sâmbătă, 6 decembrie 2014

Maxime și cugetări patristice. Sf. Ioan Gură de Aur

 , Semne bune

maxime-i-cugetri-patristice-sfantul-ioan-gur-de-aur-vol-1          Într-o lume dominată de incertitudini care până mai ieri ar fi fost de neimaginat (şi mă refer cu precădere la turbulenţele geopolitice care au scuturat din temelii o anumită parte a Europei în ultima perioadă), de cursele la care suntem împinşi să participăm independent de voinţa noastră, de politicile energetice discutabile şi de goana nebună după resurse, componenta spirituală pare picată oarecum în derizoriu.
Sigur, enunţul pe care l-am făcut ar putea fi contrazis de existenţa numeroaselor tratate ce au ca temă „dezvoltarea personală”, fie că e vorba de lucrări ce reiterează întoarcerea omului către sine, bazându-se pe temeiuri şi principii ştiinţifice, fie de anumite ipoteze de lucru care-şi au rădăcinile în meditaţiile transcedentale, ezoterice sau chiar fundamentaliste (de ce nu?).
Lăsând la urmă motivele de sorginte creştină, n-am făcut altceva decât să confirm existenţa brută a fatalităţii care împinge făptura aflată la capătul lanţului trofic în braţele deschise ale învăţăturilor bisericeşti, ale cuvântului lui Dumnezeu şi ale Sfinţilor Părinţi. Protosinghel Teodosie Paraschiv recurge prin volumul „Maxime şi cugetări patristice – Sf. Ioan Gură de Aur” la un ultim argument care poate fi considerat drept o acţiune subversivă la adresa unei societăţi menite a se transforma într-o corporaţie universală, în care  aerul condiţionat opacizează lumea aflată dincolo de ferestre.
Volumul conţine 927 de citate (grupate în 300 de teme) care aparţin Sfântului Ioan Gură de Aur şi pe care autorul le-a organizat în ordine alfabetică, în funcţie de subiectele abordate. „Regăsim aici învăţături dogmatice, morale, apologetice, exegetice, hermeneutice, despre educaţie şi de conduită sau dezvoltare personală. Deşi a trăit în urmă cu 16 secole, scrierile şi cuvântările sale sunt la fel de actuale şi astăzi. Rămâi uimit şi puternic motivat spre acţiune citindu-i scrierile ce au ajuns până la noi. Cuvântul său este viu şi plin de putere. Lectura acestor scrieri te face să te simţi că sunt scrise chiar pentru vremurile în care trăim. Acest simţământ se datorează faptului că Sf. Ioan expune în scrierile sale adevăruri universal valabile despre sufletul omului, despre lume şi despre Dumnezeu.”
Autor: Protosinghel TEODOSIE PARASCHIV
Titlu: MAXIME ŞI CUGETĂRI PATRISTICE * SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR
Editura: ADENIUM
ISBN 978-606-8622-27-9
Preţ: 28.00 Lei
sursa foto: www.adenium.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu