vineri, 13 martie 2015

Adenium: Ziua COLLOQUIUM la LIBREX 2015


Ziua COLLOQUIUM la LIBREX: lansare și masă rotundă
Evenimentul de lansare a cărții are loc vineri, 13 martie 2015, de la ora 18:00, în cadrul programului LIBREX 2015 (Agora EX LIBRIS II).
  • Participă: conf. univ.dr. Teodora Prelipcean, prof.univ.dr. Cristian Bocancea (decanul Facultății de Drept, Universitatea „Petre Andrei” din Iași).
  • Moderator: prof.univ.dr. Daniel Șandru, director editorial ADENIUM.
După evenimentul de lansare, va avea loc o masă rotundă cu tema: Mediul academic și cultura politică în spațiul românesc
  • Participă: prof.univ.dr. Cristian Bocancea, prof. univ. dr. Sorin Bocancea, conf.univ.dr. Teodora Prelipcean, lect. dr.Lucian Dîrdală, asist.dr. Dorina Țicu, asist. dr. Corina Barbaros.
  • Moderator: prof.univ.dr. Daniel Șandru, director editorial ADENIUM.
UTOPIA
Structurată pe trei capitole, lucrarea oferă o imagine de ansamblu – descriptivă, explicativă, interpretativă și comprehensivă – asupra complexului domeniu specific genului literar cunoscut sub numele de utopie. Din abordarea propusă nu lipsesc personalitățile marcante ale genului, sublinierea locurilor comune scrierilor utopice, modalitățile diferite în care au fost imaginate societățile perfecte de-a lungul timpului ori eșecul tuturor încercărilor de a transpune imaginarul în real. Studiul se adresează atât publicului larg, cât și cititorului avizat, fiecare din cele două categorii descoperind informații utile și repere interpretative.
utopia-imaginarul-social-intre-proiecie-i-realitate

Fragmente:
„Subiect inepuizabil, despre care s‑a scris mult și se va mai scrie, utopiile pornesc de la necesitatea reformării parțiale sau totale a mediului uman, schițând tipuri diverse de societăți ideale, societăți în care, de exemplu, proprietatea privată este abolită, structura socială este una fără privilegii, inegalități și injustiții, toleranța religioasă este afirmată.”

„Indiferent de tipul de societate la care autorii s‑au raportat, de mediile variate din care provin, de cultura și educația primite, reflectarea critică a realității socio‑politico‑economice reprezintă și ea una dintre trăsăturile comune scrierilor utopice. Astfel, cu toții sunt preocupați să identifice tarele specifice respectivelor societăți, să dezvăluie contradicțiile și conflictele existente, criza instituțiilor, fie ele economice, politice sau de altă natură, și să ofere soluții – economice, politice, sociale, religioase –, astfel încât să fie posibilă reformarea vechii societăți și construirea uneia noi în care binele și fericirea să nu fie apanajul celor bogați, ci al tuturor. Critica se realizează direct sau indirect, explicit sau implicit, prin varii mijloace. De asemenea, și poeții, și oamenii politici, dar și autorii de romane, folosind satira, ironia și argumentele raționale își exprimă nemulțumirile, revolta sau insatisfacțiile.” (pp. 36-37)

„O altă trăsătură întâlnită în majoritatea scrierilor utopice și care trebuie relevată o constituie inteligența și luciditatea povestitorilor/conducătorilor cetății, lupta acestora împotriva nedreptăților cu armele neconvenționale ale spiritului critic. Cu toții sunt fini analiști, manifestând atitudine, și nu indiferență, dovedind o capacitate deosebită în a reflecta și clarifica ce merită prețuit și ce trebuie respins, problematizând în permanență și refuzând să accepte modul în care societatea vremii era construită. Analizele lor denotă totodată o excelentă cunoaștere a realității, iar criticile sunt caustice și vehemente. Drept
urmare, putem afirma că marii utopiști sunt actori speciali care dețin înzestrări speciale, astfel de persoane reprezentând o minoritate în orice societate.” (p. 39)

Despre autoare
Teodora Prelipcean (n. 1967) este conferențiar la Facultatea de Științe Politice și Administrative și director al Departamentului de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Petre Andrei”, Iași. Licențiată în filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași (1994), a obținut diploma de studii aprofundate în „Filosofie și spiritualitate răsăriteană” (1996) și doctoratul în filosofie (2003). A urmat stagii de specializare la Faculté des Sciences Économiques et Sociales, Université de Lille, Franța (1993), și la Faculty of Law, University of Lapland, Finlanda (2000). Este membră a asociației internaționale Council for Research in Values and Philosophy, membră a International Advisory Board (Editura Lumen, Iași), reviewer al revistei Philosophy Study și redactor la revista Polis. A publicat articole și studii în reviste de specialitate românești și străine (Revista de Teorie SocialăSymposionPhilosophy StudyProcedia – Social and Behavioral Sciences), în volume colective și lucrarea Explicația în științele socio-umane (2004).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu