Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat. Acestea sunt categoriile pentru care se caută „oamenii timpului”, adică oameni valoroși, care, prin proiectelor lor s-au evidențiat în comunitate și pot deveni exemplu pentru ceilalți.
Cea de-a treia ediția a campaniei „Oamenii timpului” s-a extins anul acesta la nivelul întregii țări, precum și în Republica Moldova, regiunea Cernăuți și diaspora. Printre orașele unde au fost create centre de monitorizare este și Sibiul. Ieri, 23 mai, în cadrul conferinței de lansare a proiectului la Sibiu, directorul Teatrului Național Radu Stanca, Constantin Chiriac, de altfel, membru al juriului la categoria „Diplomație publică” a spus că e nevoie ca valorile autentice să fie promovate:  „Avem nevoie de scări de valori, avem nevoie de exemple vii a ceea ce înseamnă implicarea, competența și mai ales responsabilitatea în fiecare domeniu de activitate. Oamenii timpului, o echipă de oameni foarte inimoși de la Iasi, m-au convins că e important să arătăm aceste exemple.  Suntem la a 3-a ediție, care va fi o ediție națională, ei au pornit cu o ediție locală, apoi regională, iată acum, se implică la nivel național. Sperăm să găsească parteneri în toate părțile țarii, astfel încât valorile autentice să fie cu adevărat promovate și aceste exemple să devină purtătoare de mesaj pe mai departe. Responsabilitatea și competența pot să schimbe România și să aducă o stare de normalitate. Nu e simplu și nici nu e ușor.”
Este un proiect mult mai amplu care urmărește o recunoaștere, o identificare și o evidețiere a celor mai importante lucruri care se petrec în cultura și în societatea românească.
Poetul Radu Vancu este și el membru al Juriului Național al Campaniei „Oamenii Timpului” la categoria „Literatură”. Spune că un astfel de proiect este esențial pentru restabilirea unei scări valorice de care avem  nevoie: „Nu sunt doar niște premii acordate de revista Timpul printre alte premii, ci este un proiect mult mai amplu care urmărește o recunoaștere, o identificare și o evidețiere a celor mai importante lucruri care se petrec în cultura și în societatea românească, în fiecare an. Este un proiect  esențial, mai ales în anomia valorică de astăzi. Lucrurile sunt atât de amestecate încât a evidenția, din cand în când, care sunt vectorii, care sunt energiile ce ne pot scoate din această băltire, e un lucru capital. Lista nominalizaților la cele 10 categorii, din cele două ediții anterioare, arată clar că avem oameni care configurează o comunitate ce își face datoria la superlativ și ne face mândri să recunoaștem că există acești oameni printre noi. ”
Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociaţiei Revistei „Timpul” şi beneficiază în 2016 de o recunoaştere extraordinară din partea unora dintre instituţiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei României, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului” RO+. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.
În urma campaniei (care va cuprinde etapele de nominalizare, vot al publicului, precum şi de jurizare), la finalul anului vor fi acordate, în cadrul unui eveniment de înaltă ţinută, zece premii unor personalităţi sau organizaţii din plan local, naţional şi internaţional care, pe parcursul ultimului an (octombrie 2015 – septembrie 2016) și-au dovedit excelența. Publicul din întreaga țară și din afara ei va avea posibilitatea de a propune, pe platforma Oamenii Timpului, nominalizari pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării.