Suceava, 20 mai. Cea de-a III-a ediţie a Campaniei „Oamenii Timpului”, cea mai importantă competiţie din România care îşi propune să răsplătească şi să promoveze vârfurile vieţii culturale şi sociale a fost lansată oficial la Suceava la Camera de Comerţ şi Industrie. Laureaţii suceveni din 2015, organizatorii și principalii parteneri ai Campaniei au dezvăluit presei cele mai recente informaţii privind formatul din acest an al Galei „Oamenii Timpului” RO+ şi procesul de selecţie.
Ne bucurăm că și în acest an suntem prezenți la Suceava. Dat fiind faptul că, în contextul ediției regionale din 2015, Suceava a avut trei premianți (la categoriile Literatură, Educație și Cercetare și Diplomație publică), am convingerea că se va prezenta foarte bine, prin personalități de excepție, și în competiția mult mai strânsă din 2016”, a apreciat prof. univ. dr. Daniel Şandru, preşedinte al Juriului Naţional şi director al revistei de cultură contemporană „Timpul”. Domnia sa a ţinut să exprime mulţumirile echipei „Oamenii Timpului” față de Consiliul Județean Suceava, „care a înțeles importanța susținerii acestui proiect”.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea științifică la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava şi laureat al Galei „Oamenii Timpului” 2015 în cadrul categoriei „Educație și Cercetare”, a fost de părere că această Campanie reprezintă o provocare importantă lansată societății româneşti de a recunoaște și promova personalități ale vieții publice din România, în contextul în care „spațiul public este invadat de mediocritate. Început ca un demers local, evenimentul a căpătat rapid o importanță regională și chiar transnațională reușind să atragă interesul românilor de pretutindeni. Sper ca ediția din acest an să consolideze comunitatea formată și să reprezinte nu numai o campanie de recunoaștere a realizărilor excepționale ci și un catalizator de noi proiecte pentru societate.
Profesorul sucevean Gheorghe Cîrstian, laureat al Campaniei „Oamenii Timpului”, ediția 2015, NE+, categoria „Literatură”, pentru proiectul revistei „Alecart”, a definit proiectul ca fiind unul „vizionar, atipic şi exemplar”. Un atu al competiţiei îl reprezintă juriul, care, prin componenţa sa, deţine autoritatea necesară evaluării tuturor candidaţilor pentru prestigiosul trofeu. Un alt punct forte al Campaniei identificat de profesorul Cîrstian constă în diversitatea domeniilor pentru care sunt făcute nominalizări, depăşindu-se astfel cadrul artelor. „Premierea proiectului Alecart poate a putut părea surprinzătoare, dacă aprecierea valorii ar fi ținut exclusiv de cantitate. Unicitatea proiectului Alecart provine dintr-o configurare de ordin fractalic în asociere cu Campania Oamenii Timpului: armonioasa așezare a părților unui întreg, în care fiecare parte, la o privire mai atentă, promovează creator, deci vizionar, întregul”, a declarat Gheorghe Cîrstian.
În opinia profesorului Florin Iancu, managerul Campaniei „Oamenii Timpului”, succesul înregistrat la Suceava de competiţie la ediţia precedentă, în 2015, a demonstrat interesul deosebit al locuitorilor bucovineni față de valorile care îi reprezintă în societatea contemporană. „Acest fapt ne-a îndreptățit să credem într-o colaborare pe termen lung, reflectată în acordul de parteneriat cu autoritățile județene pentru ediția din acest an. Ne exprimăm speranța că și la această ediție, vom avea onoarea de a premia oamenii locului pentru proiectele valoroase inițiate și puse în slujba comunității!”
La conferinţa de presă organizată cu sprijinul ADR Nord-Est au mai participat conf.univ.dr. George Bondor, redactor-șef al Revistei TIMPUL și Angela Zarojanu, președintele Asociației „SEVA”, partener al Campaniei „Oamenii Timpului”.
Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociaţiei Revistei „Timpul” şi beneficiază în 2016 de o recunoaştere extraordinară din partea unora dintre instituţiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei României, a acordat Înaltul Patronaj evenimentului. De asemenea,  Gala „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.
În urma campaniei care va cuprinde etapele de nominalizare, vot al publicului, precum şi de jurizare, la finalul anului vor fi acordate în cadrul unui eveniment de înaltă ţinută zece premii unor personalităţi sau organizaţii din plan local, naţional şi internaţional care, pe parcursul ultimului an (octombrie 2015 – septembrie 2016) și-au dovedit excelența. Categoriile vizate sunt:Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.
Ediția a III-a a extins Campania la nivelul întregii țări, precum și în Republica Moldova, regiunea Cernăuți și diaspora. În acest scop au fost create opt centre de monitorizare (Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Sibiu, Neamț și Timișoara), în care vor funcționa echipe de lucru care vor asigura competiţiei un caracter unitar. Publicul din întreaga țară și din afara ei va avea posibilitatea de a propune, pe platforma www.oameniitimpului.ro, propuneri de nominalizare pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării.
Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Adenium. (www.oameniitimpului.ro)