Diana Stancovici (Sibiu100.ro)
Cea de-a treia ediţie a Campaniei „Oamenii Timpului” a fost lansată de curând şi la Sibiu. În această perioadă pot fi propuse şi votate personalităţi din domeniul cultural, economic sau social, care contribuie la dezvoltarea spaţiului românesc, premierea urmând să aibă loc în luna decembrie. Ce persoane pot fi nominalizate de public în cadrul acestui proiect, ne spune scriitorul sibian Radu Vancu, membru al Juriului Național al Campaniei.
Sibiul este unul din centrele regionale unde a fost lansat proiectul „Oamenii Timpului”, iar dumneavoastră faceţi parte din Juriul Naţional al secţiunii Literatură. Cum vedeţi acest demers, axat pe căutarea valorilor într-un „timp” care parcă, vorba lui Marin Preda, nu mai are răbdare?
Îl văd exact așa cum spuneți: ca pe un proiect comun al unor oameni care caută împreună valorile, în vremuri care par sistematic și definitiv orientate împotriva valorilor. Boala de sistem fundamentală a României este anomia – adică indistincția între valori, amestecul năucitor dintre ele, care face ca ele, nu doar să se pervertească, ci să îți dea senzația că valorile pur și simplu nu există. Proiectul „Oamenii Timpului” tocmai asta își propune: să arate că valorile există – și să ne învețe să le recunoaștem.
Care este, în opinia dumneavoastră, definiţia unui „Om al Timpului”?
Un Om al Timpului este cel care produce aceste valori – și, deopotrivă, cel care le recunoaște. Și are, încă, puterea de a le admira. Faptul că admirația a devenit atât de rară în vremurile noastre, e încă un simptom al unei grave boli de sistem.Neputința de a admira e un corolar al neputinței de a iubi, despre care un personaj al lui Dostoievski spunea că e iadul. Nu e de mirare că, uneori, lumea din jur ne pare infernală; e o lume a unor oameni care nu pot să admire. Iată, așadar, o altă definiție: un Om al Timpului este acela care poate să admire.
Proiectul se află la cea de-a treia ediţie, consideraţi că cei care au reuşit să câştige până în prezent trofeul sunt oameni cu adevărat valoroşi?
Da, bineînțeles. Și nu doar cei care l-au câștigat – ajunge să ne uităm pe listele de nominalizați pentru a vedea ce oameni extraordinari trăiesc azi în România. Cum ziceam, problema României nu e inexistența valorilor – ci indistincția dintre ele, faptul că ni se vinde drept valoare ceea ce e departe de a fi așa ceva. O garanție a faptului că „Oamenii Timpului” e un proiect bun, e însăși lista anuală a nominalizaților: ce se vede acolo ,e o variantă de Românie extraordinară. Sau, altfel spus, Oamenii Timpului face vizibilă acea Românie extraordinară care supraviețuiește cu greu, sufocată de România ineptă cu care ne inundă televiziunile.
Care sunt în acest an domeniile în care pot fi propuşi oameni de valoare şi cum se pot implica sibienii în nominalizarea persoanelor care să concureze pentru Oamenii Timpului ?
Sunt aceleași ca și anul trecut: literatură, arte, educație & cercetare, societate civilă, diplomație publică, memorie & istorie, jurnalism, sănătate, tinere valori, antreprenoriat. Până în septembrie, sibienii pot nominaliza și vota, pe platforma online www.oameniitimpului.ro, acele persoane despre care cred că reprezintă excelența în oricare dintre aceste zece domenii. Din septembrie încolo, juriul Oamenii Timpului va începe să analizeze voturile și nominalizările.
„Problema României e faptul că ni se vinde drept valoare ceea ce e departe de a fi așa ceva”
Credeţi că, la acest moment, Sibiul are oameni valoroşi în toate aceste 10 domenii?
N-am nicio îndoială. Ca membru al juriului, nu îmi e îngăduit să fac nominalizări – însă am credința că Sibiul va fi excelent reprezentat. Se va vedea asta, n-am nicio îndoială, în septembrie, când se va închide lista de nominalizări.
Dumneavoastră jurizaţi secţiunea Literatură. Care sunt criteriile după care se decide ce reprezintă astăzi valoare în acest domeniu?
E la fel de dificil astăzi ca întotdeauna să spui ce e valoare durabilă în literatură și ce nu. Se pot înșela chiar și criticii cei mai mari – Lovinescu, de exemplu, era convins că Gh. Brăescu e un autor superior lui Caragiale. Ori că, de pildă, Camil Baltazar e un mare poet al epocii interbelice, incomparabil superior lui Bacovia. Există, așadar, o doză de risc în orice apreciere critică, oricât de bine intenționată și de profesionistă. În ce mă privește, cer literaturii să fie intensă și vie, să fie în același timp un eșantion al timpului ei, dar să treacă în același timp dincolo de el, și să restituie o figură a umanului, să treacă adică peste infernul istoriei, un chip al omului. Atâta vreme cât face asta, am convingerea că e literatură adevărată, în cel mai tare sens al cuvântului.
Sunteţi poet, om de litere, om de cultură, sensibil la mentalităţile contemporane. În actualul spirit al timpului, cum credeţi că poate influenţa acest proiect societatea românească, au puterea modelele selectate de juriu să învingă modelele negative promovate la televizor şi să ofere o alternativă, mai ales pentru cei tineri?
O pot face doar în măsura în care aceleași televiziuni pot fi convinse să preia imaginea și mesajul lor. Iată un exemplu concret: unul dintre laureații Oamenilor Timpului de anul trecut a fost academicianul Solomon Marcus. Între luna decembrie, când a fost premiat, și luna martie, când a trecut la cele veșnice, a apărut de câteva ori la televizor – inclusiv într-un interviu amplu despre educație, la una dintre televiziunile de știri de mare audiență. Opiniile lui au fost preluate de site-urile de știri, au făcut capul de afiș al multor dezbateri, au generat discuții despre politicile necesare ale educației ș.a.m.d. Dacă asta s-ar petrece cu toți laureații galei Oamenii Timpului, am convingerea că s-ar petrece o schimbare semnificativă. Altfel, e nerezonabil să cerem unui proiect privat să schimbe lumea în care trăim. (Dar însuși faptul că îi cerem asta arată cât îl simțim de important, firește.)
Care este mesajul dumneavoastră pentru cititorii Sibiu 100%, atât referitor la calităţile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele pe care le vor propune, cât şi cu privire la vot?
Am toată încrederea că cititorii Sibiu 100% vor ști să recunoască valoarea și să o propună pentru premiere. Nu au nevoie de sfaturile mele pentru a ști cine merită propus. Abia aștept, tocmai din această pricină, să văd cum va arăta lista de propuneri din septembrie. Va fi o imagine vie a discernământului critic al sibienilor. Și sunt sigur că nu va fi doar vie – ci și cât se poate de reconfortantă.
www.oameniitimpului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu