miercuri, 9 iulie 2014

O inimă de Broscuță


Serie de zeci de volume ilustrate pentru copii si parinti (poveste pentru toate varstele). Legendele se nasc încontinuu, curgând unele din altele, ca in O mie si una de nopti.

Nu este o simplă carte: O inimă de Broscuta este o LUME
Moto-ul seriei: Tainele lumii intr-o carte.

Mesajul transmis de O inimă de broscuta:
desi în totalitatea ei povestea se poate constitui în rețeta unui caracter puternic, fundalul este dominat de sensibilitate, de magie, de frumusete pana in cele mai mici detalii.

Scurta descriere
Autorul, motivat si, totodata, constrans de propriul destin, naste, in conditii extreme, intre cei patru pereti ai unei carcere, personaje fictive cu trecere atat printre copii, cat si printre adulti. Poate de aceea, pe cat de controlabil este fizicul sau, pe atat de neastamparata, de nelimitata si de indrazneata ii este imaginatia. 

Inca din primele volume ale seriei O inima de broscuta, li se face cunostinta cititorilor, fie ei cu grijile scolii si ale programului de joaca pe umeri, fie apasati de responsabilitati de oameni in toata firea, cu trei personaje principale: un purice, o picătură de sânge si un viermisor de mătase.
Puricele isi deruleaza filmul pataniilor in blana unul sobolan, stapanul si casa sa. Avandu-l ca partener de festin existential pe un vierme-pui de mătase, alintat Copilasul, Puricele este inzestrat de catre Gheorghe Virtosu cu imaginatie, simt al aventurii, umor si o inima generoasa. Este evident ca autorul se foloseste de arma cu eficienta maxima a basmelor si povestilor, personificarea. Eroii, chiar daca sunt din lumea necuvantatoarelor, preiau din insusirile omenesti, pentru a-si indeplini rostul in cateva zeci sau sute de pagini, dupa caz. Astfel, Puricele nostru vorbeste, rade, are amintiri, parinti, bunici, principii de viata, se uita dupa fete, se imprieteneste, sta intr-o casa cu un cuptor si curte, are frati mai mari la care se uita cu respect, dragoste si uneori cu invidie. 
Mizand pe familiaritate, pe tonul acela naiv si amical pe care il folosesc copiii in discutiile dintre ei, O inima de broscuta nu se sfieste nici de infratirea cu tonul patetic pentru a ajunge la inima celor pentru care este scrisa. Pierzandu-te printre filele sale nascute dintr-o hartie fina si lucioasa, cu ilustratii atent concepute, vei intelege ca locurile comune din memoria afectiva a fiecaruia dintre noi sunt cele din care se hraneste autorul. Astfel, intelepciunea bunicilor, duiosia si blandetea mamei, asprimea aparenta si felul de a fi protector al tatalui, dezamagirile nascute din relatiile cu cei apropiati metamorfozate in lectii de viata domina si universul Puricelui, la fel cum il domina pe cel al oricarui individ de pe acest pamant.
Gheorghe Virtosu amesteca trasaturi ale realului cu elemente specifice fantasticului, magicului, imaginarului, filozofia existentiala - cu detasarea unui vis frumos. 

Incarcata de meditatii asupra rostului si momentelor cheie ale vietii, cu personaje pe cat de jucause si dornice de a castiga simpatie, pe atat de animate de semnificatii si de responsabilitati spirituale, seria O inima de broscuta nu este neaparat pentru copii, dar poate fi citita si inteleasa si de catre copii cu acordul si cu ajutorul parintilor, intrucat naste intrebari pe care doar adultii le pot descalci pentru cei mici, este o carte a lui ÎMPREUNĂ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu