luni, 30 mai 2016

Adenium participă la Salonul Internațional de Carte Bookfest


Adenium participă și anul acesta la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la ROMEXPO, în perioada 1-5 iunie 2016. La standul C48 din Pavilionul C4, cititorii vor găsi o ofertă complexă de titluri la prețuri speciale, reduse cu până la 70%.
În cadrul Bookfest, Adenium va organiza douăsprezece evenimente de lansare, care se vor desfășura pe parcursul a trei zile.

VINERI, 3 IUNIE
Vineri, 3 iunie, începând cu ora 12:00, pe scena Agora din Pavilionul C4, va avea loc lansarea volumului pentru copii Alfabetul în 31 de poezii și o scenetă, autor Aurora Georgescu, ilustrații de Șerban Andreescu. Vor participa Aurora Georgescu, Anca Păunescu și Șerban Andreescu. Evenimentul, un veritabil spectacol pentru copii, va fi moderat de Gabriel Cheșcu, redactor-șef Adenium.
În aceeași zi, începând cu ora 14:00, în Cafeneaua literară Iulius Meinl, din Pavilionul C4, va avea loc lansarea volumului Calea europeană a Republicii Moldova, coordonat de Sorin Bocancea și Radu Carp. Vor participa Grigore Cartianu, Alexandru Radu, Sorin Bocancea. Evenimentul va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
Evenimentele Adenium vor continua la ora 15:00 cu lansarea volumului Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei regale a României, editori Daniel Șandru și Alexandru Muraru. Evenimentul va avea loc pe scena Agora din Pavilionul C5, în prezența ASR Principele Radu al României. Vor participa Liviu Mihaiu, Adrian Cioroianu, Doru Tompea și Alexandru Muraru. Lansarea va fi moderată de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
Evenimentele zilei de vineri, 3 iunie, se încheie la ora 17:00 cu lansarea volumului semnat de Radu Vancu, România vertebrată. Alături de autor, va fi prezent Ioan Stanomir. Evenimentul va avea loc în Cafeneaua literară Origo din Pavilionul C1 și va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.

SÂMBĂTĂ, 4 IUNIE
Evenimentele Adenium de sâmbătă, 4 iunie, vor începe la ora 11:00, la Cafeneaua literară Origo din Pavilionul C1, cu lansarea albumului de benzi desenate Căpitanul RO. Volumul 1. Război în inima Europei?, scenariu Adrian Cioroianu, ilustrații de Puiu Manu. Vor participa Dodo Niță, Puiu Manu, Adrian Cioroianu, Șerban Andreescu și Octav Ungureanu. Evenimentul va fi moderat de Gabriel Cheșcu, redactor-șef Adenium.
La standul Adenium, C48 din Pavilionul C4, vor avea loc două evenimente. Începând cu ora 12:30 va fi lansat cel mai nou titlu din colecția Colloquium, volumul Musulmanii, obstacolul inedit. Situația Franței, autor Pierre Manent, traducere și note de Cristian Preda. Vor participa Traian Ungureanu, Sorin Antohi și Cristian Preda. Evenimentul va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
În continuare, începând cu ora 13:00, la standul Adenium, va avea loc lansarea volumului Între Grexit și Brexit. Cronica politică a celor mai recente crize europene. Alături de autor, Cristian Preda, va participa Mihai Răzvan Ungureanu. Evenimentul va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
Tot sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 13:30, în Cafeneaua literară Iulius Meinl din Pavilionul C4, va fi lansat volumul Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației, apărut la Adenium, în colecția Headline. Alături de coordonatorului volumului, Sorin Bocancea, vor participa Cristian Preda și Sorin Antohi. Evenimentul va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
Adenium lansează sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 18:00, un nou titlu din colecția Biblioteca GramscianaCrearea statului italian în viziunea lui Antonio Gramsci, autor Ioana Cristea Drăgulin. Vor participa Angelo Chielli, Ioana Cristea Drăgulin și Sabin Drăgulin. Evenimentul va avea loc în Cafeneaua literară Iulius Meinl și va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.

DUMINICĂ, 5 IUNIE

Duminică, 5 iunie, începând cu ora 11:00, va fi lansat volumul Greierele milionar. Fabule, autor Adela Dobran, ilustrații de Șerban Andreescu. Evenimentul va avea loc în Cafeneaua literară Iulius Meinl, cu participarea Adelei Dobran și a lui Șerban Andreescu și va fi moderat de Gabriel Cheșcu, redactor-șef Adenium.
Ultimele două evenimente vor avea loc pe scena Agora din Pavilionul C5. Începând cu ora 17:00 se va lansa volumul În gaură. Alături de autor, Arthur Suciu, vor participa George Bondor, Ana Barton și Sorin Delaskela. Evenimentul va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
În continuare, începând cu ora 17:30, va avea loc lansarea numărului din luna mai al revistei de cultură contemporană TIMPUL. Vor participa Daniel Șandru, George Bondor, Cosmin Ciotloș, Claudiu Komartin. Evenimentul va fi moderat de Gabriel Cheșcu, redactor-șef adjunct al revistei TIMPUL.

www.adenium.ro
www.revistatimpul.ro

joi, 26 mai 2016

„Oamenii Timpului” îi caută şi la Timişoara pe cei care merită să ne reprezinte

http://www.banatulazi.ro/oamenii-timpului-ii-cauta-si-la-timisoara-pe-cei-care-merita-sa-ne-reprezinte/

Cea de-a III-a ediţie a Campaniei de interes public „Oamenii Timpului”, cea mai importantă competiţie din România care îşi propune să răsplătească şi să promoveze vârfurile vieţii culturale şi sociale a fost lansată oficial la Timişoara, la Universitatea de Vest. Cu această ocazie, au fost prezentate presei bănăţene conceptul Campaniei şi ale Galei „Oamenii Timpului” RO+, precum şi detalii despre procesul de selecţie.
La eveniment au participat: Adriana Nazarciuc, președintele Asociației Revistei „Timpul”, prof. Florin Iancu, manager de proiect „Oamenii Timpului”, conf.univ.dr. Daniel Vighi, și asist.univ.dr. Emanuel Copilaș, manager zonal al Campaniei „Oamenii Timpului”.
Campania este o importantă provocare lansată societății românești şi ne bucurăm că aceasta are un bun ecou și la Timișoara. A început la Iași, ca un demers local, dar iată că evenimentul a căpătat rapid o importanță regională și națională, depășind chiar granițele țării, reușind să atragă interesul românilor de pretutindeni. Ca principal obiectiv, Campania Oamenii Timpului își propune să identifice, să omologheze și să promoveze personalități ale vieții publice din România”, a declarat Adriana Nazarciuc, accentuând asupra faptului că echipa proiectului speră ca, prin ediţia din acest an, una de anvergură naţională, comunitatea „Oamenii Timpului” să se consolideze şi să continue să aducă la un loc „oameni şi fapte care ne reprezintă în lume”.
La rândul său, Emanuel Copilaş a catalogat Campania „Oamenii Timpului” drept un proiect cultural necesar şi oportun, cu atât mai mult cu cât îşi propune să identifice „busole axiologice”. „Într-o epocă în care societatea pare că se dezintegrează sub presiunea unor forțe centrifuge care, culmea imposturii și a cinismului, se pezintă pe sine drept culmi ale civismului, ale implicării și responsabilității sociale, Oamenii Timpului oferă voce valorilor (deocamdată) lipsite de voce și demonstrează, treptat și sigur, că un alt fel de societate, coagulată în jurul unor valori autentice și construită și de jos în sus, nu numai de sus în jos, este posibil”.
Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociaţiei Revistei „Timpul” şi beneficiază în 2016 de o recunoaştere extraordinară din partea unora dintre instituţiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei României, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea,  Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.
În urma campaniei care va cuprinde etapele de nominalizare, vot al publicului, precum şi de jurizare, la finalul anului vor fi acordate în cadrul unui eveniment de înaltă ţinută zece premii unor personalităţi sau organizaţii din plan local, naţional şi internaţional care, pe parcursul ultimului an (octombrie 2015 – septembrie 2016) și-au dovedit excelența. Categoriile vizate sunt: Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.
Ediția a III-a a extins Campania la nivelul întregii țări, precum și în Republica Moldova, regiunea Cernăuți și diaspora. În acest scop au fost create opt centre de monitorizare (Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Sibiu, Neamț și Timișoara), în care vor funcționa echipe de lucru care vor asigura competiţiei un caracter unitar. Publicul din întreaga țară și din afara ei va avea posibilitatea de a propune, pe platforma www.oameniitimpului.ro, propuneri de nominalizare pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării.
Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Adenium.
www.oameniitimpului.ro

miercuri, 25 mai 2016

Campania „Oamenii Timpului”, la Sibiu

vineri, 20 mai 2016

Campania „Oamenii Timpului” RO+, ediția a III-a, 2016 a fost lansată la Suceava

Campania „Oamenii Timpului” RO+, ediția a III-a, 2016 a fost lansată la Suceava

You are here:

joi, 19 mai 2016

Lansarea în Suceava a Campaniei de interes public național „Oamenii Timpului”

CONFERINȚĂ DE PRESĂ

privind lansarea în Suceava a Campaniei de interes public național „Oamenii Timpului”
Ediția a III-a, 2016, RO+



Vineri, 20 mai 2016, ora 12:00, în Sala 1 din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Suceava (str. Universității nr. 15-17), va avea loc conferința de presă de lansare a Campaniei de interes public național Oamenii Timpului, ediția a III-a, 2016, RO+. La eveniment vor participa atât organizatorii, cât și principalii parteneri ai Campaniei. În următoarea perioadă vor urma conferințe de presă și în alte județe ale țării, precum și în Chișinău și Cernăuți.

Asociația revistei TIMPUL are deosebita onoare de a vă invita la Conferința de Presă prilejuită de lansarea în Suceava a Campaniei de interes public național „Oamenii Timpului”, ediția a III-a, 2016, RO+.

Vor fi prezenți:
prof.univ.dr. Daniel Șandru, președinte al Juriului Național al Campaniei „Oamenii Timpului”; conf.univ.dr. George Bondor, redactor-șef al Revistei TIMPUL; prof. Florin Iancu, manager proiect „Oamenii Timpului”; Gheorghe Cîrstian, laureat al Campaniei „Oamenii Timpului”, ediția 2015, NE+, categoria „Literatură”, prof. univ.dr. Mihai Dimian, laureat al Campaniei „Oamenii Timpului”, ediția 2015, NE+, categoria „Educație și cercetare”, Angela Zarojanu, președintele Asociației „SEVA”, partener al Campaniei „Oamenii Timpului”. Este așteptat și un reprezentant al Consiliului Județean Suceava, care susține, de asemenea, Campania „Oamenii Timpului” ediția a III-a, 2016, RO+.
Mulțumim ADR Nord-Est pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Este un prilej pentru a menționa că prezența dumneavoastră a contat întotdeauna în toate proiectele noastre, fapt pentru care vă mulțumim.

www.oameniitimpului.ro

marți, 17 mai 2016

Dezbatere din seria TIMPUL 140: Religia în spațiul public

COMUNICAT DE PRESĂ

Dezbatere din seria TIMPUL 140: Religia în spațiul public

Marți, 24 aprilie 2016, ora 18:00, în sala Benjamin Fondane a Institutului Francez Iași, Revista de cultură contemporană TIMPUL vă invită să participați la dezbaterea Religia în spațiul public. Vor participa: prof.univ.dr. Nicu Gavriluță, FSSP, UAIC, prof.univ.dr. Dănuț Jemna, FEAA, UAIC, conf.univ.dr. Ioan-Alexandru Tofan, FSSP, UAIC. Dezbaterea va fi moderată de conf.univ.dr. George Bondor, redactor-șef al revistei TIMPUL.

Evenimentul Religia în spațiul public face parte din seria dezbaterilor de idei TIMPUL 140, pe care Institutul Francez Iași și revista TIMPUL le realizează pe parcursul acestui an, cu prilejul momentului aniversar al revistei noastre.
Evenimentul va avea loc marți, 24 mai, ora 18:00, în sala Benjamin Fondane a Institutului Francez Iași, cu susținere oferită de Institutul Cultural Român și cu participarea prof.univ.dr. Nicu Gavriluță, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, prof.univ.dr. Dănuț Jemna, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, conf.univ.dr. Ioan-Alexandru Tofan, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Dezbaterea va fi moderată de conf.univ.dr. George Bondor, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, redactor-șef al revistei TIMPUL.
Dezbaterea de idei cu tema Religia în spațiul public vizează analiza configurației actuale a spațiului public românesc, inclusiv a posibilelor lui maladii, precum și identificarea locului pe care religia îl are și ar trebui să îl aibă în sfera publică. Principalele întrebări la care vor răspunde invitații, specialiști recunoscuți în această problematică, sunt: Cum este configurat spațiul public românesc și cum ar trebui el să fie reconstruit? Ce model de sferă publică este dezirabil în România zilelor noastre? Care este locul religiei în societățile actuale, intens secularizate, dar totodată traversate de pericolul intoleranței religioase? Există un conflict al normelor din care religia face parte în societățile de astăzi?    
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.   

Participarea la eveniment este liberă. Dezbaterea se adresează atât publicului specializat, cât și elevilor și studenților interesați de înțelegerea adecvată a fenomenelor sociale și culturale ale zilelor noastre.

www.revistatimpul.ro

vineri, 13 mai 2016

„România vertebrată”. Radu Vancu. Adenium. Headline

„România vertebrată” de Radu Vancu – fragmente în avanpremieră

Bookhub.ro publică în exclusivitate fragmente din volumul „România vertebrată” de Radu Vancu, în curs de apariție la editura Adenium. Cartea va fi lansată la Bookfest și va fi disponibilă în scurt timp în librării.


Volumul „România vertebrată” este o culegere de articole publicate inițial pe platformele Contributors.ro șiLaPunkt.ro, precum și în revista de cultură contemporană Timpul, ce au în vedere realitatea politică, socială și literară actuală sau recentă. Cititorii vor avea ocazia rememorării unor importante evenimente din aceste zone, cum ar fi înfruntarea politică ocazionată de alegerile prezidențiale din 2014, protestele legate de Roșia Montana, drama din clubul „Colectiv”, dar și controversele generate de acordarea Premiului Național „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Ioan Stanomir: „Radu Vancu este una dintre acele voci din spațiul public pentru care ideile și principiile contează. Intervențiile sale sunt motivate de acest instinct al preciziei și al libertății. Proza sa politică este la fel de expresivă și de memorabilă în formulările ei ca eseistica sa culturală. Poet remarcabil, traducător proteic și intelectual critic, Radu Vancu este un reper. Iar lectura textelor din acest volum o confirmă: istoria epocii noastre se va scrie și cu gândul la paginile sale.”
Vladimir Tismăneanu: „Radu Vancu nu este doar un admirabil poet, traducător și eseist. El este unul dintre comentatorii politici cei mai subtili și mai onești din spațiul public românesc. Îl citesc întotdeauna cu intens interes, pozițiile sale sunt calme, dar tranșante, elegant exprimate, dar lipsite de ambiguități. Este un lovinescian în ambele înțelesuri, adică un urmaș al lui Eugen și al Monicăi Lovinescu. Într-o lume a atâtor valori pervertite și maculate, scrierile politice și morale ale lui Radu Vancu au valoare deopotrivă terapeutică și profilactică.”

Fragmente:

 „Una dintre cărțile pe care le‑am recitit cel mai frecvent în ultimii ani e cea a lui Mircea Mihăieș despre jurnalul intim & despre sinucidere, Cărțile crude. E una dintre cărțile pe care aș fi vrut să le scriu eu. E excepțională cartea lui despre Faulkner, Ce rămâne. E seducătoare cartea despre Cohen. Cartea despre tranziție scrisă împreună cu Vladimir Tismăneanu, O tranziție mai lungă decât veacul. România după Ceaușescu, e tot ce s‑a gândit mai aplicat la noi despre decomunizare.”
„Judecată per se, prin plasarea în orizontul imediat al evenimentului, ziua de 23 august 1944 e la fel de complicată și banală ca orice lovitură de palat din timpul unui mare război. Pentru istoricii profesioniști, ca și pentru amatorii de istorii conspirativ‑rocambolești, pot fi pasionante detaliile unei zile care nu era străină de negocieri oculte la Stockholm între trimisul României, junele Neagu Djuvara, și ambasadoarea Uniunii Sovietice, ea însăși purtătoare a rocambolescului, non‑sovieticului nume Alexandra Kollontai; după cum pasionante pot fi și aranjamentele de culise dintre cele patru partide (dintre care cel comunist, firește, era cel mai insignifiant), ori detaliile privind implicarea în complot a celor câțiva generali (de la Constantin Sănătescu la Aurel Aldea), ori atâtea alte multe și mărunte chichirezuri care fac sarea și piperul acestui puzzle uriaș.”
„Așa cum știm de la Leszek Kołakowski, minciuna este sufletul nemuritor al comunismului. Felul în care adevărul zilei de 23 august a fost sistematic reinventat de comuniști (sau, dacă vrem, felul în care minciuna acestei zile a fost sistematic reinserată în realitate) e unul dintre epitomele perfecte ale acestui suflet al comunismului. Dacă putem accepta că o ideologie are suflet.”
„E bizar, spunea cineva zilele trecute, să ți se spună «pisicul », dar în același timp să fii poreclit Mickey Mouse. Așa e. E bizar și amuzant. Dar, în același timp, e doar un simptom al unei contradicții între aparență și esență pe care Victor Ponta o ilustrează atât de polistratificat, încât e chiar marca personalității lui. Fiindcă, sub orice aspect l‑ai chestiona, una pare a fi domnul Ponta și cu totul alta este.”

Despre autor:

Radu Vancu (n. 1978) este poet, eseist și traducător. Este conferențiar universitar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, editor coordonator al revistei de cultură contemporană Timpul și redactor la revistele Transilvania și Poesis Internațional. Volume de poezie: Epistole pentru Camelia (2002),Biographia litteraria (2006), Monstrul fericit (2009), Sebastian în vis (2010), Amintiri pentru tatăl meu (2010),Frânghia înflorită (2012) și 4 A.M. Cantosuri domestice (2015). A publicat și o poveste pentru copii, Shilluk. Scrisoare pentru Franz Binder (2013). Eseuri: Mircea Ivănescu. Poezia discreției absolute (2007),Eminescu. Trei eseuri (2011), Mistica poeziei. Lecturi în literatura contemporană (2013), Poezie și individuație (2014). A coordonat (ca autor unic sau în colaborare) 11 antologii și a tradus 7 volume de autor, printre care o selecție din poezia lui John Berryman și cvasiintegrala poeziei lui Ezra Pound, din ediția coordonată de Horia‑Roman Patapievici la Editura Humanitas. De asemenea, a publicat peste 200 de studii, eseuri și cronici în majoritatea revistelor culturale din țară.
Volumul „România vertebrată” va apărea în curând la Adenium, în colecția Headline, și va fi lansat la Bookfest.

www.adenium.ro

luni, 9 mai 2016

„Anul Regal” (Adenium) la Castelul Peleș



Cu ocazia zilei de 10 Mai, cel mai nou titlu al editurii Adenium, „Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”, prefațat de ASR Principele Radu al României și coordonat de profesorii Daniel Șandru și Alexandru Muraru va fi disponibil la standurile special amenajate la Castelul Regal Peleș, precum și la magazinele de suveniruri de pe acest domeniu.

Volumul „Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României” a fost lansat vineri, 6 mai 2016, în foaierul Sălii Radio din București, în contextul Sărbătorii Coroanei Române la 150 de ani, în prezența Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Maria, precum și a ES dlui Alexander Philips Nixon.
Volumul este prefațat de ASR Principele Radu al României, coordonat de Daniel Șandru și Alexandru Muraru și a apărut la Adenium, cu sprijinul Universității „Petre Andrei” din Iași.

„Această carte deschide din punct de vedere publicistic Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și insti­tuirea primei Constituții moderne a statului român. Este primul volum dedicat Regalității în 2016, prima lucrare despre semnificațiile Jubileului celor 150 de ani pe care Familia Regală și România îi serbează cu onoare și dem­nitate, în orizontul unor generații pentru care destinul european al țării și al Casei Regale este un dat care a învins războaie, crize și crime politice, trădări, două conflagrații mondiale, două totalitarisme, o dictatură de o jumătate de secol, o tranziție dureroasă și numeroase dezamăgiri și deziluzii. În lumina istoriei și a atâtor avalanșe politice și tragedii naționale, acest Jubileu este o imensă victorie a Coroanei și a întregii Românii” (Daniel Șandru, Alexandru Muraru).

www.adenium.ro

„Anul Regal” a fost lansat la Casa Radio



În seara zilei de vineri, 6 mai 2016, în foaierul Sălii Radio din Strada General Berthelot a fost lansat volumul “Anul Regal”, publicat de Editura Adenium, sub îngrijirea profesorilor ieșeni Daniel Șandru și Alexandru Muraru. Prefața volumului este semnată de Alteța Sa Regală Principele Radu.
“Anul Regal” este un jurnal al Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și promulgarea Constituției din 1866.
Evenimentul s-a bucurat de prezența Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Maria, precum și a ES dlui Alexander Philips Nixon, soțul Principesei Elena.
Au fost prezenți la eveniment ambsadorul Statelor Unite la București, dl Hans Klemm, și doamna Klemm, Nunțiul Apostolic, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, ambasadorul Germaniei la București, dl Werner Hans Lauk, și doamna Lauk, ambasadorul Italiei la București, dl Diego Brasioli, și doamna Brasioli, ambasadorul Republicii Moldova la București, dl Mihai Gribincea.
Gazda serii a fost dl Ovidiu Miculescu, președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune. Au luat cuvântul jurnaliștii Denise Theodoru, Ovidiu Nahoi și Liviu Mihaiu, profesorii Daniel Șandru, Alexandru Muraru și Doru Tompea.
Apărut la Adenium, volumul se găsește, începând cu luna mai, în librăriile din țară.

www.adenium.ro


joi, 5 mai 2016

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea culturii”, publicației TIMPUL


COMUNICAT DE PRESĂ
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea culturii”, publicației TIMPUL




La aniversarea a 140 de ani de la apariție, revista de cultură contemporană TIMPUL primește o înaltă distincție din partea Președinției României. „Cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființare, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ținută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor și al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spațiului cultural și civic din România, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Cavaler, categoria F «Promovarea culturii», publicației TIMPUL”.
Daniel Șandru, directorul revistei TIMPUL: „Distincția acordată de Președintele României înseamnă, pentru noi, cei care formăm astăzi echipa redacțională a revistei TIMPUL, recunoașterea valorii unei publicații care, de 140 de ani, creionează cultural și publicistic normalitatea pe care încercăm să o propunem ca normă în spațiul public, aceea care se regăsește în civilitate, dialog și argumente ideatice. Este, desigur, și o reverență față de toate generațiile redacționale succedate în toți acești ani de existență jurnalistică, după cum este și meritul unei echipe tinere și entuziaste care, în doar doi ani de zile, a reușit să impună revista TIMPUL ca reper axiologic, ca platformă de dezbatere, ca etalon al presei culturale românești. Editată la Iași, dar deloc provincială, revista TIMPUL este astăzi departe de a fi doar glasul unei singure voci. Publicația noastră reprezintă glasul unei generații care se exprimă polifonic și critic, care se poate plasa în diferite arii ideologice și culturale, dar care, în același timp, înțelege importanța cultivării dialogului.”
George Bondor, redactor-șef al revistei de cultură contemporană TIMPUL: „Pentru echipa redacțională care editează revista TIMPUL de doi ani și jumătate încoace, onoranta distincție acordată de Președinția României reprezintă o recunoaștere explicită a faptului că programul nostru editorial și direcția în care merge revista reprezintă o reușită incontestabilă. Moștenind spiritul critic pe care revista l-a cultivat în decursul istoriei sale, TIMPUL de astăzi își propune să îl dubleze printr-o politică de promovare a adevăratelor valori și de analiză echidistantă a lumii de azi. Am putea astfel spune că revista își ia drept ghid editorial bunul simț critic. Reconstrucția sferei publice românești poate avea loc doar dacă depășim falsul centralism administrativ și cultural, dacă identificăm oazele de excelență din toate ariile culturii contemporane, dacă învățăm să dialogăm civilizat, dincolo de opțiunile ideologice și de ideile care sunt la modă astăzi și, nu în ultimul rând, dacă înțelegem ce anume din prezent poate fi valoros pentru ziua de mâine.”

Cu o istorie de 140 de ani, TIMPUL este una dintre cele mai complexe reviste culturale din România.  Paginile ei dovedesc un excelent echilibru între prezentarea actualității culturale și reflecția liberă de falsul imperativ al noutății. În paginile  revistei de cultură contemporană TIMPUL, observația  obiectivă și reflecția critică se întâlnesc în cel  mai firesc și mai fericit mod cu putință. Scrisă  într-un ritm alert, dar cu idee și argumente, TIMPUL se  impune printr-o diversitate care, deloc întâmplător, este  perfect unitară. Își găsesc loc evenimentele culturale și analizele politice, literatura și critica literară,  cronica de film și cea de teatru, filosofia și reflecția  economică, istoria și cronica de arte vizuale.    

www.revistatimpul.ro