miercuri, 3 iunie 2015

Să mâncăm etic, carte și brunch vegan

http://www.adenium.ro/search?orderby=position&orderway=desc&search_query=sa+mancam&submit_search=Cautare

 Va previn ca articolul e plin de surprize, asa ca cititi pana la capat ;).
2015 Mai-0663

Sambata trecuta am organizat un brunch vegan in gradina exemplar ingrijita de parintii mei. Am fost aproape 20 de persoane, fara a mai numara pisicile si cateii. Atmosfera a fost asa vesela si placuta, ca am uitat de griji si emotii de cum am vazut primii invitati sosind zambitori.
Au fost prezenti si Cruf, cu sonerii de bicicleta si alte accesorii vegane si Editura Adenium, cu cartea“Sa mancam etic” de Gary L. Francione si Anna Charlton. 
Avand in vedere ca de o saptamana tot 30ºC erau la Iasi am modificat putin meniul si cam toata mancarea era rece. Asta face meniul destul de potrivit pentru picnicuri, petreceri sau, desigur, brunch-uri de vara.meniu brunch vegan vegan iasi laminesubnuc

Iar nu am documentat grozav mancarea, asa incat cartofii dulci, pateul si saleurile-melc va trebui sa le cautati prin pozele cu masa sau in farfuriile oamenilor. In rest detaliez aici.
brunch vegan la iasi la mine sub nuc blog vegan

Salata de brocoli a avut mare succes si, cat de modesta as vrea sa fiu, nu pot sa spun decat ca inteleg de ce.
2015 Mai-0642

Tofu simplu de la Inedit l-am lasat la desarat peste noapte si dimineata l-am dat prin ulei de masline si oregano uscat. Apoi am adaugat frunze colorate de busuioc si rosii dulci, desi cam inainte de vremea lor.
2015 Mai-0643

Clatite sarate umplute cu o crema de tofu cu spanac. Am gasit in sfarsit lapte vegetal bun, neindulcit si fara aroma dulce: cel cu soya si orez, parca de la Joya. Pe deasupra sunt bucatele de ceapa fina, tot din gradina. Pentru vreun curios, spanacul era 4 lei/kg. Dar sa stiti ca in mod normal nu fac asa clatite groase! M-am straduit mult pentru astea.
2015 Mai-0644

Salata din porumb este facuta cu maioneza de casa din tofu matasos. Era cea mai neprietenoasa pentru brunch, caci nu m-a lasat inima sa nu pun si un pic de usturoi proaspat.
Castravetii, tot din piata, se-ntelege, erau deliciosi. Daca nu ati inceput sa cumparati, eu va recomand sa incepeti!
2015 Mai-0645-2

In piata (la Nicolina) am gasit niste busuioc perfect, tanar si parfumat si mov si verde. La alta piata (in Hala) am gasit flori de cimbrisor pe care le-am folosit la decorat cartofii dulci si frunze am mai presarat pe ici, pe colo, ca de exemplu pe humusul cu sfecla.
2015 Mai-0646
Parjoale de naut cu branza de caju cu marar si ceapa. Pe deasupra au flori de ceapa, petale de albastrele si fire de marar. 
2015 Mai-0647

2015 Mai-0654
2015 Mai-0649

Papushel, curios si saritor, cum e el :x.
2015 Mai-0661
Farfuria lui A..
2015 Mai-0671-2

Farfuria lui C., cu fotografia ei perfecta!
IMG_3278

Deserturile au fost si ele reci si, dupa standarde romanesti, nu prea dulci. Panna cotta a fost numai pe meniu, caci nu am pus destul agar-agar si a iesit un soi de crema de cocos, pentru care,in mod surprinzator, mi s-a cerut cel mai des reteta.
Florile sunt iasomie, soc si macies, toate din gradina.
2015 Mai-0688

2015 Mai-0689
2015 Mai-0690 2015 Mai-0697
 2015 Mai-0692
A, sa nu uit si gradina, asteptand musafirii.
2015 Mai-0622

brunch vegan la mine sub nuc blog vegan
2015 Mai-0569

2015 Mai-0624
Dupa cum vedeti, soneriile Cruf au fost si testate si sunt super! Le recomand cu incredere – puteti face comanda pe breslo sau in Iasi le gasiti la Cuib. Cea verde “keep calm and go vegan” e a mea :D.
IMG_3351

Cartea “Sa mancam etic” de Gary Francione si Anna Charlton a fost recent tradusa si in romaneste (in poza mai jos). Este o argumentare irezistibil de logica care porneste de la ipoteza ca:
1. Avem obligatia morala sa nu creem suferinta nenecesara animalelor iar motive precum amuzament sau comoditate nu pot fi catalogate drept o necesitate.
2. Animalele au o oarecare valoare morala. Nu la fel de mare, intr-o situatie de conflict intre interesul omului si interesul animalului cel din urma pierde. Totusi o oarecare valoare au.
Daca va numarati printre cei care subscriu la cele de mai sus, eu spun ca merita sa cititi cartea, si daca sunteti deja vegani si daca nu. Argumentarea, pe langa logica, este si clara si succinta, asa ca cititul ei nu e nicidecum un efort. Majoritatea cartii se ocupa cu raspunsul intrebarilor pe care le-am auzit sau ni le-am pus cu totii, gen : “Dar sunt prea tanar(a) ca sa fac schimbarea”“Dar Hitler a fost vegetarian” (nu, nu a fost!!), “Dar e natural sa mananci carne”“Dar Dumnezeu ne-a lasat animalele sa le mancam”“Dar stiu eu pe cineva care s-a imbolnavit mancand vegan”“Dar mai bine ne ocupam de drepturile omului” si multe, multe altele.
Abordarea nu este foarte stiintifica, in sensul ca nu sunt citate prea multe publicatii serioase insa in contextul asta nu consider asta o limitare serioasa, caci toate informatiile sunt extrem de usor de verificat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu