marți, 29 septembrie 2015

Un ghid util de pregătire pentru bacalaureat. Interviu cu prof. Florin Iancu

Un ghid util de pregătire pentru bacalaureat

 Roxana Popa
 28/09/2015
bac
Reporter: - Florin Iancu, ştiu că sunteţi un profesor respectat, dar vă rog să vă prezentaţi mai pe larg cititorilor.
Florin Iancu: - Am debutat ca profesor în 1996, imediat după ce am absolvit cursurile de cinci ani (așa era pe atunci!) cu diplomă de licență la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității ”Al. I. Cuza” Iași, specializarea geografie. M-am titularizat prin concurs national în 1997 la Liceul Internat ”Costache Negruzzi”, devenit între timp Colegiu Național. Aici am găsit un corp profesoral de excepție și elevi dornici de învățătură și de afirmare. Am avut multe de învățat (și încă o mai fac!) atât de la colegi, cât și de la elevi, încercând întotdeauna să văd partea valoroasă a lucrurilor. În fiecare coleg am văzut o sursă de inspirație, iar în fiecare elev am găsit un ”ceva” care m-a determinat să îmi doresc șă profesez în acest domeniu, chiar dacă nu toate aspectele sunt așa cum le-aș dori.
- De unde v-a venit ideea de-a scrie cartea “Geografie. Ghid de pregătire pentru Bacalaureat”, volum apărut la editura Adenium?
content-image- Am scris acest ghid împreună cu soția mea (colegă de catedră), Simona Iancu, pentru a veni în întâmpinarea dorințelor elevilor de a avea o culegere de lecții și teste eficiente, centrate pe cerințele programei pentru examenul de bacalaureat. Am realizat această carte în modul în care ne-am fi dorit să o fi făcut alți autori, atunci când eram profesori debutanți și am fi avut nevoie de așa ceva. Acest ghid propune o serie de aspecte teoretice, bine dozate, după care vine și evaluează cu itemi diverși, formulați similar celor din cadrul probei de la examenul de bacalaureat Suporturile cartografice (hărțile ”mute”) au un rol foarte important în învățarea noțiunilor geografice, deoarece stimulează memoria vizuală, foarte eficace în acest proces cognitiv.
- Despre şcoala românească, dacă nu se spune că “produce tâmpiţi”, cum s-a exprimat un personaj politic celebru, se consideră că oricum nu stă pe roze. Care este părerea unui insider?
- Nu sunt de accord cu această expresie dură, chiar dacă vine din partea ununi fost președinte! Nu este, însă, mai puțin adevărat că sunt multe aspecte ale sistemului de educație, care nu au legătură cu realitatea. De exemplu, există, încă, o ruptură evidentă între ceea ce se întâmplă în învățământul preuniversitar și în cel superior, precum și între specializările universitare și nevoile pieței muncii din România. Cunosc mulți absolvenți cu studii superioare care nu își exercită specializarea pentru care s-au pregătit, ca să nu mai vorbim despre persoanele bine pregătite pe banii statului român și care au ales să profeseze pe alte meridiane. Pe de o parte, programele de studiu sunt încărcate de ”balast” nefolositor în viața profesională, iar, pe de altă parte, sunt prea puține condiții de aplicatibilitate a noțiunilor teoretice (la care elevii și studenții români sunt ”tari”). Cu toate acestea, atât timp cât vor fi profesori dedicați, foarte bine pregătiți și empatici, școli și laboratoare dotate, biblioteci consistente, există și speranță în mai bine!
- Ce diferențiază ghidul dumneavoastră pentru bacalaureat de ce mai este pe piață, ce are nou?
- Noutatea pe care o aduce acest ghid, este evaluarea ”pas cu pas”, efectuată după fiecare unitate de învățare, care asigură învățarea permanentă, în funcție de noțiunile însușite. O utilitate deosebită o are, însă, și partea finală a ghidului, cea destinată verificării evaluării cunoștințelor elevilor. Aici, am propus variante de rezolvare, care să vină în sprijinul celor care doresc să aibă parte de o experiență de învățare corectă și completă. Aș dori să recomand această carte nu doar elevilor care se pregătesc pentru ”examenul de maturitate”, ci și acelor persoane pasionate de geografie, care doresc să-și verifice și să-și îmbunătățească gradul de cultură generală, într-o manieră agreabilă și onestă.
- Vă mulţumesc.

Volumul Ghid de pregătire pentru Bacalaureat. Europa – România – Uniunea Europeană este disponibil pe site-ulAdenium atât în format tipărit, cât și digital.
Florin Iancu este coordonatorul colecției Discendo, care a apare la Adenium și care este dedicată materialelor auxiliare, care vin în întâmpinarea voinței de performanță școlară cu titluri care înseamnă originalitate, eficiență și aplicabilitate. Descoperiți oferta de carte didactică Adenium 
http://www.adenium.ro/68-carte-didactica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu