vă recomandăm și interviul realizat de Mihaela ChiribăuAlbu cu Doina Ruști, scriitoare reprezentativă a literaturii române contemporane.
Numărul 206 al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Claudiu Komartin, Maria Bilaşevschi, Oana Maria Nicuţă, Constantin Piştea, Angelo Mitchievici, Dana Ţabrea, Simona Preda, Roxana Patraş, Lucian Dîrdală, Bogdan Călinescu, Stelian Dumistrăcel, Lavinia Maria Pruteanu, Mioara Anton, Teodora Manea, Dan Pavel, DumitruAlexandru Filimon, Cosmin Ciotloş, Dragoş Dascălu și Radu Vancu.

Numărul lunii mai al revistei de cultură contemporană TIMPUL va fi lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest duminică, 5 iunie, începând cu ora 17:30, pe scena Agora din Pavilionul C5. Vor participa: prof.univ.dr. Daniel Șandru, directorul revistei TIMPUL, conf.univ.dr. George Bondor, redactor-șef al publicației, Cosmin Ciotloș și Claudiu Komartin. Moderatorul evenimentului va fi Gabriel Cheșcu, redactor-șef adjunct al revistei TIMPUL.
Eveniment realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

În perioada 1-5 iunie, noul număr al revistei este disponibil la standul Adenium din Pavilionul 4 Romexpo, standul C48.

www.revistatimpul.ro