joi, 2 aprilie 2015

Probleme la 23 de ani

 

„…un strigăt dureros după o perioadă îndelungată de înăbușire a sentimentelor reale despre viață și despre natura umană, cînd o resemnare în fața circuitului de nepătruns a ceea ce reprezintă însăși viața.”- Cosmin Leucuţa despre „Laptele negru al mamei”
Romanul care se anunţă parte dintr-o trilogie, urmînd a fi continuat cu volumele „Sămînța neagră a tatălui” și „Sîngele negru al copilului”, sintetizează în 390 de pagini plictiseala, mândria, egoismul, căutarea, iubirea, sexul, lupta în zadar, adică viaţa.
“Tipa ridică o sprînceană. EA era prietena lui. Lăsă plasa cu flori să cadă pe parchet, şi îl privi în modul acela. Era modul ei personal de a-l privi. Şi acum îl privea aşa. Încerca să îşi spună în sinea ei că nu văzuse cum tocmai prietenul ei primise o palmă de la altă tipă, care apoi ieşise plîngînd din apartamentul lui.”
„Citind cartea lui Cosmin Leucuţa nu îţi trece nici un moment prin cap că acesta este un debut. Nu am sesizat nicio stîngăcie de începător. Textul curge natural, parcă nici nu e scris, parcă e vorbit. Am avut senzaţia, la un moment dat, că stilul şi structura poveştii îmi aduc aminte de Mircea Cărtărescu, după alte 50 de pagini am verificat de mai multe ori coperta, să fiu sigură că nu este vreo traducere a unui bestseller anglo-saxon. Nu era. Era chiar Cosmin Leucuţa, un romancier în toată regula, care a ales să stea ascuns pînă acum. Nici nu am mai simţit nevoia să identific vreun scriitor care l-ar fi influenţat pe Leucuţa, deşi este evident din text că a citit mult şi temeinic înainte de a scrie acest roman.” – Andreea Tănase
Cosmin Leucuța (n. 1986) este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest, Timișoara. A publicat în revista EgoPHobia trei povestiri și trei nuvele. Romanul său de debut, Laptele negru al mamei, este unul din cele două cîștigătoare ale Concursului de Debut organizat de Editura Adenium în anul 2013 (secțiunea Proză).
Volumul de debut al lui Cosmin Leucuța, „Laptele negru al mamei” va fi prezentat sâmbătă, pe 4 aprilie, de la ora 12:00, la Arad, în incinta librăriei Cărturești. La evenimentul de prezentare a cărții vor participa: Cosmin Leucuța, Daniel Șandru (director editorial Adenium), Gabriel Cheșcu (redactor-șef Adenium). Evenimentul va fi moderat de Andrei Giurgia.
(material realizat de Maria Morariu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu