marți, 17 noiembrie 2015

Gheorghe Zamfir prezintă „Bucuriile Iernii” – poezii pentru copii, la Gaudeamus

Diana Scarlat
Gheorghe Zamfir prezintă „Bucuriile Iernii” – poezii pentru copii, la Gaudeamus


Una dintre cărţile aşteptate de sute de copii din toată ţara se va lansa vineri, 20 noiembrie, la târgul de carte Gaudeamus, organizat la Romexpo, în Capitală. Într-o ediţie completată şi revizuită, volumul „Bucuriile Iernii”, de Adela Dobran, va fi prezentat copiilor de maestrul mondial al naiului, Gheorghe Zamfir, de la ora 11.00, la standul editurii Adenium.

Poetă şi psihoterapeut cu foarte multă experienţă, Adela Dobran a creat un volum impresionant, pe înţelesul şi spre delectarea copiilor, care are şi menirea de a-i ajuta pe micuţi să înţeleagă foarte mult despre realitatea din jur. Poezia de iarnă a Adelei Dobran este concepută astfel încât să fie pe gustul copiilor şi pentru a-i ajuta să înţeleagă toate aspectele legate de anotimpul albului suprem. Iar cartea „Bucuriile Iernii” propune o continuitate ludico-logică a poveşilor şi poveţelor legate de toate aspectele iernii, fiind completată vizual de o poveste desenată.

Poezia pentru copii a Adelei Dobran ne este oferită cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Autoarea propune o revenire la rimele şi ritmuile simple, egale, specifice creaţiei populare româneşti. Cu o trecere firească şi deosebit de melodioasă de la rima împerecheată la cea încrucişată, catrenele de iarnă sunt perfect adaptate capacităţii de învăţare a copilului. Mesajul ludic, incitant pentru cei mici, este îmbinat cu un conţinut explicit educativ, având un pronunţat caracter de prevenţie. Astfel, în joaca lirică, fiecare copil află că iarna este frumoasă, dar presupune şi pericole, pe care cei mici trebuie să le conştientizeze şi să le evite.

Între personajele tradiţionale din lirica populară românească – Baba Iarna sau Moş Crăciun – şi imagistica specifică descrierilor anotimpului rece – fulgul de nea, lacul îngheţat – sunt inserate elemente ale cotidianului rural sau urban: piaţa, cu poleiul acoperind asfaltul, care poate fi periculos, oricât de frumos ar fi peisajul alb. De asemenea, pericolul de îmbolnăvire sau micile accidente, pe care copiii fascinaţi de imensul întins de alb transparent şi rece nu-l percep decât atunci când e deja rea târziu, este subliniat prin exemple concrete, menite să-i ajute pe cei mici să înţeleagă ce trebuie şi ce nu trebuie să facă, pentru a se bucura de frumuseţea anotimului fără a avea de suferit: bucata de gheaţă, pârtia, săniuţa şi schiurile sunt pe cât de fascinante, pe atât de periculoase, dacă cei mici nu se feresc de consecinţele lor negative.

Talentul autoarei se îmbină, astfel, cu atenţia la cele mai mici detalii, exersată prin profesia de psihoterapeut. „Copilul are atingeri cu acea întâmplare, se regăseşte în acea situaţie sau se identifică adesea cu personajul”, explică autoarea. Experienţa în educarea celor mici îşi pune amprenta asupra poeziei care devine un mic manual de bune practici, în versuri aparent simple, dar pline de conţinut preţios, adaptat perfect puterii de înţelegere a celor mici. Versificarea poveştilor de iarnă mai vechi sau mai noi, prezente în cultura colectivă, printr-o serie de imagini şi expresii stereotipale, se îmbină cu un lirism blajin, adaptat, de asemenea, sensibilităţii copilului contemporan. La toate acestea se adaugă îmbinarea arhaismelor cu neologismele, care-l ajută pe cititorul aflat la început de drum în perceperea realităţii şi a creaţiei artistice să aprofundeze mesajul poeziei treptat, până la un grad ridicat de înţelegere.

Aproximativ 300 de expozanţi, peste 700 de evenimente editoriale, participanţi în premieră, dar şi multe surprize îi aşteaptă pe iubitorii de literatură, în perioada 18 - 22 noiembrie, la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură din Bucureşti.

http://jurnalul.ro/cultura/carte/gheorghe-zamfir-prezinta-bucuriile-iernii-poezii-pentru-copii-la-gaudeamus-701316.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu