marți, 21 octombrie 2014

Poveștile copilăriei, bijuterii pentru adulți


Cristina Rhea

Basmele, poveştile şi povestirile copilăriei noastre nu le vom uita niciodată. Vremurile, însă, s-au schimbat. Efectul acestora asupra copiilor noştri nu mai este acelaşi. Copiii sunt din ce în ce mai pretenţioşi. Cartea, dincolo de text, trebuie să-i surprindă şi să-i încânte din toate punctele de vedere: vizual, sinestezic şi textual.

La Bookfest 2014, am avut în vedere cărţile de acest gen. Întâmplarea fericită mi-a scos repede în drum două lucrări pentru copii, pe care credeam că le ştiu din copilărie dar care arată cu totul altfel!!!

Primul exemplu:

Amintiri din copilărie. Povestiri - Benzi desenate
adaptare după I. Creangă, ilustrații: Ș. Andreescu, scenariu: Liviu Antonesei, Adriana Nazarciuc
Editura Adenium, www.adenium.ro

Nebunia frumoasă de întâmplări a Amintirilor lui Creangă este transpusă în benzi desenate! Citeşti cu încântare aventurile lui Nică si afli cum să te distrezi de-adevăratelea! Ediție de lux, desene superbe, scenariu ingenios.

Cel de-al doilea exemplu:

Capra cu trei iezi și alte povești în versuri
de Lidia Batali; ilustrații de Adrian Barbu
Editura Adenium, www.adenium.ro

Adevăratele poveşti ale copilăriei, reinterpretate în versuri de autoarea Lidia Batali, alături de imagini vesele, semnate de Adrian Barbu, completate cu un minidicționar explicativ al regionalismelor și arhaismelor, foarte util micilor cititori. O călătorie de zile mari, în care însuși Creangă, povestitorul, ne deschide poarta magică a viselor şi năzdrăveniilor copilăreşti. Apoi, poveşti ruseşti sau germane sunt, la fel, dezvăluite prin versuri pline de umor şi graţie de poeta Lidia Batali.

Universul fascinant al copilăriei este, astfel, îmbogăţit de muzica, vibraţia şi căldura poveştilor versificate. Ilustrațiile realizate de Adrian Barbu sunt încîntătoare şi adaptate perfect sufletului de copil.

Să vă bucuraţi de ele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu