marți, 1 septembrie 2015

Recenzie: Povesti dupa Ion Creanga - benzi desenate de la editura Adenium

Recenzie: Povesti dupa Ion Creanga - benzi desenate de la editura Adenium

Aceasta carte reprezinta o versiune a povestilor si povestirilor lui Ion Creanga cunoscute si iubite de generatii intregi adaptata la vremurile moderne. Ilustratiile vii si umorul reprezentat in mod ingenios sunt capabile sa captiveze cu usurinta copiii de toate varstele.
O carte publicata de Editura Adenium care, dupa cum sugereaza si titlul reprezinta un album de benzi desenate, fiind adaptata dupa orginalul scris de binecunoscutul Ion Creanga. Aceasta ar fi descrierea sa pe scurt. Ce contine de fapt:
- Amintiri din copilarie - anumite secvente binecunoscute pentru umorul savuros cum ar fi pataniile lui Nica de la scoala (si nu numai), la cirese, pupaza din tei, caprele Irinucai, la scaldat
- Pacala
- Povestea unui om lenes
- Prostia omeneasca
- Mos Ion Roata si Cuza Voda
- Ursul pacalit de vulpe
carte
Am descoperit ca toate ilustratiile sunt gandite dupa un scenariu (realizat de Liviu Antonesei si Adriana Nazarciuc) si aduse la viata de Serban Andreescu, iar personajele sunt conturate, din punctul meu de vedere, intr-un mod adaptat vremurilor noastre. Desenele sunt puse in valoare prin intermediul unor culori vii si sunt insotite de dialogurile originale, presarate desigur, spre deliciul celor mici, cu o sumedenie de onomatopee. Povestirile suntscurtate si esentializate pentru a fi cumulate intr-un mod natural in cadrele cele mai importante, in special in cele care contin dialog. Limbajul este mentinut intact, cu arhaismele si regionalismele specifice lui Ion Creanga pentru autenticitatea unui experiente inedite. Spun inedita pentru ca nu-mi imaginam vreodata o asemenea alaturare: cea a vorbelor unui mare autor si a benzilor desenate, insa iata ca este posibila si adaug chiar eficienta pentru a capta atentia micilor cititori contemporani.

carte
Eu am parcurs cartea alaturi de baietelul meu in varsta de 8 ani. Desi era suficient de capabil sa o citeasca si singur (ceea ce a si facut pe alocuri), pentru a evita eventualele dificultati pricinuite de diverse expresii care nu se regasesc in limbajul curent, am preferat sa fac eu acest lucru, el urmarind, extrem de amuzat, benzile desenate asociate dialogului.
Concluzia sa ca cititor pentru prima data (spre rusinea noastra) al povestirilor lui Creanga (cu exceptia Ursului pacalit de vulpe care reprezinta una din povestile de capatai si care-l amuza teribil si astazi)?
Aici subliniez ca in prezent au mai mare cautare pentru generatia de copii cu varsta 5-8 ani(aceasta categorie poate aprecia, zic eu, cel mai bine o poveste/opera literara) din prezent diverse adaptari ale unor filme de desene animate, tot felul de enciclopedii si din acest motiv nu am insistat cu introducerea clasicilor. I-a placut, l-a amuzat, dupa cum am spus, tare mult. A fost cam dezamagit de mentionarea pe alocuri a "necuratului", sustinand indignat ca nu este frumos sa vorbesti astfel. Evident, e cam dificil sa explicit unui scolar de clasa a doua despre licenta poetica ...
Mie, ca parinte, mi-a placut calitatea desenelor, a hartiei pe care au fost imprimate si, nu in ultimul rand, a dialogurilor. Cu toate ca e-book-urile capata o amploare tot mai mare in zilele noastre, consider in continuare tot mai captivanta experienta unei carti in format clasic, tiparita, cu mirosul sau inconfundabil. 

amintiriAmintiri din copilarie. Povestiri - Benzi desenate:

Colectia: BD Junior
Format: A4
Tip coperta: cartonata
Data aparitiei: mai 2013
Domeniu: Banda desenata pentru copii
Nr. pagini: 48 
Pret: 29 lei si poate fi achizitionata de aici   
http://www.adenium.ro/bd-junior/44-amintiri-din-copilarie-povestiri-benzi-desenate.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu