marți, 24 noiembrie 2015

Volumul „Dialogul religiilor în Europa unită”, coordonatori Iulia Badea Guéritée și Alexandru Ojică, lansat la Gaudeamus

Colecția Headline, inaugurată de Adenium la începutul anul 2015, s-a îmbogățit cu două noi titluri, care au fost lansate la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus: „Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii”, de Ioan Stanomir, și „Dialogul religiilor în Europa unită”, coordonatori Iulia Badea Guéritée și Alexandru Ojică.
Volumul „Dialogul religiilor în Europa unită” reunește o paletă largă de opinii cu privire la prezentul și viitorul religios al Europei, cuprinzând texte semnate de mari personalități ale vieții publice din România, Republica Moldova, Elveția, Coasta de Fildeș, Germania, Belgia, Spania și Franța, precum și de slujitori ai diferitelor Biserici, oferindu-i cititorului posibilitatea să compare discursuri de diferite facturi. În paginile acestui volum, veți regăsi articole semnate de: Lluís Alemany Giner, Iuliana Alexa, Madeea Axinciuc, Teodor Baconschi, Mirel Bănică, Vasile Boari, Sorin Bocancea, Radu Carp, Raymond Clarinard, Marc‑Antoine Costa de Beauregard, Vasile Sebastian Dâncu, Lucian Dîrdală, Refi Ergun, Valeriu Ghilețchi, Cristina Hermeziu, Viorel Ioniță, Radu Magdin, Anca Manolescu, Preda Mihăilescu, Jean‑Luc Mouton, Denis Müller, Simeon Mureșan, Mihail Neamțu, Constantin Necula, Iulian Nistea, Victor Opaschi, Mihai Parfeni, Horia‑Roman Patapievici, Constantin Pătuleanu, Philippe Perchoc, Andrei Pleșu, Daniela Rațiu, Nathalie de Senneville‑Leenhardt, Oleg Serebrian, Michael Shafir, Constantin Sturzu, Sorin Șelaru, Eugen Tănăsescu, Bogdan Tătaru‑Cazaban, László Tőkés, Cristian Unteanu și Craig Willy.
La evenimentul de lansare de la Gaudeamus au participat Iulia Badea Guéritée, Alexandru Ojică, Sorin Bocancea, Antonio Momoc și Raymond Clarinard. Evenimentul a fost moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium.
Sorin Bocancea, coordonatorul colecției Headline:
„Europa este un spațiu al diferențelor pentru că europenismul ieșit din cele două mari tradiții culturale o permite. Stă în obiceiul europenilor atât afirmarea triumfului rațiunii, cât și anunțarea periodică a apocalipsei, evenimente deopotrivă irealizabile și necesare în măsura în care îi ajută pe europeni să‑și reafirme identitatea. Dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară o condiție: conservarea democrației. În procesul regândirii de sine, europenii trebuie să mai țină seama de o frază apocaliptică: dacă democrație nu e, nimic nu e.”
Alexandru Ojică:
„Ceea ce pare evident, acum, că această culegere, rod al aproape nouă luni de căutări, interogare, așteptare, este în mâinile cititorului, este că religia, Biserica în sine, ar trebui, va trebui să se reinventeze, să se adapteze noilor provocări contemporane pentru a supraviețui și chiar pentru a recupera cumva terenul pierdut. Limbajul religios, comunicarea vor trebui acum să considere rețelele sociale și chiar noile forme de comunicare ca pe o cale de aur. Singura. Într‑un fel, religia se confruntă astăzi cu cea mai mare provocare posibilă: cum să fie prezentă, dar adaptată omului modern, cum să existe fără a plictisi, fără a fi anacronică sau a se face respinsă ca fiind obsoletă?”
„Dacă Europa nu se va întoarce la valorile ei creștine, vom exploda. Și noi, ca Uniune Europeană, și noi ca europeni și dorința de a ne ancora de ceva atunci când nu mai există nimic de care să ne ancorăm”, a declarat Iulia Badea Guéritée după lansarea volumului la Gaudeamus.
Cartea „Dialogul religiilor în Europa unită” este disponibilă deja pe site-ul Adenium și va putea fi găsită în scurt timp și în librării.
http://www.adenium.ro/headline/255-dialogul-religiilor-in-europa-unit.html

https://bookhub.ro/volumul-dialogul-religiilor-in-europa-unita-coordonatori-iulia-badea-gueritee-si-alexandru-ojica-lansat-la-gaudeamus/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu