luni, 22 septembrie 2014

23 de texte, încrengături de realism pe panta stranietății și magiei

Un volum de proza scurta, care merita citit. 23 de texte, increngaturi de realism pe panta stranietatii si magie.
“Fie ca este vorba despre universul virtual, cel posibil odata cu progresul tehnologic, fie ca este vorba despre o simpla calatorie intr-o alta tara, de un jurnal secret, de locurile copilariei, de o iubire neinteleasa, de o stare spirituala care afecteaza si materialul, fie ca este vorba despre atractia sexuala sau de lumea creeata de un scriitor, Dorin David reuseste sa puna totul sub semnul intrebarii, sa reflecte materalialul narativ in oglinzi care dau senzatia de iluzoriu, de incredibil, de numar de magie, de “uite-o, nu-i”. Chiar daca un personaj de-al sau traieste pret de 3-4 pagini, detaliile prin care il construieste si precizia cu care pune la locul sau fiecare element desprins din real si fiecare pata de magic il face un personaj extrem de puternic. Este suficient sa citesti o singura proza de-a lui Dorin David pentru a ramane marcat. Poate nu rezonezi cu ce ti se spune in Amicul meu, in Amorteala, in Ascunzatoarea, dar esti atras de lumea din CityPower, din Darul, din Desertul, din Expeditia sau din Ieri. Sau poate, dimpotriva, ai ramas infipt in paginile rezervate pentru Inscriptia, Insomnia, Insula verde, Intalnirea, Jocul, Jurnalul pierdut, Mahmureala, Marturia, Noaptea, Pe carare, Piesa de teatru, Planeta virtuala, Povestirile, Strania intamplare petrecuta dupa vizionarea filmului, Usa. Oricum ar fi, vei purta amprenta prozei lui Dorin David in palma. Si, mai are o calitate acest autor. Te face sa iti doresti sa te metamorfozezi intr-un cautator de comori ascunse ale subintelesurilor. Iar colegii sai de maidan literar, Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, nu il lasa o clipa singur. “-http://www.ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx?idart=4375
Dorin David (n. 1973) a absolvit Facultatea de Filosofie și masteratul în Filosofia Umanului la Universitatea „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, are studii de doctorat în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov (2010‑2013) și a participat la stagii de cercetare în departamentele de Studii Religioase din cadrul universităților din Groningen și Zürich.
A debutat în 2001 cu roma­nul Anarhic (Editura Paralela 45, Piteşti), urmat de Puzzle (Editura Cuvinte Româneşti, Cluj‑Napoca, 2004) și cartea de eseuri De la Eliade la Culianu (vol. I, Editura Eikon, Cluj‑Napoca, 2010). Este coautor al volumelor colective Criza instituţională a filosofiei (Editura Limes, Cluj‑Napoca, 2010), Literature in Totalitarian Regimes. Confrontation, Autonomy, Survival (Editura Universității „Transilvania”, Brașov, 2011) și Alternative Modernities in Europe (Editura Casa Cărții de Știință, Cluj‑Napoca, 2013). Pe lîngă volumele publicate şi articolele ştiinţifice apărute în Studies in Religion/Sciences Religieuses, Transilvaniaşi Bulletin of the Transilvania University of Braşov. Series IV: Philology and Cultural Studies, autorul a publicat numeroase articole critice, studii şi eseuri în reviste cum ar fi: Timpul, Observator cultural,Tribuna, Corpul T.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu