vineri, 29 mai 2015

Dramele adolescenților și visele care devin coșmaruri

www.revistatimpul.ro

Scris de , Postat în Actualitate
27 mai 2015, ora 3,30 am
E prima dată când mă trezesc ca să scriu… Când eram adolescent visam să scriu… Acuma visez deseori că citesc. Vi se întâmplă vreodată să visați că citiți? Mi se întâmplă des. Aș fi vrut ca volumul „Dramele adolescenților – Nimeni nu e singur” să-l fi citit doar în vis. 
Dramele adolescenților , de George Mihăiță
V-ați întrebat vreodată care e diferența dintre un vis și un coșmar? Unii spun că un vis poate deveni un coșmar,… iar invers nu ar fi posibil… Cum se transformă un vis în coșmar? Aș putea să vă povestesc, dar poate că e mai bine să citiți cartea lui George Mihăiță: „Dramele adolescenților – Nimeni nu e singur”. Sunt selecții dintre coșmarurile a 10.000 de adolescenți.
Aveți impresia că trăiți o tragedie, că viața voastră e distrusă pentru că nu ați primit o mărire de leafă sau o primă la Crăciun? Credeți că sunteți distruși pentru că anul asta nu veți merge în concediu? Citiți scrisorile adolescenților din cartea semnată de George Mihăiță. De actorul George Mihaiș々 de tata George Mihăiță. Un tată pentru 10.000 de copii-maturi.
Este o carte tulburătoare, deși aș putea să spun, fără să greșesc, că e șocantă. Dacă ar fi fost scrisă de orice scriitor care vă vine acuma în minte, ar fi fost o carte proastă. Dar e scrisă sau mai bine zis e ruptă din sufletul adolescenților, sunt frânturi din viețile lor, din sufletele lor, din universul lor. Sau poate din universul nostru în care ei se simt abandonați, în care deschid ochii și privesc la un joc ale cărui reguli nu le cunosc, dar încearcă să le înțeleagă în timp ce joacă. Din nefericire, noi cei care credem că știm regulile, de multe ori suntem factorii care îi derutam și mai tare, pentru că fiecare își creează un set de reguli bazate pe propriile experiențe iar uneori mai și trișăm. E greu să joci un joc despre ale cărui reguli nu știi nimic. Iar atunci când crezi că le-ai înțeles pare că cineva vine și le schimbă.
Este o carte prin care privim parcă pe gaura cheii în viața adolescenților, a unor oameni-copii, văzând fete care au încercat să trăiască așa cum le-a dictat sufletul, dar au primit înapoi o porție mare de dezamăgire, fete violate de vecini, de iubiți, fete însărcinate și obligate să treacă prin chinurile unui avort, fete care își doresc o schimbare de sex sau care sunt martore la moartea propriilor prieteni.
Sunt lovituri pe care acești tineri le primesc în plin și rămân năuciți pentru că dintr-o data lumea pe care o credeau perfectă devine hidoasă.
Dramele adolescenților – Nimeni nu e singur” este o carte care trebuie citită de părinți, de educatori și…. chiar de acești tineri aflați la vârsta marilor transformări.
Iată câteva reacții ale adolescenților și ale părinților, extrase din această carte care descrie un univers halucinant.

”Mama mi-a spus nu demult că în ziua de astăzi trebuie să aplici legea junglei peste tot; să iei cât poți și să nu te uiți pe cine dobori, fiind că altfel ai doar de pierdut.
Cand aud cât de bine se înțeleg ceilalți cu părinții lor și câtă libertate le dau, îmi vine să mă sui pe pereți. (…) Cred că dacă mă țin așa, nu pot să fac prostii? (…) Și cu cât îmi interzic mai mult, cu atât o să mușc mai mult din fructul oprit.
Am 16 ani și mă simt de 50. În adâncul sufletului meu stă dragostea de viață ferecată cu lanțuri grele. Aștept cu nerăbdare să vină cineva să le desfacă.  ”€œ
Nu sunt o feministă în devenire, dar sunt prea singură ca să mai cred că bărbații pot oferi mai mult decât dezamăgirea. Un bărbat trebuie să rămână doar un amic, pentru ca relația să dureze.
Intrebare: Oare viața merită abandonată dacă nu-i știi regulile? Există reguli ale adolescenților?
Citiți un interviu realizat de Andrei Giurgia cu actorul George Mihăiță, cel căruia i-a fost dedicată  ediția din 2015 a Festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL: Filmul „Reconstituirea” este un film erou
28 mai 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu