miercuri, 4 februarie 2015

Dodo Niță: „Vine puternic banda desenată românească!”



Castelul din carpati coperta
Vineri, 30 ianuarie 2015, s-au lansat la librăria Anthony Frost din Bucureşti nu unul, ci două albume de benzi desenate de către Şerban Andreescu, înregistrându-se astfel o adevărată premieră naţională, la scara întregii (mici) istorii a BD-ului românesc.
Cele două albume sunt Poveşti, adaptare după Ion Creangă şi Castelul din Carpaţi, după Jules Verne. Ambele sunt desenate de Şerban Andreescu, după scenarii scrise de Adriana Nazarciuc şi Liviu Antonesei, şi au fost editate de către mica, dar dinamica editură ieşeană Adenium.
În cele ce urmează, mă voi opri asupra Castelului din Carpaţi, ştiut fiind că Jules Verne rămâne unul dintre scriitorii cei mai apreciaţi de către cititoriide toate vârstele ai revistei noastre.
Albumul, şi îl numesc astfel pentru că este un adevărat album de lux, tipărit impecabil,   în culori, pe hârtie lucioasă şi având coperţi cartonate – este o adaptare fidelă a romanului omonim. Însă, faţă de roman, Andreescu aduce, prin tuşa sa comică, un plus de umor, poate chiar necesar romanului serios şi gotic din secolul XIX, modernizându-l. Doctorul Paţac, de pildă, de multe ori chiar te face să râzi cu poftă.
Andreescu pune în scenă mai toate personajele din roman, ba chiar îl introduce ca personaj pe narator, însuşi Jules Verne, aşa cum se practică în banda desenată şi aşa cum a mai procedat desenatorul nostru şi în alte albume de-ale sale. În fine, desenează senzual cel două personaje feminine, Mioriţa şi Stilla.
Fiind un desenator cu experienţă, Şerban Andreescu respectă îndeaproape trama imaginată de Jules Verne şi reuşeşte, şi din punct de vedere grafic, să gradueze suspansul până la ultima planşă a albumului.
Castelul din carpati plansa
Opera lui Jules Verne este una dintre cele mai adaptate în benzi desenate, din întreaga lume. Însă, dacă romanele sale cele mai cunoscute, au fost adaptate chiar şi de zeci de ori, de-a lungul timpului, Castelul din Carpaţi cunoaşte astăzi abia cea de-a doua sa versiune desenată, după Le Chateau de Carpathes, desene Eric Rucstuhl, scenariu Marc Jakubowski, apărut la editura franceză Roymodus.
Castelul din Carpaţi este un album de benzi desenate pe care îl poţi citi la orice vârstă, iar fanii lui Andreescu îl vor aşeza pe etajeră, alături de celelalte cinci ale sale, apărute toate la editura Adenium, în ultimii 4 ani.
Fanii lui Jules Verne vor aşeza însă acest album alături de celelalte adaptări româneşti după romanele marelui scriitor francez:
-          Căpitan la 15 ani, desene de Nicu Russu, editura Stadion 1972
-          Cinci săptămâni în balon, desene de Vali Ivan, editura Egmont, 2005
-          Doi ani de vacanţă, desene de Livia Rusz, editura Studis, 2010
-          Keraban Încăpâţânatul, desene de Călin Stoicănescu, edituraStudis,2012
Pentru aceeaşi fani anunţ că este în cursul de apariţie şi albumul Eternul Adam, desenat de Gabriel Rusu.
Cu dubla lansare de la Anthony Frost, anul BD 2015 se deschide cu artificii. Urmează alte cel puţin 10 albume. Vor continua să apară revistele HAC, Terapie de Basm (un număr dublu este anunţat pentru februarie, având ca invitat pe un mare desenator BDSF al anilor 90, Radu Gavrilescu din Iaşi). La Comic Con-ul din mai vor fi lansate primele numere ale două noi reviste de benzi desenate science-fiction.
Aşa că, dragi cititori, pregătiţi etajerele, vine puternic banda desenată românească!

www.adenium.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu