miercuri, 29 aprilie 2015

Lecții de seducție cu Pilar Sordo și Angelica Lambru. La Adenium

Pilar Sordo este una dintre cele mai cunoscute autoare de cărți de dezvoltare personală din America Latină. Psihologă de mare prestigiu, își desfășoară activitatea profesională în Santiago de Chile, oferind, în plus, consultanță unităților de învățământ din întreaga țară, precum și pentru numeroase companii naționale sau internaționale.




 „Suntem scufundați întro structură socială care erotizează totul. Afișele, publicitatea și mediile de comunicare valorează preferențial tot ce are legătură cu comportamentul sexual. Până și pentru a vinde un tractor trebuie să apară o femeie dezbrăcată, deoarece se pare că poate influența decizia unui bărbat de a cumpăra tocmai acel tractor, și nu altul. Această supraerotizare socială pe care o trăim are anumite efecte în universul nostru personal.” Pilar Sordo



LECȚIA 7
(traducere de Angelica Lambru) 
IULIE
Îndrăznește să te joci

            Într-o societate ca a noastră, care apreciază seriozitatea ca pe un recurs al inteligenței și al profunzimii, pare deplasat să vorbim despre joc, deoarece se conturează ca un conținut puțin credibil și cu nuanțe de imaturitate. Referirea la joc în cuplu sau în seducție, în general, tinde să dea reacții rizibile sau pudice.
            (...)
            Bărbații sunt mai buni decât femeile în această privință. Există importante diferențe de gen. Noi, femeile părăsim jocul de la o vârstă fragedă. După cum arătam în Trăiască diferența!, aceasta se explică prin faptul că simțim de mici necesitatea de a fi de folos. Înțelegem mult prea repede că jocul este o pierdere de vreme în comparație cu ce putem învăța ca să le fim de folos celorlalți.
            De aceea, jocul cu păpușile este un joc de învățare. În realitate, este un joc pe roluri, în care se învață cum să fii mamă, o abilitate care va fi îndreptată către celălalt și nu către sine, de-a lungul vieții.
            Jocul cu ceșcuțele este, la fel, un preantrenament pentru rolul de gospodină. Se întâmplă astfel cu majoritatea jocurilor feminine din copilărie; cele mai multe sunt jocuri pe roluri. Jocurile de băieți, în schimb, sunt legate mai mult de dezvoltarea abilităților corporale, iar obiectivul lor este stimularea masculinității și plăcerea proprie.
            Ei nu renunță niciodată la joc și nu au nevoie de „ceva” ca să se joace. Montează și demontează lucruri, au un hobby la care nu renunță în niciun moment sau un canal de televiziune pe care-l urmăresc în mod asiduu.
            Odată cu creșterea, în calea de integrare a „femeii bune” și a celei „rele”, femeile se confruntă cu provocarea de a încerca unele conduite ludice. „Femeia bună” nu s-a jucat niciodată, mai ales în relațiile intime. În schimb, jocul este specialitatea „femeii rele”. De aici prejudecata de a crede că jocul în intimitate este asociat cu libertinajul sexual și că are conotații negative, fapt care inhibă pe oricine ar încerca să-l practice.
            În zilele noastre, când femeia îndrăznește să aspire la fuzionarea ambelor femei în interiorul său, comportamentul ludic tinde să apară cu mai mare libertate și cu sancțiuni mai mici. Striptease-ul și folosirea lenjeriei intime senzuale sunt exemple cât se poate de bune ale acestei integrări.
            În general, comportamentul ludic rememorează în inconștientul colectiv ritualele tribale și tinde deci să scoată la lumină latura noastră cea mai „sălbatică” ori „primitivă” pe care o cenzurăm în mod eronat.
            Cei care trăiesc în cuplu de multă vreme se adaptează mai greu la comportamentele ludice, deoarece rutina face din relațiile intime un proces mecanic, deloc creativ. Aceștia se văd obligați să facă un efort pentru a planifica lucruri în doi, în absența copiilor, cu scopul resuscitării elementelor de cochetărie și de seducție care să-i ajute să recupereze momentele intime care la începutul relației erau atât de naturale.
            Multe cupluri, mai ales adulții, afirmă că nu s-au jucat niciodată unul cu celălalt, iar motivele sunt, frecvent, asocierea jocului cu frivolitatea și viața licențioasă, aspecte puțin valorate.
            Sunt de părere că dragostea, ca să se mențină de-a lungul timpului, are nevoie de aspecte ludice care să le permită partenerilor să se întâlnească în planuri diferite de cele obișnuite, zilnice, unde umorul să fie spațiul ideal pentru destinderea relației, pentru creșterea încrederii și dezvoltarea seducției către spații necunoscute.
            (...)
            În această lecție vreau să vă invit să vă jucați. Copiii pot fi un instrument minunat, pentru că vă permit să exersați jocul odată cu ei. Pictați, cântați, râdeți, săriți, faceți tot ce poate fi calificat drept conduită ludică.
            Analizați cum vă simțiți, descoperiți cât sunteți de capabili să seduceți jucându-vă și mai ales cât de bucuroși vă simțiți făcând-o. E posibil să descoperiți cu durere că nu v-ați mai jucat de mulți ani sau că niciodată nu ați făcut-o. Și totuși, niciodată nu e târziu să recuperați capacitatea de a vă conecta cu copilul din interior, care așteaptă cu nerăbdare să iasă la lumină.
            În sfera intimității vă veți putea juca doar dacă atitudinea ludică se aplică și altor fațete vitale. E curios să realizați cum conduita ludică trece prin același proces ca și seducția: se poate experimenta în termeni intimi doar dacă o aveți încrustată în suflet și sunteți capabili să o trăiți într-o manieră integrală, nu doar din punct de vedere sexual.
            În sfârșit, vă invit în capitolul de față să vă mișcați, să descoperiți cantitatea imensă de fațete și chipuri pe care le avem cu toții. În măsura în care le vom cunoaște, le vom aprecia și le vom folosi în mod adecvat, profunzimea, spiritualitatea și transcendența noastră vor crește în mod notoriu și minunat.


TEME PENTRU LUNA IULIE
·         Îndrăznește să te joci și eliberează copilul din interior.



Volumul „Lecții de seducție”, de Pilar Sordo, în traducerea Angelicăi Lambru, va fi lansat în cadrul evenimentelor ADENIUM de la Bookfest (București20-24 mai 2015).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu