„România vertebrată” de Radu Vancu – fragmente în avanpremieră
Bookhub.ro publică în exclusivitate fragmente din volumul „România vertebrată” de Radu Vancu, în curs de apariție la editura Adenium. Cartea va fi lansată la Bookfest și va fi disponibilă în scurt timp în librării.
Volumul „România vertebrată” este o culegere de articole publicate inițial pe platformele Contributors.ro șiLaPunkt.ro, precum și în revista de cultură contemporană Timpul, ce au în vedere realitatea politică, socială și literară actuală sau recentă. Cititorii vor avea ocazia rememorării unor importante evenimente din aceste zone, cum ar fi înfruntarea politică ocazionată de alegerile prezidențiale din 2014, protestele legate de Roșia Montana, drama din clubul „Colectiv”, dar și controversele generate de acordarea Premiului Național „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.
Ioan Stanomir: „Radu Vancu este una dintre acele voci din spațiul public pentru care ideile și principiile contează. Intervențiile sale sunt motivate de acest instinct al preciziei și al libertății. Proza sa politică este la fel de expresivă și de memorabilă în formulările ei ca eseistica sa culturală. Poet remarcabil, traducător proteic și intelectual critic, Radu Vancu este un reper. Iar lectura textelor din acest volum o confirmă: istoria epocii noastre se va scrie și cu gândul la paginile sale.”
Vladimir Tismăneanu: „Radu Vancu nu este doar un admirabil poet, traducător și eseist. El este unul dintre comentatorii politici cei mai subtili și mai onești din spațiul public românesc. Îl citesc întotdeauna cu intens interes, pozițiile sale sunt calme, dar tranșante, elegant exprimate, dar lipsite de ambiguități. Este un lovinescian în ambele înțelesuri, adică un urmaș al lui Eugen și al Monicăi Lovinescu. Într-o lume a atâtor valori pervertite și maculate, scrierile politice și morale ale lui Radu Vancu au valoare deopotrivă terapeutică și profilactică.”
Fragmente:
„Una dintre cărțile pe care le‑am recitit cel mai frecvent în ultimii ani e cea a lui Mircea Mihăieș despre jurnalul intim & despre sinucidere, Cărțile crude. E una dintre cărțile pe care aș fi vrut să le scriu eu. E excepțională cartea lui despre Faulkner, Ce rămâne. E seducătoare cartea despre Cohen. Cartea despre tranziție scrisă împreună cu Vladimir Tismăneanu, O tranziție mai lungă decât veacul. România după Ceaușescu, e tot ce s‑a gândit mai aplicat la noi despre decomunizare.”
„Judecată per se, prin plasarea în orizontul imediat al evenimentului, ziua de 23 august 1944 e la fel de complicată și banală ca orice lovitură de palat din timpul unui mare război. Pentru istoricii profesioniști, ca și pentru amatorii de istorii conspirativ‑rocambolești, pot fi pasionante detaliile unei zile care nu era străină de negocieri oculte la Stockholm între trimisul României, junele Neagu Djuvara, și ambasadoarea Uniunii Sovietice, ea însăși purtătoare a rocambolescului, non‑sovieticului nume Alexandra Kollontai; după cum pasionante pot fi și aranjamentele de culise dintre cele patru partide (dintre care cel comunist, firește, era cel mai insignifiant), ori detaliile privind implicarea în complot a celor câțiva generali (de la Constantin Sănătescu la Aurel Aldea), ori atâtea alte multe și mărunte chichirezuri care fac sarea și piperul acestui puzzle uriaș.”
„Așa cum știm de la Leszek Kołakowski, minciuna este sufletul nemuritor al comunismului. Felul în care adevărul zilei de 23 august a fost sistematic reinventat de comuniști (sau, dacă vrem, felul în care minciuna acestei zile a fost sistematic reinserată în realitate) e unul dintre epitomele perfecte ale acestui suflet al comunismului. Dacă putem accepta că o ideologie are suflet.”
„E bizar, spunea cineva zilele trecute, să ți se spună «pisicul », dar în același timp să fii poreclit Mickey Mouse. Așa e. E bizar și amuzant. Dar, în același timp, e doar un simptom al unei contradicții între aparență și esență pe care Victor Ponta o ilustrează atât de polistratificat, încât e chiar marca personalității lui. Fiindcă, sub orice aspect l‑ai chestiona, una pare a fi domnul Ponta și cu totul alta este.”
Despre autor:
Radu Vancu (n. 1978) este poet, eseist și traducător. Este conferențiar universitar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, editor coordonator al revistei de cultură contemporană Timpul și redactor la revistele Transilvania și Poesis Internațional. Volume de poezie: Epistole pentru Camelia (2002),Biographia litteraria (2006), Monstrul fericit (2009), Sebastian în vis (2010), Amintiri pentru tatăl meu (2010),Frânghia înflorită (2012) și 4 A.M. Cantosuri domestice (2015). A publicat și o poveste pentru copii, Shilluk. Scrisoare pentru Franz Binder (2013). Eseuri: Mircea Ivănescu. Poezia discreției absolute (2007),Eminescu. Trei eseuri (2011), Mistica poeziei. Lecturi în literatura contemporană (2013), Poezie și individuație (2014). A coordonat (ca autor unic sau în colaborare) 11 antologii și a tradus 7 volume de autor, printre care o selecție din poezia lui John Berryman și cvasiintegrala poeziei lui Ezra Pound, din ediția coordonată de Horia‑Roman Patapievici la Editura Humanitas. De asemenea, a publicat peste 200 de studii, eseuri și cronici în majoritatea revistelor culturale din țară.
Volumul „România vertebrată” va apărea în curând la Adenium, în colecția Headline, și va fi lansat la Bookfest.
www.adenium.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu