Cărțile de valoare ale literaturii române și universale merită recitite de părinți, cunoscute de copii și apreciate în cadrul unei lecturi în familie.
AMINTIRI DIN COPILARIE * AMINTIRI- album de benzi desenate
Titlul: Amintiri din copilărie * Amintiri – album de benzi desenate
Scenarişti: Liviu Antonesei şi Adriana Nazarciuc au adaptat pentru bandă desenată textul lui Ion Creangă
Editura: ADENIUM, Iaşi, 2013
Oana Bîlc, elevă în clasa a VI-a, la Şcoala Gimnazială Octavian Goga, Cluj- Napoca:
Mereu mi-a plăcut stilul cunoscutului prozator Ion Creangă. Textele sale erau căptuşite cu mult umor şi nu duceau lipsă de aventură. Singurele opere pe care le înţelegem când eram mică, erau cele studiate la şcoală, cele explicate, desigur, de doamna învăţătoare. Amintirile prozatorului îmi erau tare dragi, dar erau greu de înţeles, datorită arhaismelor, expresiilor populare, la care se adauga contextul vieţii de la ţară, necunoscută mie. Din fericire pentru copii, a apărut în 2013 la editura „Adenium” Albumul de benzi desenate Amintiri din copilărie. Povestiri, adaptare după Ion Creangă. Scenariul scris de către Liviu Antonescu şi Adriana Nazarciuc, la care se adaugă ghiduşele desene ale lui Şerban Andreescu fac din această carte un prieten bun oricărui copil. Când am deschis cartea la prima pagină, în ochi mi-au sărit personajele viu colorate, detaliate şi hazliu desenate. Cel mai mult m-au amuzat exclamaţiile îngroşate, aflate pe fiecare pagină, alături de imagini care reprezintă acţiuni în desfăşurare. Acestea, de obicei, nu sunt găsite pe filele oricărei cărţi, însă ele fac parte din viaţa oricărui puşti năzdrăvan, precum Nică. Cartea este minunată şi se citeşte foarte uşor. Lectură plăcută!
Mirela Miron:
Oricine a auzit de Ion Creangă, iar Amintiri din copilărie este un text studiat atât în clasele primare cât şi în gimnaziu. Dar oare transpunerea lor in bandă desenată va reuşi să apropie şi noile generaţii de copii, de valorile clasice ale literaturii romane sau ale istoriei nationale? Această versiune adaptată şi desenată “nu urmăreşte să înlocuiască lectura minunatei cărţi ca atare, ci numai să pregătească cititorul foarte tânăr pentru o mai bună întâlnire cu textul lui Ion Creangă, povestitorul nepereche plecat din Humuleştii Neamţului”, citim în prefaţa semnată de Liviu Antonesei.
Liviu Antonesei şi Adriana Nazarciuc, scenariştii acestei ediţii necesare şi aşteptate, reuşesc să înfăţişeze în dialoguri esenţiale, umorul, profunzimea şi toată savoarea Amintirilor din copilărie şi să reconstituie atmosfera fabuloasă dar şi ironică la adresa naturii umane, din Poveşti. Desenatorul, Şerban Andreescu, cel care oferă interpretarea grafică a clasicului text, reconstituie locul întâmplărilor, satul tradiţional românesc, transpunând vizual cele mai amuzante scene ale clasicului text şi dă viaţă personajelor cunoscute de atâtea generaţii. Cred că textele lui Creangă, atât Amintirile, cât şi Poveştile, au de câştigat cititori, prin această adaptare. Impresia cititorului după parcurgerea ediţiei de benzi desenate a Amintirilor din copiărie şi a Poveştilor lui Ion Creangă este că tot în acest fel şi-ar fi imaginat şi el întâmplările. Povestirile ilustrate din acest volum sunt: Păcală, Povestea unui om leneş, Prostia omenească, Moş Ion Roată şi Unirea, Ursul păcălit de vulpe. Cartea are 48 de pagini, este tipărită în culori, cu coperţi cartonate.
„Amintiri din copilărie de Ion Creangă este una dintre cele mai frumoase cărţi ale copilăriei din întreaga istorie a literaturii lumii. Dar nu este, în primul rând, o carte pentru copii, o carte care să se citească uşor. Stilul elaborat, abundenţa de arhaisme şi regionalisme, bogăţia de expresii populare, ca şi distanţa de aproape o sută cincizeci de ani dintre două vârste ale culturii române, o fac mai degrabă accesibilă adulţilor şi tinerilor cultivaţi.”- citat din prefaţa scrisă de Liviu Antonesei, la ediţia Amintiri din copilărie * Poveşti, publicată de editura ADENIUM, în 2013, la Iaşi.
Un articol bun despre această ediţie se poate citi pe: adev.ro/mnnkg1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu