joi, 3 decembrie 2015

Onor Oamenilor Timpului 2015

Oamenii Timpului, ediția transfrontalieră - Iași, 2015



Parfum de colinde, timp prielnic pentru Poveste…
Orice lucru, orice imagine, orice element al naturii, dar mai ales orice Om are o poveste.
Doar că nu și-o poate spune singur; are nevoie de altcineva care, nu oricum – ci cu uimire și încântare – să se aplece asupra sa, să îi descopere povestea și să o spună celorlalți. Pentru că oamenii iubesc poveștile. Oamenii iubesc poveștile frumoase! Și atunci, cu atât mai mult cu cât ei înșiși se trezesc a fi eroii acestor povești, totul se transformă într-un vis frumos, împlinit, într-un ideal mobilizator, menit să le poarte pașii mai departe prin viață.
O asemenea Poveste are și Campania Oamenii Timpului. Aceasta a început în momentul în care am fost învestiți cu misiunea – deloc ușoară – de a revigora Revista TIMPUL. De a-i reda strălucirea pe care o merită cei 140 de ani de istorie pe care îi poartă în spate.
Însă că nu mică ne-a fost mirarea să descoperim că, deși TIMPUL a reușit să își ridice din nou fruntea încoronată spre orizont, amintirea despre sine era una ștearsă, spre uitare. Nu ni s-a părut drept.
 Ne-am spus atunci: dacă TIMPUL, autentică valoare a culturii noastre naționale nu se bucură de recunoașterea și aprecierea cuvenită, ce se întâmplă cu Oamenii simpli, ai Prezentului, cărora le este străin vedetismul de carton și care nu ajung neapărat subiecte în paginile Istoriei, pentru ca cineva să-și mai poată aminti de ei vreodată? Ce se întâmplă cu proiectele lor grandioase care EXISTĂ, în mod incontestabil?
TIMPULUI îi sunt străine lamentările conform cărora nu există Modele, nu mai există valori autentice. Nimeni nu poate trăi fără un model, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru. De ce? Pentru că cele două facultăți operaționale cu care funcționează omul în viața de zi cu zi sunt rațiunea și sentimentele, ambele fiind incapabile să releve un adevăr absolut. De aceea omul simte în permanență nevoia să împărtășească, să compare, să concureze căutându-și astfel în mod aproape inconștient – un Model pe care să-l urmeze.
Campania Oamenii Timpului urmărește chiar acest lucru: să identifice și să omologheze valori, semn al maturității unei comunități. Nu ne-am propus să facem singuri acest lucru, ci împreună cu membrii comunităților înscriși în Campanie. Întregul proiect este o împreună-lucrare. Suflul său se constituie în ecoul de care se bucură printre Oameni. În feedback-ul acestora.
În formula sa extinsă anul acesta, la nivel transfrontalier (incluzând Regiunea Nord-Est a României și orașele Chișinău și Cernăuți), Campania Oamenii Timpului a căpătat alura unui maraton. Au fost 800 de propuneri de nominalizați, au devenit finaliști 80 de personalități care prin proiectele lor din ultimul an calendaristic au sporit zestrea comunității și au întărit blazonul comunității pe care o reprezintă. Aceștia s-au bucurat de peste 100.000 de voturi din partea publicului care și-au susținut în mod susținut favoriții în tot acest timp.
Ne-am bucurat și în acest an de susținere, de parteneri care asemenea nouă, care își doresc ca sămânța Binelui să se bucure mereu de teren favorabil, menit să o ajute să încolțească și să sporească, parteneri care prin activitatea lor contribuie la concretizarea unor asemenea idealuri.
Pe 12 decembrie 2015, începând cu ora 20, găzduiți cu onoarea cuvenită de Sala Mare a Teatrului Național  „Vasile Alecsandri” din Iași, vom face împreună reverența cuvenită Oamenilor Timpului, reprezentativi pentru noi în acest an.
Un distins coleg care ne-a fost alături îndeaproape în această Campanie și căruia îi mulțumim pe această cale spunea frumos: trăim iluzia că Timpul este trecător. Ei bine, nu. Noi suntem cei care trec…
Să ne permitem măcar din când în când să ne eternizăm, identificându-ne cu infinitatea Timpului. Să Preluăm Trecutul oferindu-i onoarea ce i se cuvine; să Premiem Prezentul în mod meritoriu, Pregătind astfel Viitorul.

Adriana Nazarciuc,
Președintele Asociației Revistei „Timpul”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu