vineri, 11 septembrie 2015

In Memoriam Dem Rădulescu - 15 ani de la moarte

 DOCUMENTAR In Memoriam Dem Rădulescu - 15 ani de la moarte

Actorul Dem Rădulescu (Dumitru R. Rădulescu) s-a născut la 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. A obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea. A luptat în ring la categoria mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.
Porecla ''Bibanul'' i se trage din copilărie, de la faptul că tatăl său prindea pești. În 1943, a văzut primul spectacol din viața lui, ''Gioconda iubește'', cu Maria Tănase. Cel care l-a îndemnat să dea examen la Teatru a fost Aurel Rogalski.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, ca bursier pe toată perioada studiilor, în 1954, cu rol în spectacolul ''Cei din urmă'', jucând alături de profesoara de la clasă, Irina Răchițeanu-Șirianu, potrivit site-ului www.ziarulmetropolis.ro.
Fiind șef de promoție, a fost repartizat să joace pe scena Teatrului Național din Capitală, alături de mari actori, îndrumat de mari regizori, rezultând spectacole memorabile. A rămas fidel acestui teatru, dar a mai avut colaborări cu Teatrul Bulandra și cu Teatrul de Comedie.
În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa ''Steaguri pe turnuri'' (îl interpreta pe ''banditul'' Rijikov), la un concurs pentru tineri actori, unde a fost remarcat de Sică Alexandrescu.

Alături de actorul Jorj Voicu, în 1988.
A creat foarte multe roluri, îndeosebi de comedie, care l-au transformat într-o legendă a teatrului românesc. Rămâne celebru și prin rolurile interpretate în numeroase filme, dintre care amintim doar câteva: ''Un surâs în plină vară'' (1963), ''Serbările galante'' (1965), ''Brigada Diverse în alertă / B.D. în alertă'' (1971), ''B.D. la munte și la mare'' (1971), ''Veronica'' (1972), ''Serenadă pentru etajul XII'' (1976), ''Premiera'' (1976), ''Eu, tu și Ovidiu'' (1977), ''Expresul de Buftea'' (1978), ''Grăbește-te încet'' (1981), ''Saltimbancii'' (1981), ''Șantaj'' (1982), ''Secretul lui Bachus'' (1984), ''Primăvara bobocilor'' (1985), ''Conu Leonida față cu reacțiunea'' (TV) (1985), ''Chirița la Iași'' (1987) ș.a.
În teatru, s-a remarcat întruchipând personaje în piese de I.L.Caragiale (''O scrisoare pierdută'' — Cațavencu, Farfuridi, Cetățeanul turmentat, ''Conu Leonida față cu reacțiunea'', ''D'ale Carnavalului''), Mihail Sebastian, Aurel Baranga (''Siciliana'', jucată de 1.600 ori), Maiakovski (''Ploșnița''), Bernard Shaw, Shakespeare, Hașek (''Soldatul Sveik'') etc.
Prin rolurile pe care le-a interpretat a devenit în scurtă vreme unul dintre cei mai populari actori, iubit de publicul larg de toate vârstele și categoriile. Umorul său natural, cizelat prin studiu, a devenit marca inconfundabilă a personalității sale.
A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei, acesta din urmă fiind cel care l-a numit ''un actor de geniu'', precizează site-ul www.cinemagia.ro.
A fost profesor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, unde a îndrumat și format generații de actori, grație talentului său pedagogic și a bogatei sale experiențe creatoare în activitatea didactică.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''.
A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu, cu care a avut o fiică, născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.
Actorul a murit la vârsta de 69 de ani, la 10 septembrie 2000. Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Dem Rădulescu a fost primit post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.
''O zi în care n-ai râs e o zi pierdută. Omul are nevoie de râs, la nivelul celulei. Buna dispoziție, se știe, dizolvă adrenalina pe care o provoacă durerea, supărarea, enervarea. (...) Comedia e salvarea. Mi se pare un medicament extraordinar pentru că omenirea e bolnavă. Și câte situații de comedie adevărată există în viață! Suntem clovni într-un mare circ'', spunea actorul într-un interviu publicat în Almanahul Cinema 1987.
sursa: AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu