duminică, 17 aprilie 2016

'Calea europeana a Republicii Moldova', lansat cu Principele Radu la Chisinau si Balti

'Calea europeana a Republicii Moldova', lansat cu Principele Radu la Chisinau si Balti 


In colectia Headline a editurii Adenium a aparut cartea Calea europeana a Republicii Moldova, coordonatori Sorin Bocancea si Radu Carp. Volumul reuneste contributiile unui numar de 40 de specialisti din diverse domenii (stiinte sociopolitice, mass-media, arte) avand ca tema evolutia postcomunista a Republicii Moldova si perspectivele care se profileaza in vederea aderarii si integrarii sale in Uniunea Europeana, pe fondul clivajului evident care exista in clasa politica de la Chisinau, care trimite electoratul intr-o perpetua confuzie. Un alt aspect important abordat in carte este fenomenul central care, pana acum, a compromis traiectul european al Moldovei: coruptia.

Volumul va fi lansat, in prezenta Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei, la Chisinau si Balti.

Luni, 18 aprilie, la ora 17:40, va avea loc lansare volumului la Chisinau, la Casa Uniunii Scriitorilor. Vor prezenta Daniel Sandru si Maria Sleahtitchi. Moderatorul evenimentului va fi Aracadie Suceveanu.

Marti, 19 aprilie, la ora 13:00, volumul Calea europeana a Republicii Moldova va fi lansat la Balti, in Sala Polivalenta a Universitatii Al. Russo. Vor prezenta Daniel Sandru si Lidia Padureac. Evenimentul este realizat cu sprijinul Consulatului Romaniei la Balti si va fi moderat de Mihai Baciu, Consul General.

Sven-Joachim Irmer: Un realism dureros a luat locul euforiei eurocentrice care parea ca pusese stapanire pe Republica Moldova incepand cu anii 2009-2010. Cu atat mai imbucuratoare este, poate in mod paradoxal, aparitia volumului de fata, menit sa aduca o contributie la relansarea in spatiul public de pe ambele maluri ale Prutului a unei discutii realiste cu privire la deja obsedanta intrebare Quo vadis Republica Moldova?.

Sorin Bocancea: Singura modalitate prin care cele doua tari romanesti pot sa se regaseasca in aceeasi entitate politica ramane, daca nu se va petrece vreo minune geostrategica, integrarea Republicii Moldova in UE. Nu se stie cum vor sta lucrurile peste 15-20 de ani, cand ceea ce este riscant azi ar putea fi ceva firesc atunci. Cati mai credeau in anii '60 in reunificarea Germaniei? Insa nici un neamt nu a uitat proiectul, unirea s a produs atunci cand contextul politic a permis acest lucru. Daca un context similar va veni mai repede, cu atat mai bine. Insa trebuie sa fim pregatiti pentru un drum mai lung.

Radu Carp: In conditiile in care Republica Moldova va avea o justitie puternica si independenta, lideri politici atasati valorilor europene si nu propriilor interese de natura economica, iar Romania va avea o reforma administrativa prin care sa devina atractiva, cele doua tari vor avea un destin comun in Europa. Cetatenii din Romania si din Republica Moldova vor putea astfel decide ei insisi, in cunostinta de cauza, cum vor dori sa valorifice acest destin comun, in interiorul unui singur stat sau separat.

Cartea va fi disponibila in scurt timp in librarii si pe site-ul Adenium (www.adenium.ro)

Proiect realizat in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu