joi, 12 februarie 2015

Să mâncăm etic. În curând, la Adenium

SĂ MÂNCĂM ETIC: O ANALIZĂ A MORALITĂŢII CONSUMULUI DE ANIMALE – DE GARY L. FRANCIONE ȘI ANNA CHARLTON

Gary L. Francione și Anna Charlton
În curs de apariţie la editura Editura Adenium „Să mâncăm etic – o analiză a moralităţii consumului de animale” – traducerea în româneşte a cărţii Eat Like You Care de Gary L. Francione şi Anna Charlton.
Traducere în limba română de Oana-Celia Gheorghiu şi Andra Hâncu.
www.adenium.ro/in-curs-de-aparitie/216-s-mancm-etic-o-analiz-a-moralitii-consumului-de-animale.html
Să mâncăm etic: o analiză a moralităţii consumului de animale - de Gary L. Francione și Anna CharltonVersiunea în limba engleză aparută la editura Exempla Press în 2013
Eat Like You Care - de Gary L. Francione și Anna CharltonAceastă carte aduce în prim-plan problema consumului de animale.
Cu toții pretindem că ne pasă de animale și că ele au valoare morală într-o anumită măsură. Cu toții pretindem că este greșit să provocăm în mod inutil suferință și moarte animalelor și – în ciuda oricărui dezacord pe care l-am putea avea cu privire la ceea ce înseamnă necesitate – cu toții suntem de acord că suferința și moartea animalelor nu pot fi justificate de motive precum plăcerea, amuzamentul sau comoditatea oamenilor. Îl condamnăm pe Michael Vick pentru luptele sale de câini deoarece credem cu tărie că în ciuda oricărei plăceri pe Vick a avut-o din această activitate, ea nu ar putea să justifice ceea ce a făcut.
Deci cum putem justifica faptul că ucidem atâtea miliarde de animale terestre și marine în fiecare an pentru mâncare? Indiferent cât de „uman” am trata și am ucide aceste animale, cantitatea de suferință pe care o provocăm este compleșitoare. Cu toate acestea nimeni nu susține că alimentele de origine animală sunt necesare pentru a avea o sănătate bună. Mai mult, există din ce în ce mai multe dovezi care arată că produsele alimentare de origine animală sunt dăunătoare pentru sănătate. Dar indiferent de ceea ce credeți despre aceste dovezi, nu există nicio îndoială asupra faptului că putem fi sănătoși adoptând o dietă vegană. De asemenea există un consens general asupra faptului că agricultura specializată în creșterea animalelor este un dezastru ecologic. Aceasta este responsabilă pentru poluarea apei, a aerului, pentru despăduriri, eroziunea solului, utilizarea ineficientă a proteinelor de origine vegetală și a apei, precum și de alte lucruri care dăunează mediului.
Cea mai bună justificare pe care o avem pentru această cantitate inimaginabilă de suferință și moarte pe care o producem animalelor, este că au gust bun. Ne place gustul alimentelor de origine animală. Dar cu ce diferă aceasta de cazul Michael Vick, care a susținut că luptele de câini erau justificate deoarece îi plăcea să se uite la câinii care se luptă? Lui Vick îi plăcea să stea pe marginea arenei să vadă câinii luptându-se. Nouă ne place să stăm vara în jurul grătarului pe care frigem cadavrele unor animale care au avut vieți la fel de rele, dacă nu chiar mai rele decât câinii lui Vick. Care este diferența dintre Michael Vick și aceia dintre noi care consumă alimente de origine animală?
Această carte demonstrează că nu există nicio diferență sau, cel puțin, nu una de ordin moral.
Francione și Charlton susțin că dacă animalele contează din punct de vedere moral – dacă respingeți ideea conform căreia animalele sunt obiecte – propriile dvs. convingeri vă cer să vă opriți din a consuma produse de origine animală. O dietă vegană nu este „extremă”; ceea ce este extrem este inconsecvența dintre ceea ce credem și ceea ce facem atunci când vine vorba despre animale.
Mulți dintre noi suntem tulburați când ne gândim la animalele care ne ajung în farfurie. Poate că ne-am gândit să nu mai mâncăm produse de origine animală, dar au existat multe motive care ne-au determinat să nu facem acest lucru. Autorii explorează peste 30 dintre aceste pretexte pe care le-au auzit fiind vegani de mult timp și abordează fiecare dintre acestea demonstrând de ce aceste pretexte nu funcționează. Plină de claritate și de bun simț în ceea ce privește etica privitoare la animale, fără jargon sau teorii complicate, această carte va schimba modul în care vă gândiți la ceea ce mâncați.
Va invităm să răspundeţi câtorva întrebări:
  • Aţi iubit vreodată un animal?
  • Aţi avut vreodată un animal pe care l-aţi considerat membru al familiei dvs.?
  • Consideraţi că este greşit să provocăm suferinţă şi moarte animalelor?
  • Consideraţi că animalele au valoare morală?
  • Va interesează de unde provin alimentele pe care le consumaţi?
  • Ştiţi de unde provin alimentele de origine animală?
  • Cumpăraţi ouă sau carne provenite de la animale crescute în spaţiu liber?
  • V-aţi gândit vreodată să deveniţi vegetarian?
  • Sunteţi vegetarian din motive etice?
  • V-aţi gândit să deveniţi vegan?
  • V-aţi dori să deveniţi vegan, însă credeţi că nu aţi putea adopta o dietă vegană?
  • Sunteţi deja vegan şi aţi dori să găsiţi modalităţi mai eficiente de a comunica cu cei care apară dietă omnivoră?Dacă aţi răspuns afirmativ la oricare dintre întrebările de mai sus, această carte vi se adresează. Nu ezitaţi, citiţi-o chiar acum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu