Adenium
aduce pe rafturile cititorilor un titlu nou și cât se poate de așteptat. “Să mâncăm etic. O analiză a
consumului de animale” este un volum destinat celor interesați de un mod de
alimentație care exclude alimentele de proveniență animală, dar și de
drepturile animalelor.
Autorii, Gary L. Francione și Anna Charlton au realizat o carte în
care “aduc argumente convingătoare în sprijinul faptului că nu este
nevoie să adoptăm o anumită perspectivă a drepturilor animalelor pentru a
înțelege că veganismul este o obligație morală; tot ceea ce trebuie să facem este să
le acordăm animalelor o anumită valoare morală” (Gary Steiner, professor de filosofie John
Howard Harris la Universitatea Bucknell). Volumul este tradus în română
de Andra Hâncu și Oana-Celia Gheorghiu și poate fi
comandat aici: http://www.adenium.ro/carte-tiparita/216-s-mancm-etic-o-analiz-a-moralitii-consumului-de-animale.html.
Pe 26 februarie va avea loc evenimentul
de lansare a cărții la Iași; vom reveni cu detalii și
invitații.
Cartea analizează premisele unui stil de viață bazat alimente vegetale și
aduce argumentele necesare oricărui tip de scepticism în fața veganismului.
Despre autori
Gary L.
Francione
este Boards of Governors Distinguished
Professor of Law [Drept]
și Savant Nicholas de B.
Katzenbach în Drept
și Filosofie la Facultatea de Drept a Universității Rutgers.
Anna Charlton este Profesor de Drept asociat la Facultatea de Drept a Universității Rutgers. A fost cofondatoare și co‑director (alături de Gary L. Francione) a Studiilor de Drept Rutgers în domeniul Drepturilor Animalelor între 1990 și 2000.
Anna Charlton este Profesor de Drept asociat la Facultatea de Drept a Universității Rutgers. A fost cofondatoare și co‑director (alături de Gary L. Francione) a Studiilor de Drept Rutgers în domeniul Drepturilor Animalelor între 1990 și 2000.
Fragmente din “Să mâncăm etic. O analiză a consumului de animale” (Adenium, 2015):
„Dacă animalele contează
cât de puţin din punct de vedere moral, nu le putem consuma, nu putem consuma
nici produsele de origine animală şi ne vom angaja în adoptarea unei diete
vegane, cu alte cuvinte, o dietă bazată pe legume, fructe, cereale,
leguminoase, fructe în coajă lemnoasă şi seminţe, excluzând orice preparat din
carne, peşte, lapte, brânză, alte produse lactate şi ouă.”
„Cu minimum de efort, majoritatea
felurilor de mâncare pot fi adaptate ușor în timpul preparării să se
potrivească atât veganilor, cât și nonveganilor – de exemplu, adăugând tofu și
legume într‑o porție
și carne în cealaltă. Nu este neapărat
necesar să pregătiți două
feluri de mâncare complet
diferite.”
„Obiceiurile noastre
culinare nu sunt decât atât: niște obiceiuri. Nu există nimic atât de dificil
în legătură cu dieta vegană. Se cere numai să deprindem niște obiceiuri noi nu
chiar atât de multe, de fapt și de drept, din moment ce majoritatea dintre noi
consumăm deja legume, fructe, cereale, leguminoase și semințe. Într‑adevăr, principala schimbare a
obiceiurilor are legătură cu ceea ce încetăm să mai consumăm, nu cu ceea ce
mâncăm pentru a înlocui respectivele produse de origine animală. Și majoritatea
noilor vegani sunt uluiți de minunata diversitate de mâncăruri delicioase și
nutritive pe care nici nu le‑ar fi încercat vreodată
dacă nu ar fi adoptat o dietă vegană!”
Despre carte, via www.veganism.ro:
„Mulți dintre noi suntem
tulburați când ne gândim la animalele care ne ajung în farfurie. Poate că ne-am
gândit să nu mai mâncăm produse de origine animală, dar au existat multe motive
care ne-au determinat să nu facem acest lucru. Autorii explorează peste 30
dintre aceste pretexte pe care le-au auzit fiind vegani de mult timp și
abordează fiecare dintre acestea demonstrând de ce aceste pretexte nu
funcționează. Plină de claritate și de bun simț în ceea ce privește etica
privitoare la animale, fără jargon sau teorii complicate, această carte va
schimba modul în care vă gândiți la ceea ce mâncați.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu