miercuri, 11 noiembrie 2015

Gala OAMENII TIMPULUI, un eveniment de excepție pentru suceveni

Gala OAMENII TIMPULUI, un eveniment de excepție pentru suceveni

De    •   Publicat acum 22 de ore, 10 noiembrie 2015   •   Fara comentarii
Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(8)
Județul Suceava și-a prezentat publicului cele zece nominalizări pentru Marea Gală OAMENII TIMPULUI, eveniment care se va desfășura în luna decembrie la Iași.
Universitatea „Ștefan cel Mare” a găzduit ieri, 9 noiembrie a.c.,gala locală în  Auditorium Joseph Schmidt. Jurnalista suceveană Adriana Dascălu Bulina a prezentat evenimentul, împreună cu gazda Angela Zarojanu, președințele Asociației SEVA Suceava, și organizatorii prof. univ. dr. Daniel Șandru, directorul Revistei TIMPUL și Adriana Nazarciuc, președintele Asociației Revistei TIMPUL.
La Gala locală OAMENII TIMPULUI Suceava au mai participat regizorul Mircea Drăgan, cetățean de onoare al județului Suceava, prefectul Constantin Harasim, președintele CJ Suceava Cătălin Nechifor și șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui.
Demn de menționat este faptul că Instituția Prefectului Suceava a fost singura instituție publică care a sprijinit evenimentul, conducerea CJ Suceava refuzând parteneriarul din motive financiare.
Nominalizații județului Suceava sunt: Gheorghe Cîrstian(Literatură), Ioan Mateiciuc(Arte), Mihai Dimian(Educație și Cercetare), Ionela Păcuraru(Societate civilă), Matei Vișniec (Diplomație Publică), Constantin-Emil Ursu(Memorie și Istorie), Sorin Avram(Jurnalism), Tudor Costel Crețu(Tinere Valori), Dan Dumitrache(Sănătate) și Vasile Armenean (Antreprenoriat).
În finalul evenimentului interpretul de muzică folk Mihai Boicu și tenorul Sorin Ursan Delaclit au susținut câteva momente artistice.

*Cine sunt cei zece OAMENI AI TIMPULUI sucevean

Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(9)
LITERATURĂ
Gheorghe Cîrstian (n. 1961) este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea limba română – limba franceză, și al unui masterat cu specializarea literatura română postbelică. Este inițiatorul și coordonatorul Cenaclului literar „Săgetătorul” (2001), devenit, în ianuarie 2015, Clubul de Poezie Alecart. De asemenea, este inițiatorul și coordonatorul Concursului Național de Jurnalism Cultural „Mihail Iordache”, aflat, în 2015, la a X-a ediție. A inițiat Concursul Național de Diaristică „Mihail Sebastian” (2007, 2008), iar alături de prof. Emil Munteanu (inițiator) și prof. dr. Nicoleta Munteanu coordonează proiectul cultural Alecart.
Nominalizarea pentru secțiunea Literatură a fost făcută pentru coordonarea proiectului cultural Alecart și pentru excelentele rezultate obținute de tinerii îndrumați de Gheorghe Cîrstian la numeroase concursuri naționale și internaționale de literatură (6 titluri de laureat, 9 premii întâi și un număr impresionant de premii speciale).

Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(14)
ARTE
Ioan Mateiciuc (n. 1986) este absolvent al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași și al unui master în managementul relațiilor internaționale și al cooperării transfrontaliere, obținut la Facultatea de Istorie și Geografie, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. A fost vicepreședinte al Asociației Studenților și Absolvenților de Științe Politice Iași, iar din anul 2010 până în prezent este președinte al Asociației pentru Cultură și Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret, o organizație neguvernamentală cu profil socio-cultural. Din anul 2012 coordonează Festivalul Internațional de Muzică Folk și Poezie Folkever.
Nominalizarea pentru categoria Arte a fost făcută pentru organizarea celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional Folkever, desfășurat anul acesta în perioada 18-20 septembrie, la Rădăuți și Siret.


Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(15)
EDUCAȚIE ȘI CERCETARE
Mihai Dimian (n. 1975) este prorectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava. A urmat cursurile de doctorat la University of Maryland. A obținut premiul „Constantin Miculescu” (decembrie 2014) al Academiei Române pentru grupul de lucrări „Fenomene de rezonanță induse de zgomot în sisteme neliniare cu histerezis”.
Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare a fost făcută pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției, „Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” (2015). Prof. univ. dr. Mihai Dimian este coordonatorul științific al acestui proiect prin intermediul căruia vor fi antrenați mai mult de 100 de profesori și cercetători suceveni și vor fi create 6 noi structuri de cercetare: Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare și control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare „hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipării rapide, Laboratorul de incubare a afacerilor.
Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(16)
SOCIETATE CIVILĂ
Ionela Păcuraru este, de 10 ani, învățătoare în satul Dârmoxa, Suceava.
Nominalizarea pentru categoria Societate civilă a fost făcută pentru construirea unei școli în curtea case sale, din fonduri proprii. Unitatea școlară de la Dârmoxa, construită în 1938, se afla într-o stare avansată  de degradare, lipsită de un sistem de încălzire și infestată cu șobolani, iar cea mai apropiată școală era situată la 20 km distanță, pe un drum impracticabil. Cu toate că s-au făcut în mod repetat sesizări, nu au fost alocate fondurile necesare reabilitării imobilului. Inspectoratul Școlar Județean a intenționat să închidă școala din Dârmoxa din cauza numărului redus de elevi, însă Ionela Păcuraru a obținut aprobarea de a-i școlariza în propria sufragerie. Ulterior, realizând că nici Primăria comunei Broșteni și nici Ministerul Educației nu vor aloca fonduri pentru renovarea școlii, a decis să schimbe destinația unei construcții începute în curtea casei sale și să o transforme în sală de clasă pentru cei patru elevi cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.


Matei_Visniec FOTO GOT
DIPLOMAȚIE PUBLICĂ
Matei Vișniec (n. 1956) este considerat cel mai important autor dramatic al momentului. Cea mai mare parte a operei sale (poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri) a văzut lumina tiparului în Franța. Piesele care-i poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi și sunt jucate în peste 50 de țări. Din 1990, este jurnalist la Radio France International, Secția Română. Numeroase premii îi recompensează bogata activitate, venite din partea Uniunii Scriitorilor din România, a Academiei Române, dar și a altor instituții. Cele mai recente sunt Premiul „Augustin Frățilă”, acordat de Uniunea Editorilor din România pentru cel mai bun roman al anului 2013, Negustorul de începuturi de roman (decembrie 2014), și premiul Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea „carte de teatru”, pe anul 2014, pentru volumul Omul din care a fost extras răul.
Nominalizarea la categoria Diplomație Publică a fost făcută pentru Festivalul „Zilele Matei Vișniec”, ajuns în 2015 la ediția a III-a (4-8 mai, Rădăuți).


Constantin_Ursu FOTO GOT
MEMORIE ȘI ISTORIE
Constantin-Emil Ursu (n. 1972) este arheolog și, din 2005, directorul general al Muzeului Bucovinei. A publicat volumele Anthropomorphism and Symbolic Behaviour in the Neolithic and Copper Age Communities of South-Eastern Europe (coordonator împreună cu S. Țerna, 2014), Cele dintâi hărți ale Bucovinei (coautor, 2013), Planul Districtului Bucovina în 72 de secțiuni (coautor, 2011). Este inițiatorul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” și coinițiatorul (alături de Ion Drăgușanul) al Festivalului Bucovina Rock Castle. De asemenea, este inițiatorul programului „Publicațiile Muzeului Bucovinei”, în cadrul căruia sunt editate anual o serie de volume aparținând unor specialiști de marcă din România și străinătate; șase dintre volumele editate de Muzeul Bucovinei apar din 2010 sub egida editurii Karl A. Romstorfer a Muzeului Bucovinei. În anul 2005 a susținut și a adus finanțare la Muzeul Bucovinei pentru Salonul Internațional de Artă Fotografică „Bucovina – mileniul III”, aflat sub egida FIAP, apreciat aproape în fiecare an cu 5 stele. În perioada 2003-2004, acest salon a fost finanțat de Direcția pentru Cultură, al cărei director executiv a fost la acea vreme.
Nominalizarea pentru categoria Memorie și istorie a fost făcută pentru activitatea desfășurată în cadrul Muzeului Bucovinei. În august 2015 a fost finalizată restaurarea Cetății de Scaun a Sucevei și au fost demarate lucrările pentru realizarea unei expoziții permanente care va prezenta acest obiectiv ca entitate militară. Este coordonatorul pe România al Enciclopediei Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, o lucrare elaborată în colaborare cu specialiști din Ucraina (Mihail Videjko) și Republica Moldova (Stanislav Țerna), cel mai mare proiect științific de acest gen din Europa, demarat în 2015 și care va fi finalizat în 2016. În ultimul an au fost organizate cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” și cea de-a V-a ediție a Festivalului Bucovina Rock Castle. Șase dintre volumele publicate de Muzeul Bucovinei au fost distinse între 2007 și 2015 cu premii ale Academiei Române.

07_Sorin_Avram
JURNALISM
Sorin Avram (n. 1964) este jurnalist de presă scrisă, radio și TV format la școalaOpiniei studențești din Iași. A susținut o activitate jurnalistică intensă în cadrul jurnalelor Monitorului de Suceava și Cotidianul și a realizat emisiuni laIntermedia TV . A înființat în 1991 cel de-al patrulea post de radio privat din România (Radio Top Suceava), dar și un săptămânal, Jupânul. Este formatorul a numeroase generații de jurnaliști suceveni în cadrul redacțiilor în care și-a desfășurat activitatea. A activat și ca freelancer în domeniul producțiilor TV. Unul dintre filmele sale documentare, Presa moare dar nu se predă, este o radiografie a situației presei din România, în care și-au exprimat opiniile jurnaliști precum Corneliu Nistorescu, Mircea Toma, Petre Mihai Băcanu, Tudor Octavian ș.a. Actualmente este moderatorul emisiunii Vorbește liber de la TVR. A fost nominalizat la categoria Jurnalism pentru întreaga activitate.


Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(20)
TINERE VALORI
Tudor Costel Crețu (n. 1998, Suceava), elev la Liceul Internațional de Informatică din București, este considerat un geniu al fizicii. Și datorită participării sale, România a ocupat la Olimpiada Internațională de Fizică din 2014 primul loc în Europa și locul 10 în lume. În 2014, a obținut patru medalii de aur – una la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (Grecia), două la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (Suceava) și una la Olimpiada Internațională de Astronomie (Kârgâzstan) – și două medalii de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică (Singapore) și la Olimpiada Internațională de Fizică (Kazahstan).
Nominalizarea la categoria Tinere valori a fost făcută pentru rezultatele deosebite din 2015, an în care a obținut medalia de aur la The Asian Physics Olympiad (China, 2015), medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică (India, 2015) și medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (Indonezia, 2015).

Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(22)
SĂNĂTATE
Dan Dumitrache (n. 1961) este medic ginecolog și coordonator al Centrului Medical Bucovina. A absolvit Universitatea Națională de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București. În 1999 a participat la un schimb de experiență organizat de Ministerul de Externe în Chartres (Franța). În anul 2001 a urmat un curs de supraspecializare în gineco-oncologie la Institutul Oncologic Fundeni (București). A participat la congrese anuale de specialitate și la simpozioane și congrese în Europa și China.
Nominalizarea pentru categoria Sănătate a fost făcută pentru faptul că în 2015 a sprijinit inițiativa de informare publică intitulată „Oprește cancerul de col uterin!”, ediția a doua. S-a implicat și în campania „S.O.S. Copilăria! Alege să trăiești frumos!”, organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, care urmărește informarea și conștientizarea tinerilor din toate mediile cu privire la riscurile începerii vieții sexuale la o vârstă fragedă; informarea cu privire la traficul de persoane, identificarea riscurilor, precum și a măsurilor de protejare, diseminarea informațiilor prin pliante și broșuri cu informații utile și persoane de contact.


06_Vasile_Armenean
ANTREPRENORIAT
Vasile Armenean (n. 1970) este patronul companiei Betty Ice. A început afacerea cu înghețată de la zero, fiind un model de antreprenor român de succes. Fugit din România comunistă după mai multe încercări eșuate, Vasile Armenean a ajuns în cele din urmă în Austria, unde i-a venit ideea de a porni o afacere cu înghețată italienească. Pentru că regimul comunist căzuse între timp, în anul 1991 s-a hotărât să fie primul sucevean care să vândă înghețată italienească în orașul natal. Afacerea a fost demarată în 1994 și după 20 de ani compania Betty Ice are o cifră de afaceri de 19 de milioane de euro.
Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost făcută pentru deschiderea serviciului online de livrare a înghețatei Betty Ice direct la domiciliul clienților, mai întâi pentru București. Dacă proiectul va fi unul de succes, atunci acest nou sistem de livrare va fi extins la toate orașele din țară cu mai mult de 300 000 de locuitori. Produsul va ajunge astfel la consumator în starea cea mai bună, pentru că va fi transportat în condiții termice optime.

Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(3) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(2) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(10) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(12) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(7) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(6) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(4) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(5) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(1) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(24) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(23) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(18) Gala Oamenii Timpului Suceava 09.11.15(19)
- See more at: http://www.ziaruldepenet.ro/2015/11/10/gala-oamenii-timpului-un-eveniment-de-exceptie-pentru-suceveni/#!prettyPhoto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu