Chestiunea minorităţilor naţionale e una mereu actuală, de multe ori ea făcînd diferenţa dintre pace şi război, un veritabil nod gordian.
Prin volumul “Minorităţile în context legislativ internaţional”, apărut recent la editura Adenium, Roxana- Alina Petraru, lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, încearcă o tratare cît mai cuprinzătoare a temei. Autoarea susţine: “Interpretarea eronată a naturii individuale a drepturilor minorităţilor naţionale poate avea finalităţi periculoase, diametral opuse principiului suveranităţii statelor. În acest context pot apărea probleme şi în înţelegerea unui principiu fundamental al dreptului internaţional public, principiul autodeterminării popoarelor. Fără îndoială, drepturile minorităţilor naţionale sunt drepturi individuale, şi nu colective.”
Este analizată problema juridică a minorităţilor în lume, dar cu aplecare specială asupra Republicii Moldova şi a României. Roxana- Alina Petraru nu se rezumă doar la o expuneri şi concluzii ştiinţifice, neutre pînă la răceală, ci, lucru de apreciat,propune punctual modificări ale legislaţiei, care să armonizeze situaţia şi să elimine echivocurile. Este interesantă luarea în calcul a unor noi minorităţi de la noi, cum e cea chineză.
“Cartea Roxanei Petraru aruncă o lumină nouă, cea din ochii juristului experimentat, asupra normelor care au guvernat şi guvernează în lume statutul şi rolul minorităţilor naţionale. Lucrarea nu este doar o altă carte pe o temă vizată de mulţi autori, ci o contribuţie notabilă într-un peisaj istoriografic divers şi policrom.”, a afirmat Cătălin Turliuc.
“Minorităţile în context legislativ internaţional” (pe net aici http://www.adenium.ro/colectia-colloquium/252-minoritile-in-context-legislativ-internaional.html) este o carte utilă nu doar juriştilor. Merită să fie citită şi de politicieni, şi de ziarişti, şi, în fond, de oricine împins de nevoia de-a cunoaşte complexitatea mersului contemporaneităţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu